07 / 07 / 2024

Meslek Liseleri özelleştirilecek!

Meslek Liseleri özelleştirilecek!

Sabancı Üniversitesi'ne bağlı çalışan ERG ile protokol imzalayan Mustafa Koç, "Meslek liselerini  özelleştireceğiz" diyen Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'ya olumlu cevap verdi. Koç, "Amacımıza uygun olanları a



 
Türk sanayisinin iki dev grubu Koç ve Sabancı meslek eğitiminde işbirliği yapıyor.
Sabancı Üniversitesi'ne bağlı çalışan ERG ile protokol imzalayan Mustafa Koç, "Meslek liselerini  özelleştireceğiz" diyen Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'ya olumlu cevap verdi. Koç, "Amacımıza uygun olanları alabiliriz, bunu düşünürüz" dedi

Meslek liselerini "Memleket Meselesi" yapan Koç Topluluğu, şimdi de meslek eğitiminde kaliteyi artırmak için Sabancı ile işbirliği için kolları sıvadı. İşbirliği, dün Koç Holding Başkanı Mustafa Koç ile ERG (Eğitim Reformu Girişimi) Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder arasında imzalanan protokolle yürürlüğe girdi.

16 aylık çalışma

Vehbi Koç Vakfı, 6 yıldan bu yana Milli Eğitim Bakanlığı ile yürüttüğü "Meslek Lisesi, Memleket Meselesi" adlı projeyi, ERG ile yeni bir boyuta taşırken, meslek liselerinde kaliteyi artırmak için 16 aylık yoğun bir çalışmayı da başlatmış oldu. Koç, ayrıca bu alanda önemli bir konuda daha örnek yaklaşım sergiledi. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun, "meslek liselerini özelleştirileceğiz" yönündeki açıklamalarıyla ilgili düşünceleri sorulan Mustafa Koç, şu yanıtı verdi:

Konuyu inceleriz

"Henüz konunun detayını bilmiyorum. Bu nedenle fazla bir şey söylemek istemiyorum. Gördüğünüz gibi, her özelleştirilen kamu kuruluşu çok daha verimli çalışıyor. O bakımdan herhalde iyi olur diye düşünüyorum." Koç, özelleştirilecek meslek liselerini alıp almayacağı konusunda ise "Bakarız, vaka olarak incelenir tabii. Amaçlarımıza uygun olanları alabiliriz de" karşılığını verdi.

Yüzde 80'i staj yaptı

Koç Vakfı, meslek liseleriyle ilgili proje kapsamında bugüne kadar 8 bin öğrenciye ulaştı. Bu sayının yüzde 80'i Koç şirketlerinde staj imkanı yakaladı. Projeye dahil olup okullarından mezun olanlardan seçilenler, bu yıl ilk kez Koç Topluluğu bünyesinde istihdam edilecek. ERG ile imzalanan mesleki eğitim işbirliği anlaşmasıyla, kapsama alanındaki okullarda eğitimin niteliği artırmak için öneriler geliştirmeyi, bu potansiyele sahip kamu-özel sektör-sivil toplum işbirliklerini özendirmeyi ve kolaylaştırmayı hedefliyor.

Avrupa'da daralma

2006 -2015 döneminde Avrupa'da düşük yetkinlik gerektiren işlerde 8,5 milyonluk daralma öngörüldüğünü kaydeden Koç, AB'de 2020 yılına ilişkin bu alanda yapılan projeksiyonlarda, tüm sektörlerde daha ileri yetkinlikler aranacağının ortaya çıktığını vurguladı. Koç, rutin yetenek gerektiren işlerin azalacağını, geleceğin işgücü piyasalarında yaratıcılığın ön plana çıkacağını belirtti.

TÜSİAD YİK'i bırakıyor

Mustafa Koç, soruları cevaplandırırken, TÜSİAD'ın 2011 Ocak ayında yapılacak Genel Kurulu'nda Yüksek İstişare Konseyi (YİK) başkanlığı görevini de bırakacağını açıkladı. Koç, 6 yıldan bu yana başkanlık yaptığını hatırlatırken, "Kan değişiminin daha yararlı olacağına inanıyorum. O yüzden bırakacağım" dedi. Yerine kimin geleceğine ilişkin soruya, "Bu sürpriz, daha zaman var'' yanıtını veren Koç, yeni seçilecek kişinin, "Yine Koç Topluluğundan mı olacak'' sorusuna ise ''Hayır, öyle bir şey yok" dedi.
BUGÜN


Geri Dön