26 / 06 / 2024

Metaverse'de en çok batan Türkler oldu: Arsaları yatırım olarak görenler kaybetti!

Metaverse'de en çok batan Türkler oldu: Arsaları yatırım olarak görenler kaybetti!

Metaverse'de en çok batanlar, Türkler oldu. Elon Musk'ın 'pazarlama hilesi' olarak nitelendirdiği spekülasyon ve aşırı beklentiler, Metaverse projelerine yapılan büyük yatırım ve dijital varlıkların değer kaybetmesine sebep oldu. İşte uzmanların açıklamaları



Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi teknolojilerin bir araya gelmesiyle meydana elen Metaverse, yatırımcılarının büyük zarara uğramasına neden oldu. Dijital evrende satın alınan arazi, köprü ve sarayların değeri yüzde 90 oranında gerilerken, Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg'den sonra en çok parayı kaybedenler de Türkler oldu. 

Metaverse 2022 yılında yaklaşık 14 milyar dolar kaybederken, 2023 yılında ise kayıp 16 milyar dolar olarak kaydedildi. Elon Musk ise Metaverse ve Web 3.0'ı onaylamadığına dikkat çekerken, "bunlar pazarlama hilesi" sözleri yeni bir tartışmaya neden oldu. 

Metaverse de en çok batan Türkler oldu: Arsaları yatırım olarak görenler kaybetti!

Haber Global'de yer alan habere göre; uzmanlar konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu ve  yatırımcılara daha gerçekçi ve uzun vadeli planlar yapmaları gerektiği konusunda uyarılar yaptı. 

Metaverse de en çok batan Türkler oldu: Arsaları yatırım olarak görenler kaybetti!

Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık, Metaverse yatırımlarının yüzde 90 değer kaybettiğine, Türkiye'nin bu alanda büyük kayıplar yaşadığına dikakt çekti. 

Kırk, konuya ilişkin açıklamasında "Elon Musk'ın 'pazarlama hilesi' olarak nitelendirdiği spekülasyon ve aşırı beklentiler, Metaverse projelerine yapılan büyük yatırım ve dijital varlıkların değer kaybetmesine sebep oldu. Yatırımcıların kısa vadede yüksek getiri beklediği Metaverse büyük hayal kırıklığına neden oldu" ifadelerini kulandı. 

Metaverse de en çok batan Türkler oldu: Arsaları yatırım olarak görenler kaybetti!

Siber Güvenlik Uzmanı Osman Demircan da Metaverse’ün hiçbir zaman yatırım aracı şeklinde kurgulanmadığının altını çizdi. NFT’lerin ortaya çıkması ile dijital varlık ve dijital sanat eserleri gibi kavramların oluştuğunu dile getiren Demircan, "Metaverse dünyasının içerisindeki araziler, NFT şeklinde satılmaya başlandı. Dolayısıyla da 'şimdiden alalım, ilerde çok değerlenecek' yorumları yapıldı. Türk vatandaşları da aynı dünyadaki arsalar gibi yatırım aracı şeklinde gördü" diye konuştu. 

Demircan, Türklerin bu kadar çok kaybetme sebebinin, fırsatı kaçırmak istemiyor olmalarından kaynaklandığının ve bu şekilde de yüzde 90’lık bir kısmının kayba uğradığının altını çizdi. 

Teknoloji Uzmanı Tanol Türkoğlu ise Metaverse'ü sanal arsa alım satımına indirgemenin dijital lümpenlik olduğuna vurgu yaptı. 

"Fiziksel hayatta arsanın prim yapıp yapmayacağı çeşitli ekonomik ve siyasi değişkenlere bağlı durumda. Dijitalde de durum aynı. 3 boyutlu gerçek Metaverse bugünkü internetin yerini aldığında kaybedilen birkaç arsa ile kıyaslanamayacak derecede muazzam olacak" diyen Türkoğlu, insanların gerçeklik algısının yerle bir olacağını söyledi. 

Milli Emlak, iki ildeki 16 adet arsa ve araziyi yüzde 20 indirimle satıyor! 

Benzin ve motorine ÖTV zammı Temmuz'da! Benzine 2,47 TL, motorine 2,32 TL zam gelecek! 

Dolar 37 TL'yi aşacak: Elinde doları olan hemen bu tarihe baksın! 1 dolar bugün kaç TL?


Geri Dön