Mesleki yeterlilik belgesine sahip kaç inşaat var?
Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması ile ilgili sorunlar meclis gündemine taşındı. CHP'li Gürer "Mesleki Yeterlilik Belgesi Yönetmenliğine göre ülkemizde kaç inşaat, şantiye çalışanı bu belgeye sahibidir?" diye sordu..
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulaması ile ilgili sorunlara ilişkin soru önergesi hazırladı. Gürer sorularını Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'na iletti.
Gürer "İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasansı 4 Nisan 2015 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunda kabul edilerek 6645 sayılı kanun numarası ile yasalaştı. " dedi.
Kanuna göre; “Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerden olup, Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından standardı yayımlanan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak tebliğlerde belirtilen mesleklerde, tebliğlerin yayım tarihinden itibaren on iki ay sonra Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda düzenlenen esaslara göre Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacaktır”. hükmünü de hatırlatan Gürer bu bağlamda 4 soru sordu.
Gürer'in soruları
1) Mesleki Yeterlilik Belgesi Yönetmenliğine göre ülkemizde kaç inşaat, şantiye çalışanı bu belgeye sahibidir? Belge sahibi olmadan çalışanlara yönelik denetim sağlanmakta mıdır?
2) MYK tarafından Yetkilendirilmiş Belgelendirme Kuruluşları tarafından yapılan sınavların sınav ve belgelendirme ücretleri Bakanlar Kurulunun yayımladığı tarife kapsamında İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanmaktadır. Bu haktan kaç kişi yararlanmıştır?
3) Sınavların tarifede yer alan limitin üstünde olması halinde bu farkın adaylar tarafından karşılanması gerektiğinden Mesleki Yeterlilik Belgesi ile kişiye yansıyan tutarında yüksek olduğu şikâyet konusudur. Ayrıca Başarısız olanlar için fon desteği de yoktur. Bu bağlamda bir düzenleme düşünülmek temidir?
4) Doğrudan hibe programı 19.07.2017 tarihinde sona erecek midir? Uzatma düşünülmekte midir?