Metro hattında gayrimenkulü değerlenenden vergi!
İBB metro için finansman arıyor. Metro hattında gayrimenkulü değerlenen ile araba alanlardan vergi alınması gündemde
İstanbul'u 632 kilometre metro ağıyla döşemek isteyen ancak yüksek maliyetler nedeniyle finansman sıkıntısı yaşayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yeni kaynak yaratma yolları arıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin başta rant vergisi olmak üzere bazı seçenekler üzerinde çalıştığı öğrenildi.
Edinilen bilgilere göre, metronun geçtiğin hatlardaki gayrimenkulleri değerlenen vatandaştan, ortaya çıkan değer artışından yüzde 25 oranında kamu payı yani belediyeye rant vergisi alınması üzerinde çalışılıyor. Tüm şehri kapsaması hedeflenen İstanbul Metrosu'nun 73 kilometresi tamamlandı, 54 kilometrenin ise yapımı sürüyor. Bu çalışmaların yasal hazırlık anlamında da karşılığı bulunuyor. Eylül başında basına yansıyan haberlere göre yeni gelir vergisi kanunu taslağı, yol, metro, köprü, park, okul, hastane gibi kamu hizmetleri sonucunda sahibine rant sağlayan gayrimenkullerden devletin vergi almasının yolunu açıyor.
Araç başına 100 lira
Belediye kaynakları doğrulamasa da üzerinde çalışılan bir diğer yöntemin ise her yeni araç alımında ilave bir verginin metro vergisi altında alınması olduğu belirtiliyor. Bunun bir kanunla düzenlenebileceğine dikkat çeken yetkililer, "Dünyada örnekleri yok değil" diyor. İstanbul'da yılda ortalama 255 bin adet araç satıldığına dikkat çeken uzmanlar, "Araç başına 100 lira alınırsa buradan yaklaşık 17.46 milyon dolar gelir elde edilebilir. 50 TL alınırsa rakam 8.73 milyon doları bulur" dedi.
Nişantaşı'na kısıtlama yok
Konuşulan bir diğer önlem ise Nişantaşı, Taksim, Levent gibi yoğun merkezlere günün belli saatlerinde arabayla girenden bir bedel alınması. Ancak özellikle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın bu öneriye şimdilik sıcak bakmadığı söyleniyor. Kadir Topbaş'ın, toplu taşıma ağı tamamlanmadan bu yönde bir uygulamanın gündeme getirilmesini adaletli bulmadığı söyleniyor.
Bu arada, dün Ankara'da düzenlenen, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı'nın da katıldığı "Yerel yönetimlerin alternatif finansman yöntemleri" forumuna katılan İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkilileri yerel yönetimlerin öz gelirlerinin artırılmasına yönelik tartışmaları yakından takip etti.
Milliyet