Metal primleri uçuyor! Borsaya Rusya etkisi
Londra Metal Borsası’nda (LME) bakır stoklarının yüzde 60’ını Rusya kökenli markalar oluşturunca Avrupalı alıcıları da bir telaş sardı. Rus madencilik sektörüne yönelik son yaptırımlar nedeniyle 2023 yılında Avrupalı bakır alıcılarının ödeyeceği primlerin de rekor seviyeye çıkması bekleniyor.Zira alıcılar, Rus metaline kapıların tamamen kapanacağı korkusuyla kesenin ağzını bir bir açmak zorunda kalıyor
Küresel enerji fiyatlarında yaşanan artış ve resesyon endişeleri üretim üzerinde baskı yaratsa da metal alımı yapmak için yatırılan primler Avrupa’da ciddi bir artış eğilimi gösteriyor. Zira alıcılar, Rus metaline kapıların tamamen kapanacağı korkusuyla kesenin ağzını bir bir açmak zorunda kalıyor. Özellikle de bakır madeni için ödenen primlerin rekor seviyeye çıkacağı öngörülüyor.
Londra Metal Borsası (LME) tarafından Rus madencilik sektörüne yönelik olası yeni yaptırımların küresel metal sektöründe şok etkisi yaratacağını öngörüyor. Rus bakırının Avrupa ülkelerinde önemli bir payı var. ABD Jeolojik Araştırması'na göre, Rusya geçtiğimiz yıl dünya toplamının yaklaşık yüzde 3.5'ini oluşturan 920 bin ton civarında rafine bakır üretti.
STOKUN YÜZDE 60’I RUS MENŞELİ
Eylül ayının ortasından itibaren Almanya, Hollanda ve Tayvan'daki Londra Metal Borsası onaylı depolarda önemli bir miktarda istenmeyen Rusya kökenli bakır stoklanmış durumda. 15 Eylül tarihinden bu yana Rotterdam, Hamburg ve Kaohsiung'daki LME depolarındaki bakır stokları sırasıyla ortalama 14.800 ton, 24.825 ton ve 22.800 ton olarak yüzde 225 oranında, yüzde 153 ve yüzde 26 oranında arttı.
Bunun yanı sıra bazı tüketicilerin, üreticilerin LME’ye bağlı depolara teslim edilen Rus bakırını geri çevirdiği de kaydediliyor. Konuya yakın uzmanlar bazı tüketicilerin kendi kendine yaptırım uyguladığını, bazılarının da müşterileri Rusya bakırı istemediğinden alım yapmadığını dile getiriyor.
Rus bakırı almama sürecinin devam edebileceği ve buna yaptırımların da eklenmesiyle Rus bakırının oyunun dışında tutulmasıyla primlerin giderek yükseleceği belirtiliyor.
AURUBİS’İN İSTEDİĞİ PRİM YÜZDE 85 YÜKSELDİ
Tüm bunlarla birlikte, bakır üreticileri Aurubis ve Codelco, Rusya metalinin yerini alarak Avrupa'da pazar payı elde etmeyi amaçlıyor. Avrupalı bakır alıcılarının da 2023 yılında metallerini almak için çok daha fazla ödeme yapacakları hesaplanıyor. Alman metal üreticisi Aurubis, 2023'teki vadeli teslimatlar için LME peşin fiyatı üzerinden ton başına toplamda 228 dolar talep edecek ve bu fiyat, bu yılki 123 dolara göre yüzde 85’lik artış anlamına geliyor.
Şili devi Codelco ton başına yaklaşık 235 dolarla primleri daha da yukarı çekerken, Avusturyalı metal üreticisi Montanwerke Brixlegg düşük karbonlu bakır için 295 euro (289 dolar) primle çıtayı daha da yukarı çekti.