Ekonomi

Mevduat hesaplarında şok gelişme! Vatandaş yeni yılla birlikte yeniden dövize döndü!

2021 senesinin aralık ayından bu yana Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ile döviz mevduat hesaplarının pabucu dama atılırken, yeni yılla birlikte ibre yavaş yavaş yeniden döviz mevduat hesaplarına kaymaya başladığı belirlendi. Verileri göre, vatandaş, 2022 senesinin son haftalarındaki satıştan, 2023’ün ilk haftasında alımla başladı

TCMB verileri, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı oranlarında ibrenin dövize kaymaya başladığını ortaya koydu. Verileri göre, vatandaş, 2022 senesinin son haftalarındaki satıştan, 2023’ün ilk haftasında alımla başladı.

Çok uzun bir zamandır Kur Korumalı Mevduat ile döviz mevduat hesaplarının pabucu dama atılırken, yeni yılla birlikte ibre kaymaya başladı.

Türk halkının yeni yılla birlikte yeniden dövize rağbet göstermeye başladığı ortaya çıktı.

Verilen rakamlara göre, yurt içindeki yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış olarak döviz mevduatı 3 milyar 235 milyon dolar artış gösterdi. Veriler, gerçek kişilere ait döviz mevduatının, parite etkisinden arındırılmış olarak 679 milyon dolar yükseldiğini ortaya koydu.

2021 senesinin aralık ayından bu yana Kur Korumalı Mevduat (KKM) ile ile döviz mevduat hesaplarının pabucu dama atılırken, yeni yılla birlikte ibre yavaş yavaş yeniden döviz mevduat hesaplarına kaymaya başladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verileri, yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı oranlarında ibrenin dövize kaymaya başladığını ortaya koydu. Verileri göre, vatandaş, 2022 senesinin son haftalarındaki satıştan, 2023’ün ilk haftasında alımla başladı.

TCMB verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış olarak döviz mevduatı 3 milyar 235 milyon dolar artış gösterdi.

Veriler, gerçek kişilerin döviz mevduatının parite etkisinden arındırılmış olarak 679 milyon dolar yükselirken, tüzel kişilerin döviz mevduatında parite etkisinden arındırılmış artış ise 2 milyar 557 milyon dolar hesaplandı.

 

TCMB verilerine göre, tüzel kişilerin dolar cinsi döviz mevduatı 506 milyon dolar, euro cinsi döviz mevduatı ise parite etkisinden arındırılmış olarak 1 milyar 917 milyon dolar büyüdü.

Diğer taraftan aylardır 18 TL’ler bandında seyreden dolar kuru, bugün güne yatay bir seyirle başlarken, günü 18.78’den kapadı. Euro’da ise birkaç haftadır devam eden hareketlilik bugün de sürdü ve Euro/TL kuru günü 20,28 seviyesinden kapadı.