Metropol şemsiyesi'ni üstü restoran, altı müze!
İspanya'nın Sevilla kentinde, Plaza de la Encarnacion isimli meydanda yükselen Metropol şemsiyesi nisan ayının başında açıldı. Kocaman mantarların birleşmesiyle oluşmuş gibi görünen yapı, aslında hem bir yer altı müzesini, restoranları kamusal alan olara
İspanya'nın Sevilla kentinde, Plaza de la Encarnacion isimli meydanda yükselen Metropol Parasol (Metropol şemsiyesi) nisan ayının başında açıldı. Kocaman mantarların birleşmesiyle oluşmuş gibi görünen yapı, aslında hem bir yer altı müzesini, hem de bar ve, restoranları barındıran bir kamusal alan olarak tasarlandı.
90'larda meydanda yeraltına inen bir otopark projesi için temel çalışmalan yapılırken, bir Roma kolonisinin kalıntılarına rastlanmıştı. Sevilla şehir Planlaması Ajansı da, hem arkeolojik kakntılan korumak, hem de burayı sanat ve eğlence merkezi haline getirmek için 2004'te uluslar arası bir yarışma açmış ve yarışmayı, Alman Jurgen Mayer H. Mimarlık kazanmıştı.
şemsiyeler kereste plakalardan yapılmış. 150 metreye 70 metrelik bir alanı kapsıyor. şu ana kadar keresteden yapılmış en büyük mimari yapılardan birisi. Anıp firmasmdaki mühendislerin danışmanlığında yapılmış. Projenin esas üstlenicisi ise Sacyr ve Sevilla belediye Meclisi. Projenin yüzde 50'si Sevilla şehri tarafından, geri kalanı Aichach Almanya'dan Finnforest-Merk (FFM) isimli bir ahşap yapı firması tarafından finanse ediliyor.
İçi betondan, dışı keresteden yapılan Parasol'ün ahşabının üstünde polyurethane mantolama yapılmış. Bu sayede hem ahşabı koruyor, hem nefes almasına izin veriyor. Mantolama kendini temizliyor ve sadece 20-25 yılda bir kez yeniden boyanması gerekiyor. Sürdürülebilir şekilde yapılan bir proje; PEFC (Program for the Endorsement of Forest Certification Schemes) sertifikasıyla, Finlanda'daki orman konseyinden onay alarak yapılmış.
Metropol Parasol'de, toplamda 6 adet keresteden şemsiye bulunuyor. şemsiyelerin sütunları yoluyla aşağıdaki müzeye inilebiliyor, yukardaki çarşıya da çıkılabiliyor. Arkeoloji müzesi çarşının altında yer alıyor ve yapının en geniş sütununun içinden giriliyor. Bunun dışında hem şemsiyelerin altında hem de içlerinde çiftçi pazan, barlar ve restoranlar yer alıyor. Pazarın büyük bölümü gece kapansa da, kuzey ve güney kısmındaki barlar açık kalabiliyor. Yapının en tepesinde de panorama terası var.
Hürriyet