Emlak Terimleri

Mevcut teşekkül nedir?

İmar planları hazırlanırken, planlama alanının hali hazır haritaları üzerine çizilmesi sırasında, hukuka uygun olarak yapılmış binalardan yerine korunacak olanı ifade eden "Mevcut teşekkül" nedir? İşte yanıtı...

Mevcut teşekkül nedir?

Onaylı halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olan ve nazım imar planına uygun olarak hazırlanan ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve esaslarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren ve 1/1000 ölçekte düzenlenen raporuyla bir bütün olan planlara uygulama imar planı deniyor. 


İmar planı ise belde halkının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamayı, sağlıklı ve güvenli bir çevre oluşturmayı, yaşam kalitesini artırmayı hedefleyen ve bu amaçla beldenin ekonomik, demografik, sosyal, kültürel, tarihsel, fiziksel özelliklerine ilişkin araştırmalara ve verilere dayalı olarak hazırlanan, kentsel yerleşme ve gelişme eğilimlerini alternatif çözümler oluşturmak suretiyle belirleyen, arazi kullanımı, koruma, kısıtlama kararları, örgütlenme ve uygulama ilkelerini içeren pafta, rapor ve notlardan oluşan belgedir. İmar planı, nazım imar planı ve uygulama imar planı olmak üzere iki aşamadan oluşur.Peki mevcut teşekkül nedir?


Mevcut teşekkül, bir yapı adasında inşa edildiği tarihte yürürlükte olan hükümlere uygun olarak yapılmış olup da halen o yerde uygulanması gereken plan ve mevzuat hükümlerine göre aynen veya ek veya değişiklik yapılmak suretiyle korunması mümkün olan yapılara deniyor.


Mevcut teşekkül imar planları hazırlanırken, planlama alanının hali hazır haritaları üzerine çizilmesi sırasında, hukuka uygun olarak yapılmış binalardan yerine konulacak olanı ifade ediyor.


Mer'i imar planında öngörülen plan hedefleriyle uyumlu ya da uyumlu hale getirilmesi mümkün olan bir binanın yıktırılması yerine plan doğrultusunda hem malik bakımından hem de toplum bakımından yarar bulunuyor.



İmar planı çeşitleri nelerdir?