Kent Haberleri

MHP'lilerden arsa satışıyla ilgili dikkat çekici açıklama!

MHP Derince İlçe Başkanı Emin Şimşek ve MHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hakan Karakaş 22 Mart tarihinde Derince Belediyesinde yapılan arsa satış ihalesini ve sonucunu değerlendirip usulsüzlük yapıldığını söylediler.

Ortak basın açıklaması yapan MHP Derince İlçe Başkanı Emin Şimşek ve MHP Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Hakan Karakaş 22 Mart tarihinde Derince Belediyesinde yapılan arsa satış ihalesini ve sonucunu değerlendirip usulsüzlük yapıldığını söylediler. Basın açıklamasında  arsanın gerçek değeri ile satışa çıkan değeri arasındaki büyük farka dikkat çekildi.


MHP İlçe Başkanı Emin Şimşek ve Meclis üyesi Hakan Karakaş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi.


“22 Mart tarihinde Derince Belediyesinde yapılan ihale sonucu Belediyemize ait Yenikent mahallesinde bulunan 24741m2 lik arsa, 25,000,000 tl bedelle (Yirmibeşmilyon)Yelkent İnşaata satılmıştır.İhaleye Yelkent İnşaat ile Türköz İnşaat firmaları katılmıştır.İhale sonucu arsanın metrekare birim fiyatı yaklaşık 1000 tl olmuştur. Bugün İbnisina mahallemizin Sırrıpaşa mahallemizin iyi sayılacak yerlerinde konut imarlı arsaların  da değeri 1000 tl civarındadır. Üstelik buradaki arsalar için Emsal:1,20 Hmax:3kat şeklinde imar izni verilirken İhalesi yapılan arsanın Emsali:1,70 Hmax:6 kat şeklinde düzenlenmiştir. Dolayısıyla Derince’nin en büyük ve gelişmiş mahallesinde bulunan bu arsa ucuz olarak satılmıştır.Yaklaşık 420 dairenin çıkacağı bu alanda inşaat maliyeti hesaplamalara göre 30.000.000 tl civarındadır. 25,000.0000 tl arsa bedeli ile birlikte toplam mal oluş fiyatı 55,000,000 tl civarındadır. Civarında satılan emsallere göre bir daire fiyatının da yaklaşık 200,000tl olacağını hesapladığımızda inşaatlar bitirilip satıldığında ortaya çıkacak gelir 84,000,000 tl olacaktır. Yani arsa değerinin üzerinde karlılık durumu ortadadır.


REKABET İHALE ESNASINDA YAŞANMADI

Derince’de inşaat yapan müteahhit arkadaşlara sormak isterim, hanginiz arsa değerinin üzerinde para kazanarak inşaat yapıp satıyorsunuz?Başka bir hesapla Belediyemiz bu arsayı satmayıp %35 kat karşılığı verse yaklaşık 150 daire sahibi olur. Bu dairelerin satılması sonucu elde edilecek gelir ise 30,000,000tl olacaktır.İhale bu yönleri ile tekrar düşünülmeli,  yeterli rekabet ortamı oluşmadığı ve rakamın olması gereken yere ulaşmadığı gerekçeleri ile iptal edilmelidir.Ayrıca İhaleye katılan iki firmanın bir tanesinin teklifini (onbinde sekiz) oranında (20,000tl) artırdıktan sonra çekilmesi ve diğerinin (binde 2) oranında (50,000tl) arttırdıktan sonra durması, 25,000,000 tl.lik bir ihalede son derece düşündürücüdür. Gerekli rekabetin ihale esnasında yaşanmadığı gerçektir.


İPTAL ETSİN

Ayrıca basın yolu ile yansıyan hali ile ihale bedeli 25,000,000tl +kdv iken arsanın 21,300m2si, iki yıldan fazla Belediyenin mülkiyetinde olduğu gerekçesi ile kdv’den muaf tutulmaktadır. Kdv uygulanacak miktar sadece 3477m2 lik sonradan ilave edilen kısım içindir. Kamuoyunu bu konuda da aydınlatmak gerekmektedir.


Sonuç olarak Belediye Başkanı Sayın Ali Haydar Bulut beyin bu eleştirileri dikkate alarak mevcut ihaleyi iptal edeceğini, rekabetin oluşturulup arsanın hakettiği değerinde  satılacağı yeni bir ihale ile Derince’nin hakkını koruyacağını görmek isteriz…


Derince Ekspres