25 / 07 / 2024

Microsoft, Apple ve Google'a Gebze'den yer gösterilecek!

Microsoft, Apple ve Google'a Gebze'den yer gösterilecek!

Silikon Vadisi girişimiyle teknoloji dünyasına yön veren ABDnin modelini Türkiyeye uyarlamak isteyen hükümet, Gebzede kuracağı üsse devleri çağırıyor. Bakan Ergünün ABDdeki ilk hedefi Microsoft, Apple, Google


Sentez Mekanik 10. yıl dönümünü kutladı!


ABDye gidecek olan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Microsoftun 1 numarası Steve Ballmer ile görüşecek. Ergün, ziyaretinde Microsoft, Google ve Apple başta olmak üzere ABDli firmaları Bilişim Vadisinde yatırıma davet edecek.

Yarın ABDye gidecek olan Ergün, temaslarına Los Angeles ile başlayacak. Ergün, California Institute of Technology Üniversitesini ziyaret edecek ve Los Angelesteki Türk akademisyenlerle buluşacak. Ergün, daha sonra San Franciscoya geçerek, The Exploratorium Bilim Müzesini gezecek. Ergün, Türkiyede de hayata geçirilmesi planlanan Bilim Merkezleri Projesi için incelemelerde bulunacak.

Yerel üs: Muallimköy

Beraberindeki heyetle birlikte Silikon Vadisindeki Türk girişimcilerle bir araya gelecek olan Ergün, Google ve Appleı da ziyaret edecek. Ergün, Silikon Vadisindeki temasları kapsamında buradaki firmaların CEOları ve üst düzey yöneticilerinin katılacağı bir toplantıda da konuşma yapacak. Ergün, ABDdeki temaslarının son durağı Seattlede ise Microsoftu ve Boeingi ziyaret edecek. Microsoftta incelemelerde bulunacak olan Ergünün, Microsoftun bir numarası olarak bilinen Ballmer ile de görüşmesi bekleniyor. ABDdeki temasları kapsamında Microsoft ve Apple başta olmak üzere firmaları Türkiyede yatırıma davet edecek olan Ergün, Gebze Muallimköyde kurulma çalışmaları devam eden Bilişim Vadisinden de yer gösterecek.

ABDye mektupla teşvik sözü gitti

Bakan Ergün, ziyareti öncesinde ABDdeki tüm yazılım ve iletişim firmalarının CEOlarına mektup gönderdi. Ergün, mektubunda şunları kaydetti: Ülkemizde, ABDdeki ünlü Silikon Vadisinin bir benzeri olacak Bilişim Vadisinin yapımına da devam ediyoruz. Bir ihtisas teknoparkı olan Bilişim Vadisinde yatırım yapan firmalara da çok önemli teşvik ve muafiyetler sağlayacağız. Türkiye, önümüzdeki dönemde bilişim, yazılım, nanoteknoloji, tıp, enerji ve elektronik gibi ileri teknolojili ve yüksek katma değerli sektörlere odaklanacaktır. Bu nedenle, bu sektörlerde faaliyet gösteren ABDli firmalarla yakın bir diyalog içinde olmak istiyoruz. ABDli dostlarımızı Türkiye ile ticaret yapmaya ve Türkiyede daha fazla yatırım yapmaya davet ediyorum. Ayrıca, Türkiyenin coğrafi konum avantajı nedeniyle ABDli ve Türk işadamları, üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar da yapabilirler.

Üç devin piyasa değeri, Türkiyenin büyüklüğünü solladı

Hükümetin yatırım adına kapsama alanına aldığı ABDli üç devin toplam piyasa değerine bakıldığında Türkiye ekonomisini geçtiği ortaya çıkıyor. Bu şirketlerden Appleın piyasa değeri 350 milyar dolara, yazılım devi Microsoftun 210 milyar dolara, yeni ekonominin lideri Googleın ise 150 milyar dolara karşılık geliyor. Bu üçlünün toplam değeri 710 milyar dolar, bir diğer ifadeyle ulaştığı 1.3 trilyon liralık seviyeyle Türkiye ekonomisinin 1.1 trilyon dolarlık ekonomisinden daha büyük bir rakamı yakalıyor.

Mithat Yurdakul / MİLLİYET


Geri Dön