Ekonomi

Mevduatta Liralaşma hızlandı! Döviz hesaplarına ilgi azalırken, TL mevduatların payı artıyor

Döviz kurlarının yatay seyri nedeniyle geçen yıl toplam mevduat içerisinde döviz hesaplarının payı önemli oranda geriledi. Toplam mevduatlar içerisinde döviz tevdiat hesaplarının payı yüzde 63,2’den yüzde 43,6’ya indi.Toplam mevduat içerisinde dövizin payı gerilerken, Türk Lirası mevduatın payının arttığı dikkat çekiyor

Merkez Bankası’nın Liralaşma Stratejisi adı altında attığı adımlar şimdiden işe yaramaya başladığı görülüyor. Toplam mevduat içerisinde dövizin payı gerilerken, Türk Lirası mevduatın payının arttığı dikkat çekiyor. Döviz tevdiat hesaplarının TL cinsinden tutarının aldığı pay; döviz kurlarındaki yatay seyir ve enflasyonun etkisiyle geçen yıl bir önceki yıla göre 20 puana yakın düştü.

Dünya Gazetesi köşe yazarı Naki Bakır ‘Makro Bakış’ adlı köşesinde, 2022 yılında toplam mevduatlar içerisindeki TL ve döviz hesaplarının dağılımını inceledi. Bakır, BDDK verilerinden yararlanarak yaptığı değerlendirmede, geçen yıl yüzde 66 oranında artış gösteren toplam yurt içi mevduatın 4,6 trilyon liralık bölümünün döviz cinsi mevduatlardan oluştuğunu ifade etti. Önceki yıla göre TL mevduatlar yüzde 154,2 ile enflasyon oranının çok üzerinde artış gösterirken, döviz mevduatındaki artış yüzde 14,5’larda kaldı. Bakır’ın köşe yazısına göre; reel bazda artış oranlarının ise TL mevduatlarda 54,8 olurken, döviz mevduatlarının ise reel olarak yüzde 30,3 gerilediği ortaya çıktı. Buna göre; toplam yurt içi mevduat hacminde dövizin payı 2022 yılında 19,6 puan düşerek yüzde 63,2’den yüzde yüzde 43,6’ya indi.

KARABÜK LİRALAŞMADA LİDER

Geçen yıl döviz hesaplarının toplam mevduat hacmi içindeki payı tüm illerde gerileme kaydetti.  Karabük’te bu oran 33,4 puanlık düşüşle yüzde 74,2’den yüzde 40,7’ye geriledi. Karabük’ü 28,9 puanlık düşüşle Gaziantep, 24,3 puanlık gerilemeyle Kastamonu, 23,2 puanlık düşüşle Bursa ve Denizli izledi.

3 BÜYÜK İLDE DE GERİLEDİ

Mevduatta liralaşma ivmesinin en az olduğu iller sıralamasında ise Kilis birinci sıraya yerleşti. Bakır, Kilis’te söz konusu oranın geçen yıl sadece 1,8 puan gerilediğine dikkat çekerken, en çok mevduata sahip olan üç büyük ilde de dövizin payında ciddi düşüşler yaşandığını belirtti. Mevduatta dövizin payı İstanbul’da 21,3 puanlık gerilemeyle yüzde 46,5’e, Ankara’da 16,8 puanlık inişle yüzde 38’e, İzmir’de ise 17,1 puanlık düşüşle yüzde 43,4’e geriledi.

HANGİ İLLERDE DAHA YÜKSEK?

Toplam mevduat içerisinde dövizin payının daha yüksek olduğu il sayısı ise geçen yıl beşe geriledi. 2021 sonu itibariyle 64 ilin toplam mevduat hacminde döviz hesapları daha büyük paya sahipti.  2022 sonu itibariyle Aksaray, yüzde 57,7 ile bu oranın en yüksek olduğu iller arasında başı çekti. Nevşehir ve Yozgat’ta yüzde 53,5, Kırşehir’de yüzde 52,1, yoğun yabancı kökenli nüfusa sahip olan Antalya’da yüzde 51,5 olan mevduatta dövizin payı, Kütahya’da ise yüzde 50 seviyesinde gerçekleşti. Diğer tüm illerde TL mevduatı dövizi geçerken, toplam mevduatı içinde dövizin en az pay aldığı ilin ise yüzde 19,4’le Bitlis olduğu gözlendi.

EN FAZLA MEVDUAT HANGİ İLDE ARTTI?

 Toplam yurt içi mevduatın yaklaşık dörtte üçü, nüfus ve ekonomik büyüklükleri nedeniyle üç büyük ilde yer aldı. İstanbul toplam 3 trilyon 671,8 milyar lira ile toplam yurt içi mevduatın yüzde 44,5’ine sahip olurken, Ankara toplamda yüzde 15,9 payla Ankara ikinci sırada yer aldı. Ankara’yı İzmir izledi.