Sektörel

Metropollerde emlak fiyatları düşüşe geçti!

Türkiye’de konut satışları ülke genelinde azaldı, metropollerde düşüş ortalamanın üzerine çıktı. 30 Mart seçimleriyle büyükşehir statüsüne geçen illerde ise konut alım ve satışlarında artış yaşandı.

Türkiye’de konut satışları ülke genelinde azaldı, metropollerde düşüş ortalamanın üzerine çıktı. 30 Mart seçimleriyle büyükşehir statüsüne geçen illerde ise konut alım ve satışlarında artış yaşandı. New York State Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, arz ve talebin gelişme potansiyeli yüksek kentlere yöneldiğine işaret etti.


Millet gazetesinin haberine göre TÜİK, Bankalar Birliği ile Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) verilerini inceleyen İzmirli iktisatçı, bu yılın ilk 10 ayında ülke genelinde konut satışının geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 1.3 azaldığına dikkat çekti. Konut satışları Ankara’da yüzde 7, İstanbul’da yüzde 5.7, İzmir’de yüzde 4.5 azaldı. En hızlı düşüş yüzde 8.88’le Eskişehir’de yaşandı.


ŞANLIURFA'DA REKOR ARTIŞ


Yrd. Doç. Dr. Emre Özsöz, emlakta talebin eski metropollerden yeni büyükşehirlere kayma eğiliminde olduğuna işaret etti, şunları söyledi: “Satışların en çok arttığı iller 30 Mart 2014 yerel seçimleriyle büyükşehir statüsüne geçen şehirler. Yeni büyükşehir olan Şanlıurfa yüzde 21.2’lik artışla birinci sırada.


Yeni büyükşehirlerden Denizli, Manisa, Aydın, Balıkesir, Hatay, Kahramanmaraş, Trabzon ve Mardin’de konut satışları ülke genelinin aksine arttı. Bu tablo konutta arz ve talebin büyüyen ve gelişme eğilimindeki kentlere yöneldiğini gösteriyor. Bu kayma inşaat sektörünün yönünü değiştirmeye devam edecektir.”


BORÇ 111 MİLYAR LİRAYI AŞTI


Özsöz, 1.8 milyon kişinin konut kredisi borcu olduğunu söylerken, toplam borç miktarının 111 milyar TL’yi aştığını söyledi. Ortalama konut kredisinin 61 bin lira olduğunu anlatan Özsöz, “Satış bedelinin yüzde 59’u için borçlanıyoruz” dedi.


Millet