Ekonomi

Mevduat faizleri, kredi faizlerini ikiye katladı! Faizler üç ay vadeli mevduatta yüzde 40’a dayandı!

Uzun süredir devam eden kredi faizler ile mevduat faizleri arasındaki ayrışma giderek derinleşiyor. Kredilerde isteksiz davranan bankalar mevduata yüklenirken, mevduat faizleri neredeyse kredi faizlerinin iki katına ulaştı. Bankalar, normalde tasarruf sahiplerinden topladığı mevduatları krediye dönüştürürken; belirli bir faiz marjı, vergi, sigorta, dosya masrafı ve tahsis ücreti gibi maliyet kalemlerini ekleyip kredi faizini ona göre belirler

Türk bankacılık sektöründe mevduat-kredi dengesi iyice bozuldu. Bankalar, normalde tasarruf sahiplerinden topladığı mevduatları krediye dönüştürürken; belirli bir faiz marjı, vergi, sigorta, dosya masrafı ve tahsis ücreti gibi maliyet kalemlerini ekleyip kredi faizini ona göre belirler. Buna göre genelde doğal olarak kredi faizleri de mevduat faizlerinden yüksek olur. Ancak son bir yıldır bankaların kredilerde frene basması nedeniyle bu denge tam tersine bozuldu.

Ekonomi Gazetesi’nden Şenay Zeren’in haberine göre, kredi-mevduat faizlerindeki makas tarihi seviyelerine ulaştı. Merkez Bankası’nın 31 Mart tarihli verilerine göre, üç aya kadar vadeli Türk Lirası mevduat faizi ortalama yüzde 29,2 seviyesine yükselirken, ticari kredi faizleri ise yüzde 14,78 olarak gerçekleşti. Buna göre, ticari kredi faizleri ile mevduat faizleri arasındaki makas 14,5 seviyesine çıkarak tarihi seviyelerine ulaştı.

MAKAS DAHA DA AÇILABİLİR

Dinamik Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, Liralaşma strateji kapsamında bankalar aleyhine gelen yeni menkul kıymet ve zorunlu karşılık kuralları nedeniyle kredi faizleri ile mevduat faizleri arasındaki makasın daha da açılacağını ileri sürdü. Bankaların düşük faizli tahvil veya bono almamak ve olası bir faiz artışında zarar yazmamak için mevduat faizlerinin yükselmeye devam edeceğini söyleyen Erkan, bankaların mevduata ağırlık vermeye devam edeceği tahmininde bulundu.

FAİZLER DAHA DA ARTACAK

İhtiyaç kredisi faizlerinin ise tabelada yüksek tutulduğunu kaydeden Erkan, kredi faizlerinin yapay bir mekanizma ve düzenlemelerle belli seviyelerde tutulmaya çalışıldığı bir ortamda mevduat faizlerinin sürekli artmasının ise kaynak maliyetini yükselterek bankaların bilanço yönetimini zorlaştıracağını savundu.

İkon Menkul Araştırma Müdürü Onur Altın da piyasada mevduata yüzde 30-40 bandında faiz veren bankalar olduğuna işaret ederek bu durumun bankaların bilançosunu olumsuz etkileyeceğini ileri sürdü. Geçen sene görülen banka karlılıklarının bu yıl olmayacağını öngören Altın, banka hisse senetlerinin ise olumsuz gelecek bilançoların ardından satış dalgası yiyebileceği iddiasında bulundu. Onur Altın ayrıca Liralaşma Stratejisi kapsamında Merkez Bankası’nın bankalara getirdiği ek menkul kıymet alma yükümlülüğünün ise önümüzdeki günlerde mevduat faiz oranlarını daha da tırmandıracağını ileri sürdü.