Miami son yılların gözde yatırım bölgesi oldu!
Yurt dışından ev satın almak son birkaç yıldır ülkemiz vatandaşları arasında yaygınlaşan bir pratik haline geldi. Mütekabiliyet Yasası gereğince yabancılar ülkemizden ev satın alabilirken, Türk vatandaşları da yurt dışından ev satın almak hakkına sahip oluyor.
Türkler birçok yabancı ülkeden, en çok da Amerika ve Avrupa ülkelerinden her yıl yüzlerce ev satın alıyor. Yurt dışından ev almanın arkasında birçok farklı gerekçe yer alsa da, en yaygın motivasyonun ev alınan ülkeden oturum alma ve yatırım kaynaklı olduğu belirtiliyor.
Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülke, belirli bir gayrimenkul yatırımı karşılığında yabancılara oturma izni veriyor. Yurt dışında oturma izni alınması için yapılacak yatırımın alt sınırının ülkelere göre farklılık gösterse de, Türk lirası karşılığı avro ve dolar paritesi nedeniyle genelde oldukça yüksek bir meblağ oluyor.
Ancak buna karşın, gayrimenkul yatırımlarının kira getirisi de benzer şekilde yüksek olduğu için alıcıları tatmin ediyor. Üstelik yapılan bu yatırım karşılığında çalışma izni olmaksızın 3 ila 5 yıl oturum hakkı ve nihayetinde de vatandaşlığa başvuru hakkı veriliyor. Yaptığımız araştırmalar sonucunda 2016 yılına dair bazı verilere ulaştık. Bakalım Türkler nerelerden ev almış…
Mayıs 2017'te yayınlanan ve yurt dışı emlak satışı verilerini konu alan bir habere göre*, yurt dışından konut alımında dünya dördüncülüğüne yükselmişiz. Aynı kaynaktan aldığımız bilgiye göre, 2016 yılında Amerika'da ev satın alan Türklerin sayısı tam beş kadarmış. ABD'nin en büyük emlak ve gayrimenkul araştırma-danışmanlık şirketi New World Wealth'ın Şubat ayında yayınladığı yıllık rapora göre, ABD'de konut alan Türklerin sayısı 2015'te bin iken 2016 yılında, 5 bin artışla 6 bine yükselmiş durumda. Yurt dışında gayrimenkul yatırımı yapanlar arasında da Türk vatandaşları dünyada 4'üncü sıraya yükselmiş bulunuyor.
Benzer şekilde, İspanya'da yapılan emlak satışlarının %12'si Türk vatandaşlarına yapılmış. Yine aynı haberin belirtiği üzere; İspanya Ulusal İstatistik Enstitüsü'nün (INE) açıkladığı verilere göre Barselona'da konut yatırımı yapan Türk vatandaşlarının İspanyol ve İngiliz vatandaşlarından sonra üçüncü sırada yer aldığını gösteriyor.
Özellikle Amerika'da, Miami son yılların gözde yatırım bölgesi oldu. Miami'de inşaat ve otel yatırımları bulunan Blue Road firmasının, Türkiye’de iş ortağı Arthur Miller Real Estate genel müdür yardımcısı Çağıl Celep iAmerika'da yatırım, oturum ve vatandaşlık için şunları söyledi: Beşyüzbin dolarlık bir yatırdık ile EB5 yatırımcı vizesi ve oturum izni alındığı, 1,5-2 içinde de green card ve vatandaşlık altyapısını oluşturduklarını söyledi. Ev almak isteyenleri, firmanın otellerinde ağırladıklarını, karar verilmesi halindeki işlemleri de kendilerinin takip ettiğini, yatırımcıya kolaylık sağladıklarını söyleyen Celep, son iki aydır yoğun bir şekilde bu projeye çalıştıklarını ve taleplerin arttığı için Blue Road firması ile yeni projelere de ağırlık vereceklerini dile getirdi.
Konut satışlarına vatandaşlık dopingi!