Kira

Milletvekilinden kira çıkışı: Kış aylarında ağır bir barınma krizi kiracılarımızı bekliyor, acil önlem alınmalı!

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, konut kiralarının kışın daha vahim durumlar yaşatacağının altını çizdi ve Meclis'te çağrıda bulundu. İşte ayrıntılar...

CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, Meclis'te konut kiralarına değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Murat Emir, söz konsu açıklamasında "TÜİK, enflasyon oranlarını açıkladı, TÜİK’e göre enflasyonumuzda küçük bir düşme var. Yüzde 49 olarak hesaplanmış ancak ENAG’a göre, vatandaşın gerçek enflasyonuna göre enflasyon oranı yüzde 80’leri geçmiş durumda" ifadelerini kullandı. 

Burada son derece dikkat çekici bir durum olduğunun altını çizen Emir, "Kira artışları temmuz ayından sonra yüzde 25’lik sınırının kaldırıldığı, kiracı ile ev sahibinin baş başa bırakıldığı, orada da önemli sorun kaynaklarının olduğu bir durumda buradaki enflasyonunun yüzde 65’lerden ancak 1,5 puan geriye geldiğini görüyoruz" diye konuştu. 

Konut kirasında rakamlarla oynama fırsatı bulamayınca oradaki enflasyondaki düşüşün yüzde 1,5’ta kaldığının altını çizen CHP Grup Başkanvekili ve Ankara Milletvekili Murat Emir, "Enflasyon yüzde 65. Bu, şu demektir: Önümüz kış ayıdır, kış aylarında ağır bir barınma krizi kiracılarımızı beklemektedir; bu son derece vahim bir durumdur" açıklamasında bulundu. 

Ayrıca, deprem konutlarının 18 ay  geçmiş olmasına rağmen hâlâ yüzde 10'lar seviyesinde teslim edilmiş olduğunu işaret eden Murat Emir, "Oradaki vatandaşlarımızın içinde bulunduğu durum ve kiraların oradaki geldiği durum göz önüne alındığında gerçek bir barınma krizi yaşıyoruz. İnsanlarımız sokaklarda yaşama tehlikesiyle karşı karşıya ve buna da acilen bir önlem alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Emeklilerin kötü durumda olduğunu dile getiren Emir, "Anket yapıyor bir firma “Önümüzdeki dönemde ne kadar enflasyon bekliyorsunuz?” diye. En kötü enflasyonu 51 yaşın üstündekiler bekliyor; daha çok emekli ve yaşlı grup. Çünkü onlar yaşamlarından, tecrübelerinden biliyorlar ki bu iktidarın enflasyonu düşürme ihtimali yok" diyerek, en karamsarların emekliler olduğunu belirtti. 

Tüm bunların yanı sıra, bugün açıklanan rakamlara göre Temmuzda 2 bin 500 lira ara zam yapılan en düşük emekli maaşının alım gücü azaldı. Yapılan son dakika hesabına göre, 2024 yılının başında 17 bin 2 lira yapılan asgari ücretin reel alım gücü ekim başı itibarıyla 12 bin 514 Türk Lirası'na kadar düştü. 

Ücretlerdeki erime TÜİK verileri yerine çarşı pazardaki gerçek fiyatlar üzerinden değerlendirildiğinde alım gücü daha da düşüyor. 3 ay önce 12 bin 500 TL olarak güncellenen emekli maaşının alım gücü 1.024 TL azaldı ve 11 bin 476 lira oldu. 

Ayrıca, senenin başında 17 bin 2 lira olan asgari ücretin alım gücü 9 ayda 4 bin 488 Türk Lirası birden geriledi. 

İstanbul Küçükçekmece'deki Güneş Sitesi, Yarısı Bizden Kampanyası'yla dönüşüyor: 8 blok yıkılıyor! 

Resmen açıklandı! Eylül ayında en çok altın kazandırdı!

6 ay önce parasını mevduat, altın, dolar ve borsada değerlendirenlerin son durumu ne? Kazananlar kimler oldu?