Sektörel

Mevlüt Kaya: Marble ile dünyanın en büyük 3 fuarı arasındayız!

İzfaş tarafından hayata geçirilen, Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin desteklediği 21. Marble Fuarı, dünyanın lider üreticileri ile Türk mermer sektörünü bir araya getirdi.

Fuar kültürüne çok uzun yıllardır sahip olan İzmir, yeni fuar merkezi ile yeniden cazibe merkezi haline gelecek. Marble Fuarı 21 yıllık tarihinde bin 500’ün üzerinde katılımcı firma ve 110 bin metrekareyi aşan alanı ile bir rekora imza attı.


25-28 Mart 2015 tarihleri arasında İzfaş tarafından organize edilen ve Ege Maden İhracatçıları Birliği’nin de desteklediği Marble Fuarı sektörü dünya mermer fuarları liginde de ilk üç arasına taşıdı.


Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Mevlüt Kaya Marble 21. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı ile ilgili yaptığı değerlendirmede; “Türkiye’de doğaltaş sektörünün geçmişi çok uzun yıllara dayanmıyor. Bugün İzmir Marble Fuarı’nın 21. yılını kutluyoruz. Sektörün geçmişi de yaklaşık 26-27 yıl. Bu nedenle mermer sektörünü genç olarak nitelendirebiliriz. Öncesi elbette var ama o zamanlar dünya ile irtibatı olmayan, ihracat yapamayan, teknolojiyi takip edemeyen kapalı bir sektör konumundaydı. Artık yarattığımız istihdam hacmi, üretimimiz ve ihracatımız ile dünya sıralamasında üst basamaklarda yer alıyoruz. Bazı eksikliklerimize rağmen bugün fuarımız da dünyanın en büyük üç fuarı arasına girdik. Hedefimiz elbette birincilik” dedi.


İzmir Marble Fuarı’nda memnuniyet Verona ve Xiamen Fuar’larını geçti…


Son dönem gerçekleştirilen ve dünyanın en büyük fuarları arasında yer alan Verona ve Xiamen fuarları ile İzmir’i Marble Fuarı’nı karşılaştıran Mevlüt Kaya, Çin’de satın alma potansiyelinin daralması neticesinde son fuarlarda katılımcı memnuniyetinin yüzde 75-80’lerde kaldığını ancak İzmir’de bu oranın yüzde 80-85’lere yükseldiğini vurguladı.


Türkiye’den işlenmiş mermer ürün talebi artıyor, ihracatta ABD liderliğe aday…


Mevlüt Kaya “Mermer sektörünün gelişimi açısından bu yıldan ziyade 2016 yılından umutluyuz. Son katıldığımız Xiamen Fuarı’nda sektör temsilcilerimiz özellikle işlenmiş ürün talepleri aldı. Özellikle ABD, Kanada, Avusturalya, Malezya, Singapur, Dubai ve Irak gibi ülkeler Türkiye’yi parlayan bir yıldız olarak görüyor ve fuarlarda Türk mermer sektörü temsilcilerine ulaşmaya çalışıyor. Talep ağırlıklı olarak işlenmiş ürün konusunda bu da ihracatımızın değer olarak artışına önemli katkı sağlayacaktır. Önemli pazarlarımızdan Çin ve Hindistan’da yaşadığımız gerilemeyi bu ülkelerle kapatmamız mümkün. Özellikle geçmiş dönemlerde ihracatımızda ilk sıralarda yer alan ABD’de belirgin bir canlanma olduğunu gözlemliyoruz” diye belirtti.


Türk mermer sektörü olarak ortak hareket etmeye başladı…


Geçmiş dönemlerde sektörü en çok bürokrasinin zorladığını ancak günümüzde ilgili makamlardan da sektörün gelişimi yönünde destek aldıklarını da vurgulayan Mevlüt Kaya, “Artık sektörümüz hakkında tüm bilgiler ortak bir platformda değerlendiriliyor. Paydaşlarımız tek pota altında toplanabiliyor. Örneğin son Maden kanunda yapılan düzenlemede sektörün önde gelen 8-9 STK’sı birleşti ve aynı metine imza attı. MİGEM (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) ve bürokrasinin de bu anlamda büyük desteğini gördük” diyerek değerlendirmesine devam etti.


Mermer sektörü için fuarların önemi diğer sektörlere göre çok daha yüksek…


Mevlüt Kaya son olarak “Mermer dokunarak, görerek ticareti yapılan bir ürün. Mermeri sanal alemde resimlerle kataloglarla satamayız. Ürün çok pahalı olduğu için de büyük miktarda numune göndermek hem maddi hem de lojistik olarak mümkün değil. İşte tam bu noktada ‘fuar’ kavramı çıkıyor karşımıza.  Dünya çapındaki fuarların hacim olarak bu kadar büyük olmasının sebebi de zaten bu. Burada yaklaşık 110 bin metrekarelik fuar alanının net 58 bin metrekaresi tümüyle sergi alanına ayrılmış durumda. Yeni trendler, yeni taşlar, yeni türler çoğaldıkça herkesin her ürününü sergileme ihtiyacı da doğal olarak arttı ve fuarların büyümesi gerekliliği de ortaya çıktı. Fuarlarda uluslararası boyutta alıcı ve satıcılar aynı ortamda bir araya gelebiliyor ve büyük ticari anlaşmalar fuar ortamlarında sonuca bağlanıyor” diyerek fuarların sektör açısından önemine de değindi.


Marble Fuarı’nın bugünkü konumuna ulaşmasında İzmir Büyükşehir Belediyesinin katkılarının da çok önemli olduğunu belirten Kaya, bu vesile ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve yeni fuar alanını İzmir’e kazandırmakta emeği geçen herkese teşekkür etti.  


Marble 20. Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı


İlk kez 1995 yılında 2 bin 600 metrekare alanda 47 firma ile düzenlenen fuar, bu yıl 110 bin metrekare alan ve bin 562 katılımcı ile açıldı.  


Sektöre kazandırdığı gelirin yanı sıra birçok iş koluna da (konaklama, ulaşım, yeme-içme, yayıncılık, otomasyon, inşaat, bilgi-işlem, güvenlik, temizlik, otopark, lojistik, kargo) hareket getiren Marble'ın, bu yıl rekor düzeye ulaşan katılımcı sayısıyla birlikte, kente 150 milyon doların üzerinde katkı sağladığı tahmin ediliyor.


Fuar’da Türkiye’nin dört bir yanından gelen doğal taşlar sergilendi. Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bilecek, Bolu, Burdur, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Karaman, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kastamonu, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Nevşehir, Sakarya, Sivas, Tekirdağ, Trabzon, Tokat, Uşak, Van, Yalova’dan birçok doğaltaş çeşidi fuarda yerlerini aldı.


Marble İzmir Fuarı’nın ağırladığı uluslararası firmalar ise; Almanya, ABD, Avustralya, Belçika, Birleşik Arap Emirlikleri, Çek Cumhuriyeti, Çin, Danimarka, Endonezya, Fransa, Güney Kore, Hindistan, İngiliz Virgin Adaları, İngiltere, İran, İspanya, İtalya, Mauritus, Mısır, Polonya, Romanya, Rusya, San Marino, Suudi Arabistan, Ukrayna, Yunanistan’dan katılım sağladı.