20 / 07 / 2024

Microsoft Home, filmlerdeki konuşan evler gibi!

Microsoft Home, filmlerdeki konuşan evler gibi!

Microsoft, bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz konuşan evi Microsoft Homeu, ilk kez Türk gazetecilere açtı. Bu ev, sesli komutları algılıyor, yemek tarifi yapıyor, sehpadan internette gezinme imkanı sunuyor




BİLİM kurgu filmlerinde sıkça rastladığımız kişilerin sesli olarak verdikleri komuta yanıt veren ve istenileni yapan evler gerçek oldu. Geçen hafta Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergünle birlikte merkezini ziyaret ettiğimiz Microsoft, Seattle-Redmond kampüsündeki geleceğin evini ilk kez Türk gazetecilere açtı. Bu akıllı evin kapıları çok da uzak olmayan bir geleceğe açılıyor. Microsoft Homeda duvarlarda doğal kullanıcı arayüzler, sensörler, ışık yayan diyotlar, dokunmatik ekranlar, ses ve 3D kullanılıyor. Evin en önemli özelliği konuşabilmesi. Sizin verdiğiniz bir isimle seslendiğinizde komutları algılıyor ve uyguluyor. Odaların duvarları, sehpalar, mutfak tezgahı bilgisayar ekranı gibi ve dokunarak işlem yapabiliyorsunuz.

Misafirin neleri sevdiğini hatırlıyor

Ev, Windows Phone programı bulunan cep telefonları ve bilgisayarla senkronize çalışıyor. Bu sayede, ev halkının programını ajandasından öğreniyor ve ona göre davranıyor. Ev, girişten itibaren hatırlatmasını istediğiniz notları aktarmaya başlıyor. Bu, gelecek bir misafir veya almanız gereken bir ilaç olabilir. Evinize gelecek misafir eğer daha önce gelmiş biriyse, onun için hazırlanan ortamı hatırlayarak, misafir geldiğinde salonu o şekilde ışıklandırıyor, misafirin sevdiği müziği çalıyor. Çalan müziğin tarzına göre de duvarlara görüntü yolluyor. Ayrıca misafirinizin akşam yatacağı odayı da onun sevdiği gibi şekillendiriyor. Bu ev aynı zamanda tasarruflu. Çünkü çıktığınız odanın ışığını söndürüyor. Eğlence ya da dinlenme odası denilen odadaki sehpanın ise ayrı bir özelliği var. Dokunmatik yüzeyli sehpa sayesinde isterseniz internette 3D gezebiliyorsunuz. Yemek odasındaki masa ise projeksiyonlar sayesinde bir anda doğum günü masasına dönüşebiliyor. Tüm yüzeylerin interaktif olduğu geleceğin evi, var olan teknolojileri birbiriyle bağlantılığı hale getirerek düşük maliyetle verimli ve keyifli bir ev ortamı yaratıyor.

GENÇ ODASINDA DUVARLAR İNTERNET

Geleceğin genç yatak odası hayli heyecan verici. İnteraktif ekran yüzeyleri ve dokunmatik teknolojisi ile duvarlar internet sayfasına dönüşebiliyor. Gencin ilgilendiği internet sayfaları ve sosyal paylaşım siteleri odanın duvarlarına yansıyor. Sayfalar elle ve kumandayla kontrol edilebiliyor. Odanın ışığı ve çalan müzik de odanın sahibinin ruh haline göre değişebiliyor. Odada daha önce bir misafir kalmışsa, oda kendini o misafirin sevdiği şekle de döndürebiliyor.

SALONDA MÜZİĞE GÖRE GÖRÜNTÜ

Ana ekranda bulut bilişimdeki binlerce müzik albümü ve film arasından istediğinizi seçiyorsunuz. Salonun duvarları, çalan müziğe göre fotoğraflar yansıtıyor ya da çalan müziğe göre ışıklar ayarlanıyor.  İnternette gezinebilir ya da rezervasyon yaptırabilirsiniz (solda). Mutfak tezgahı, yemek kitabına dönüşüyor. Buzdolabı ve kilerinizdeki ürünlere göre yapmak istediğiniz yemeği eşleştiriyor ve tarifini veriyor. Tezgah, ellerinizin kirli olacağı dikkate alınarak, talimatları sesle alıyor.

Bulut bilişim GSM ve kredi paketlerinde

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, bulut bilişim hizmetlerini telekom operatörleriyle birlikte çıkaracaklarını söyledi. Özmen 4 telekom şirketi ile işbirliği yaparak, bulut hizmetimizi birlikte sunacağız. Böylece tüketici telefon hattı alırken Microsoft bulut bilişim paketini de alacak. Hem kurumsal hem de bireysel kullanıcılar için ilk ürünü Şubat ayında çıkaracağız. Ayrıca KOBİlere yakın bankalarla da bulut bilişimin yaygınlaşması için işbirliği yapacağız dedi. KOBİlere çok önem verdiklerini belirten Özmen, şunları söyledi: KOBİleri harekete geçirirsek, Türkiyeyi harekete geçiririz. KOBİlerin donanım yatırımı yapmadan kiralama sistemiyle erişebilecekleri bulut bilişim, büyük tasarruf sağlıyor. Örneğin 50 çalışanlı bir KOBİnin bilişim yatırımı 20 bin doları buluyor. Aynı KOBİ, verilerini buluta taşırsa, aylık kişi başı 6-10 dolar arasında kiralama bedeliyle aynı teknolojiye sahip olabiliyor. Ayrıca güncellemeler için de ücret ödenmiyor.

Sağlık Kasası için bakanlık ile görüşüyoruz

Tamer Özmen, Sağlık Kasası adı verilen çözümün Türkiyeye gelmesi için Sağlık Bakanlığı ile görüşmelerinin sürdüğünü söyledi. Sağlık Kasası, bireylerin anne-babasından başlayarak tüm sağlık verilerini depoluyor ve bu verileri o kişinin yaşadığı çevre koşullarıyla işleyerek riskleri belirliyor. Ayrıca kişinin sağlık verileri bir merkezde toplanıyor. Böylece kişi hangi doktora giderse gitsin, tüm verilerine ulaşılıyor.
Star/Yelda Şumnulu


Geri Dön