Genel

Metsan İnşaat'ın konkordato davasında yeni gelişme!

Yaklaşık 2 sene önce İstanbul'da Nexus projesini hayata geçiren Metsan inşaat'ın konkordato ilan etmişti. Geçtiğimiz hafta şirketin konkordato süreci tamamlandı ve bankalarla uzlaşma sağlandı. Peki ne oldu? İşte detaylar...

Yaklaşık 2 sene önce İstanbul'da Nexus projesini hayata geçiren Metsan inşaat'ın konkordato ilan etmişti.

Para Dergisi'nde yer alan haber göre; dirmanın İstanbul Kartal'da inşaatı süren Metsan Nexus adlı bir projesi de bulunuyor. ABD'de 11 Eylül saldırısında yıkılan ikiz kulelerin yerinde inşa edilen anıtın mimarı dünyaca ünlü Daniel Libeskind, projenin mimarı oldu. Projede 406 konut, 160 ofis, iş yeri ve dükkan yer alıyor. Karma projenin ekspertiz değeri o tarihlerde 500 milyon TL olarak belirlenmişti. Konut kısmının yüzde 95'i bitirilmiş, AVM bölümünün ise yüzde 91'i tamamlandı. Fakat konkordato süreci sebebiyle proje bitirilemedi. 

Konut ve ofis alan yatırımcılar da zarara uğradı ve mağduriyet yaşadı. Ancak şu ayrıntıya dikkat çekmek gerekiyor. Şirket sahipleri bu evlerden satmak istemiş, müşterileri de bulmuşlar fakat alacaklı bankaların teminatlarını, ipoteklerini kaldırmaması nedeniyle satış işlemleri yapılamadı. Bankalar hukuki süreçleri hayata geçirdi, haciz işlemleri başlatıldı.

Şirket sahipleri kredi kullanırken bütün mal varlıklarını da ipotek etmiş. Bankaların hukuki takipleri sebebiyle bu varlıklarını satıp borçlarını ödeme gibi bir imkanları da olmadı. Bu sebeple konkordato ilan etmişlerdi. Bu olaylar Aralık 2018 tarihinde meydana geldi. Şirketin konkordato süreci yönetimini, bu konunun ehil isimlerinden Avukat Alparslan Gönültaşı üstlendi. 

Geçtiğimiz hafta şirketin konkordato süreci tamamlandı ve bankalarla uzlaşıldı. İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi heyeti konkordato davasını onaylayarak, nihai projeyi ve teklifi tasdik etti. Avukat Gönültaşı, bu süreçte ilk kez "vefa modeli"ni gündeme taşıdı. Alacaklı banka Akbank 135 milyon TL'lik alacağına karşılık şirket sahipleri ve şirkete ait yaklaşık 1 milyar TL'lik ipotek almış. Akbank ile vefa modelinde anlaşıldı. 

Şirkete ait AVM'nin borç karşılığında Akbank'a satışı ile sonrasında 3 senede Metsan insaat'ın belirlenen koşullar kapsamında AVM'yi geri satın alma hakkını saklı tutması ile protokol yapıldı. Bir taşınmazın satılıp sonrasında satan tarafın bilahare taraflarca tespit edilen bedel ve süre içerisinde taşınmazı geri satın alma hakkı "vefa (geri alım hakkı)” olarak açıklanıyor. Taşınmazlarının satışını rayicinde yapamayan ya da zamana ihtiyacı bulunanlar için güzel bir model, hem borçlar ödeniyor hem de zaman kazanıyor ve taşınmaz üçüncü kişilere iyi bir fiyattan satılabiliyor. 

Özetle, vefa gereği Metsan İnşaat'a geri alma hakkı tanındı. Banka ipotekleri gevşetti ve satışı yapılacak evlerin önü açıldı. Şirketin sahibi Mehmet Satoğlu, oğulları Cemalettin ve Celalettin, bu süreçte borçlarını ödeyip, mağduriyetleri çözecek.

Metsan Nexus'u sıkıntıya götüren süreç!