Metaverse çılgınlığı tam gaz: Arsaların yarısı Türkler'de!
Türkiye’deki Metaverse ilgisinin şaşırtan boyutlara ulaştığına dikkat çekiliyor. TÜBİTAK Bilgem Başkan Yardımcısı Sadullah Uzun, Metaverse’de yaklaşık 25 bin kişiye parsel satıldığını, bunun yarısını da Türklerin aldığını belirtti.Bu sanal evrende satışı yapılan arsalara Türk yatırımcılardan gelen talep yüksek oldu
Son zamanların ön plana çıkan teknolojisi Metaverse'e Türkiye'den yoğun ilgi gösteriliyor. Bu sanal evrende satışı yapılan arsalara Türk yatırımcılardan gelen talep yüksek oldu. Evrenin en popüler platformunda yapılan satış 25 bin kişiyi buldu. Bu sayının yarısını Türklerin oluşturduğu belirtildi.
Marmara Üniversitesi’nde “Metaverse”e ilişkin bir zirve gerçekleştirildi. TÜBİTAK Bilgem’in sponsorluğunu üstlendiği zirvede, akademisyenler ve uzmanlar Metaverse dünyasıyla ilgili gelişmeleri paylaştı ve değerlendirmelerde bulundu. Programda konuşmacı olarak bulunan TÜBİTAK Bilgem Başkan Yardımcısı Sadullah Uzun, Metaverse'e ilişkin dikkat edilmesi gerekenlerle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Peki Metaverse'ten arazi alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte merak edilen detaylar...
SANAL İLE GERÇEK DENGESİ KORUNMALI
Metaverse’ün 1992'den beri kavram olarak hayatımızda yer aldığını vurgulayan Uzun, Ekim 2021'de Facebook’un adını Meta yapmasıyla Google aramalarında zirveyi gördüğünü dile getirdi. Metaverse’ü yeni keşfi yapılan gezegenlere benzeten Uzun, "Bu gezegenlerde hayat var, buranın vatandaşları avatarlarımız olacak ve ileride sosyal medyada geçirilen süre Metaverse'e kayacak" şeklinde konuştu.
İnsanların bu ortamda fazlaca zaman geçireceğine ve gelecekte bunun bir risk olacağına dikkat çeken Uzun, “Tedbirler şimdiden alınmalı. Metaverse, bireyselleşmeyi arttıracak ve hareketi azaltacak. Bu yüzden gerçek dünya ve sanal dünya arasında dengenin korunması için şimdiden çalışmalar yapılmalı” dedi.
Peki Metaverse'ten arazi alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? İşte merak edilen detaylar...
DOLANDIRICILIK UYARISI
Türklerin Metaverse’ye yoğun ilgi gösterdiğine ve bu durumun beraberinde riskler getirdiğine de vurgu yapan Uzun, şunları kaydetti:
“Metaverse’ün en bilinen platformlarından yaklaşık 25 bin kişiye arsa satılmış. Bu rakamın yaklaşık yarısını da Türkler oluşturuyor. Küre çapında bir alış patlaması henüz yok. Dolayısıyla büyük ekonomik riskler alarak buralardan arsa satın almak hayal kırıklıkları oluşturabilir. Henüz popülerleşmiş metaverse platformları yok. Bu nedenle şimdilik risk alınmaması isabetli olabilir. Bu konuda fırsatı kaçırma korkusundan uzak kalınmalı.”
Metaverse’te ‘hukuk’ şart
Herhangi bir yasal düzenlemenin bulunmadığı Metaverse’de kullanıcıları bekleyen problemlerin nasıl çözüleceği ise merak edilen başlıklardan biri oldu. Bilişim hukukçusu Av. Görkem Gökçe, konuyla ilgili ayrıntıları detaylı olarak açıkladı. Yeni Şafak Gazetesi'nde yer alan habere göre; Metaverse’de karşılaşılabilecek problemleri çözmek için kurallar konulmasının gerekli olduğunu dile getiren Gökçe, “Meta Evren’de de doğal olarak birçok hukuki problemle karşılaşacağız. Bu problemlerin çözümü içinse ‘Meta Evren Hukuku’ ihtiyacının ortaya çıkacağına şüphe yok. Özellikle fikri mülkiyet, rekabet, ceza, tüketici, insan hakları gibi pek çok alanın Metaverse uygulamaları göz önünde bulundurularak yeniden düzenlenmesi gerekebilecek” diye konuştu.
SANAL TAPU
İnsanların arsa satın almak amacıyla adeta birbiriyle yarışa girdiği bu sanal evrende arsaların satılmasında ya da kullanımında hukuksuzluklarla karşılaşılabileceğinin de altını çizen Gökçe, “Meta Evren’deki idari konuların nasıl yürütüleceği ile ilgili belediyenin hizmetlerinden faydalanabilir, sanal tapu dairelerinde işlem yapabilir veya şikayetlerimizi bildirebilir duruma gelmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Metaverse'den arsa alanlar dikkat! Perakende kullanımına dikkat edenler kazanacak!