Milletvekilinden Köy Kanunu teklifine tepki: İmar aktarımıyla halkın hakkı gasp edilir, kaçak yapılaşma meşrulaştırılır!
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış’tan Köy Kanunu teklifine ilişkin önemli bir açıklama geldi. Kış, imar aktarımıyla halkın hakkının gasp edileceğinin altını çizdi. İşte Kış'ın teklifle ilgili eleştirileri...
Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda, 10 maddesi Anayasa Mahkemesi’nden geri dönen 26 maddelik Köy Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşmelerinde CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, önemli açıklamalarda bulundu.
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, teklifin hukuka ve vicdana aykırı olduğuna dikkat çekerek, sert eleştiriler yaptı. Gülcan Kış, hem düzenlemenin hazırlanış süreci hem de içeriği ile ilgili konuştu.
Konuşmasına, teklifin Meclis komisyonlarına sunuluş ve görüşülüş sürecine ilişkin eleştirileriyle başlayan Kış, TBMM İçtüzüğü’nün 26. maddesine atıfta bulunarak, komisyon üyelerine en az iki gün süretanınması gerektiğini ancak bu sürecin ihlal eildiğini söyledi. Kış "Yangından mal kaçırır gibi görüşmeleri alelacele bitirip Genel Kurula getirdiniz" dedi.
KAÇAK YAPILAŞMAYI MEŞRULAŞTIRACAK
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, teklifte yer alan düzenlemelerin kaçak yapılaşmanın önüne geçmek bir yana dursun, bunu meşrulaştırıcı bir etki oluşturacağının altını çizdi. 2017'de getirilen imar barışının neden olduğu tahribatın hâlâ hissedildiğine vurgu yapan Gülcan Kış, bu teklifin de benzer bir yaklaşım içerdiğini dile getirdi.
"Devlet ormanlarında yapılan izinsiz yapıların yıkım kapsamından çıkarılması, plansız kentleşmenin daha da artmasına neden olacaktır" diye konuşan Kış, bunun vatandaşların mülkiyet hakkını ihlal ettiğine ve kentleşme sorunlarını derinleştireceğine dikkat çekti.
Teklifte yerel yönetimlerin yetkilerini merkeze devreden düzenlemelere karşı çıkan Kış, "Bu teklif açıkça yerel yönetimlerin yetkilerini budamayı ve merkezî idarenin gücünü fazlalaştırmayı planlıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na verilen sınırsız yetkilerle yerel yönetimleri devre dışı bırakıyorsunuz. Yerel yönetimler halkın nabzını en iyi tutan organlardır. Bu düzenlemeler demokrasiyi zayıflatıyor" ifadelerini kullandı.
"Bir kentin imarını o kenti yöneten yerel belediyeler mi yoksa merkezî idare mi daha iyi anlar?" sorusunu yönelten Gülcan Kış, merkeziyetçi politikaların halkın taleplerini görmezden geldiğine ve yeni sorunlar doğurduğuna, imar hakkı aktarımıyla ilgili düzenlemelerin belirsizliklerle dolu olduğuna dikkat çekti. Kış, merkezi idareye sınırsız yetki verilmesinin halkın hakkını gasbetmek anlamına geldiğinin altını çizdi.
YAPI DENETİMİ RAKABETE AÇILIYOR, HALKIN CAN GÜVENLİĞİ TEHLİKEYE GİRER
Gülcan Kış, söz konusu teklifteki yapı denetimiyle ilgili düzenlemelerin halkın can güvenliğini tehlikeye atacağına dikkat çekti ve deprem gibi felaketlerden ders alınmadığını söyledi.
"Denetim firmalarını maliyet üzerinden yarışa zorlayarak kaliteyi düşüreceksiniz. Küçük projelerde denetim bedellerini yükselterek vatandaşı cezalandırıyorsunuz" diye konuşan Kış, bu düzenlemelerin sağlam binaların yapılmasına engel olacağını ve vatandaşların güvenini sarsacağını dile getirdi.
Bu teklifin yalnızca hukuka değil vicdana da aykırı olduğunun altını çizen Kış, "Yerel yönetimlerin yetkilerini gasbetmek, çevreyi koruma bahanesiyle halkın kaynaklarını sömürmek ve deprem gibi hayati bir konuda halkı koruyacak adımlatın atılmaması kabul edilebilir değil" dedi ve bu düzenlemenin karşısında olacaklarını vurguladı.
Sahte dolarlar ilk bu şehirlerde ortaya çıktı! Sahte dolar krizi büyüyor! Piyasalar alarmda...
Memur ve memur emeklisine refah payı ve kira yardımı! Yüksek kiralar maaşları süpürüyor! |