Teknoloji

Microsoft'tan dikkat çeken hamle! Artık satışı yapılmayacak

Teknoloji devi Microsoft, duyguları belli eden yüz tanıma teknolojisi Al'ın satışlarını durduracağını duyurdu. Bu durum önde gelen bulut sağlayıcılarının ABD ile Avrupa'da yasalar gelişirken kapsamlı yasal sınırların belirlenmeye devam ettiği dönemde hassas teknolojilerin incelenmesiyle birlikte geldi

Microsoft Şirketi Salı günü yaptığı açıklamada, yüz görüntüsüne dayalı olarak birinin duygularını tahmin eden teknolojinin satışını durduracağını ve artık yüz tanıma teknolojisine sınırsız erişim sağlamayacağını söyledi.

Bu durum önde gelen bulut sağlayıcılarının ABD ile Avrupa'da yasalar gelişirken kapsamlı yasal sınırların belirlenmeye devam ettiği dönemde hassas teknolojilerin incelenmesiyle birlikte geldi. 

Geçen yıldan beri Microsoft, duygu tanıma sistemlerinin kökünün bilime dayanıp dayanmadığını inceliyor. Microsoft'un Azure Al birimi yöneticisi Sarah Bird, sosyal medya hesabından ana grup ürünüyle ilgili açıklamalarda bulunarak "Bu çabalar mahremiyet, 'duyguların' tanımı üzerinde fikir birliğinin olmaması ve yüz ifadesi ile duygusal durum arasındaki bağlantıyı kullanım durumları, bölgeler ve demografiler arasında genelleyememe konusunda önemli soruları gündeme getirdi." sözlerine yer verdi. 

Mevcut müşterilerin duygu, cinsiyet, yaş, gülümseme, sakal, saç ve makyaj çıkarımını yapan yapay zeka araçlarına erişimi kaybetmeden önce bir yılı olacak. Microsoft ayrıca, müşterilerin artık yüz taraması yoluyla web sitelerine giriş yapmalarını veya kilitli kapıları açmalarını sağlayan yüz tanıma hizmetlerini kullanmak için onay almaları gerektiğini söyledi.

Konuyla ilgili tek adım atan Microsoft değil. lphabet Inc.'in Google Cloud'u geçen yıl değerlendirilmeye başlanmıştı. Google, duygu okuma aracından planlanmış 13 duyguyu engelledi ve sevinç ve keder gibi mevcut dört duyguyu incelemeye aldı. Kaş çatma ve gülümseme gibi hareketleri bir duyguya bağlamaya çalışmadan tanımlayacak yeni bir sistemi tartmaya çalıştı. 

İncelemeler sonucunda geçen yılın başından bu yana Google, kültürel duyarsızlıktan korkarak duyguları analiz eden yeni AI özelliklerini engelledi; Microsoft sesleri taklit eden yazılımları kısıtladı ve IBM, gelişmiş bir yüz tanıma sistemi için bir müşteri talebini reddetti.

Üç ABD teknoloji devindeki AI etik şefleriyle yapılan görüşmelere göre, tüm bu teknolojiler yönetici panelleri veya diğer liderler tarafından engellendi. Burada ilk kez rapor edilen vetoları ve bunlara yol açan müzakereler, kârlı yapay zeka sistemleri arayışını daha fazla sosyal sorumluluk düşüncesiyle dengelemek için endüstri çapında yeni bir dürtüyü yansıtıyor.

Şirket, müşterilerini gizliliği ihlal eden veya reşit olmayanların kimliğinin belirlenmesi gibi teknolojinin zorluk yaşayabileceği durumlardan kaçınmaya çağırdı, ancak bu kullanımları açıkça yasaklamadı.