Mimarlık

Mete Mordağ’ın A+ Pazar Segmenti tasarımlarını anlattı!

Zengin yaşam trendleri incelendiğinde, endüstriyel tasarımcılar tüketim alışkanlıklarında çok daha bilinçli, parasının karşılığında en yüksek kalite ve değeri arayan bir tüketici grubu ile karşı karşıyalar

Bugüne kadar A+ segmente birçok patentli ürün tasarlayan Mete Mordağ deneyimlerini şöyle aktarıyor: “Yeni kuşak zenginler, tasarımda formun çok daha farkında, estetik değerleri çok daha ileri… Bu alanda tasarımcılar çok daha seçici bir bakış açısı ile karşı karşıya kalıyorlar. Yeni nesil zengin tüketiciyi cezbetmek için sadece sıra dışı malzemeler veya sıra dışı fonksiyonlar yeterli değil, sıra dışı bir estetik sunulmalıdır.“


A+ pazarındaki aşırı etiket fiyatları üzerinden satılan abartılı ama altı boş ürünler piyasadan silinmeye başladı. Markalar aşırı etiket fiyatları altında aşırı bir kalite ve üstün bir değer sunmak zorundalar.  Çünkü bu segmentin “etiket fiyatı / sunduğu değer-kalite oranı” orta segmente her geçen gün daha çok yaklaşıyor.


Sonsuz bir çeşitliliğin söz konusu olduğu, seri üretimin hükmettiği tüketim pazarında benzersizlik ve özgünlük yeni kuşak zenginler için en değerli kavramlardır. Bu sebeple herhangi bir markadan giyinmek veya evini herkesin ulaşabileceği bir markadan döşemek yerine kimsede bulunmayan custom-made ürünleri, objeleri, aksesuarları ve tasarımları tercih ediyorlar. Mete Mordağ yakın zamanda bir yapı projesinde müşterisinden aldığı tasarım briefini şöyle aktarıyor: “Hedefimiz, dünyanın hiçbir yerine olmayan, benzersiz bir çizgi. Sonuç, estetiği, malzemesi, rengi, her şeyi ile bir ilk olmalı”


Yaşam alanlarına adım atıldığında Türkiye’deki bir zenginin evinde özetle “cosy” olarak tabir edebilen konfor, sıcaklık, rahatlık sıfatlarının tercih edildiği görülüyor. Batılı bir zenginin yaşam alanı ise çok daha yalın, çok daha mesafelidir. Türkiye zenginlerinin önemli bir kısmı ekonomik gücünü “doldurmaya” harcarken, Batılı “boşaltmaya” harcıyor. Hem batılı hem doğulu zenginlere bakıldığında istisnalar olmakla beraber bu yaklaşım, zengin kesimin yaşam trendlerinin her maddesinde geçerliliğini koruyor. Batılı ve doğulu zenginlerinin tasarıma yaklaşımında da bu hipotezin büyük ölçüde geçerli olduğu görülüyor. Doğulu bir zenginin tasarımda aradığı sıfatlar, genellikle ihtişam, çarpıcı, hareketli iken batılı bir zenginin tercihleri ise genellikle ağırbaşlılık, zarafet, dingin çizgiler yönündedir. Mete Mordağ bu durumu şöyle yorumluyor; “Tasarımda hareketi çizgi ekleyerek, dinginliği ise çizgi silerek sağlarsınız. Aradaki paralellik çok harika değil mi?”


Mete Mordağ’ın A+ Pazar Segmenti tasarımlarından bazıları:


-    Anton Müller için tasarladığı Stallion pergola, Evergreen aydınlatma, Lambda Isıtıcı Ses ve Aydınlatma Koleksiyonu.


-          Scrikss – Sagitta Kalem seti


-          Reza Zarrab’ın Kanlıca Yalısı için Pergola Konsepti


-          Gümüş ve titanium takımları ile Merfolk - Portatif Satranç seti


-          Lugano – FlowF Katlanır cam sistemi