04 / 05 / 2024

Milas'taki Çöllüoğlu Hanı restore ediliyor!

Milas'taki Çöllüoğlu Hanı restore ediliyor!

Çöllüoğlu Hanı'nda restorasyon çalışmalarına başlandığı bildirdi



Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, Abdülaziz Ağa tarafından 1719-1720 yıllarında yaptırılan Çöllüoğlu Hanı'nda restorasyon çalışmalarına başlandığını bildirdi.

Tokat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Prof. Dr. Metin Sözen başkanlığındaki 45 kişilik ekibin, çalışmalara başladığını söyledi.

Valilik ile Çöllüoğlu Hanı'nın restorasyonunun öncelikli işler arasında yapılmasında mutabık olduklarını ifade eden Tokat, şöyle konuştu:

"Çöllüoğlu Hanı'yla ilgili reel keşfi yaptırdık. Bu reel keşfi de valiliğe sunduk. Yeni ortaya çıkan keşfe göre mutabık olduğumuz konu, Çöllüoğlu Hanı'nın restorasyonunun öncelikli işler arasındaki yerini alması. Ayrıca
belediye çevresindeki arastayı da restore edeceğiz. Arastayı bütün olarak değil, etap etap değerlendiriyoruz. Önce Kızılay Caddesi ve belediye meydanı projesini valiliğe sunacağız. Aldığımız kaynağı oralarda kullanacağız. Valilikle bu konuda mutabıkız. Bir an önce projeyi getirmemiz istendi ve para kaynağımızın hazır olduğu belirtildi."

Tokat, Muğla Üniversitesi'nin her iki restorasyon çalışmasında da kendilerine destek vereceğini belirtti.

Bu arada, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) İstanbul Temsilcisi Mimar Erhan İşsözen de Milas'a gelerek Muhammet Tokat ile Çöllüoğlu Hanı ve arastada incelemelerde bulundu.

Hisarbaşı Mahallesi'nde bulunan, Abdülaziz Ağa tarafından 1719-1720 yıllarında yaptırılan han, 1738 yılında Ağa Camisi yanındaki medreseye vakfedilmiştir. Yapımında moloz taş ve devşirme malzeme kullanılan hanın, dikdörtgen planlı ve iki katlı olan avlusunun etrafında odalar sıralanmıştır.
AA


Geri Dön