Sektörel

Milli Emlak Otomasyon Projesi 2016 sonuna kadar hazır!

Yatırıma uygun arazilerin sorgulanabilmesi amacıyla kurumların güncel verilerinin yer alacağı internet tabanlı sorgulama yazılımı, 2016 sonuna kadar hazırlanacak...

Onuncu Kalkınma Planı kapsamında hazırlanan İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı Eylem Planı'ndan derlediği bilgilere göre, illerde yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya etkili ve etkin bir şekilde sunulması amacıyla coğrafi bilgi sistemleri altyapısı geliştirilecek.


Eylem planı kapsamında, gelecek yılın sonuna kadar tamamlanması planlanan projede, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ekonomi bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, OSBÜK, ilgili kalkınma ajansları ve belediyeler işbirliği yapacak. Bu kapsamında Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı tarafından ilgili kuruluşlarla beraber yatırım yeri belirleme kriterleri oluşturulacak. 


Kurumlar hizmetlerini birleştirecek


Projenin teknik düzenlemeler kısmında veri tabanı tasarımları gerçekleştirilecek. Kurumların web servisleri düzenlenecek ve gelen veriler için analiz kriterleri belirlenecek. Sorgulamaları oluşturacak yapıların belirlenmesinin ardından, analiz sonuçlarının raporlanması ve çıktılarının web servisleri ile sunulması sağlanacak. Eylem planı kapsamında elektronik olarak işlemlerin yapılmasına imkan veren hizmetler bir araya getirilecek. Yatırıma uygun arazi envanterine ilişkin proje, pilot illerde denendikten sonra Türkiye geneline yaygınlaştırılacak.


Milli emlak Otomasyon Projesi (MEOP) kapsamında da Hazine arazisi verileri pilot bir il için elektronik ortamda sunulacak. MEOP üzerinden yapılacak sorgulamalar ile özellikle büyük ölçekli, katma değeri yüksek yatırımlar için uygun Hazine arazilerinin belirlenmesi ve gerekli diğer izin ve tahsis süreçlerine hızla geçilmesi mümkün olabilecek.


Üretilecek yüksek çözünürlüklü ortofoto verileri kullanılarak, ülke düzeyinde bina, yol, yükseklik modelleri ve benzeri temel coğrafi veri setlerinin üretilmesi ve coğrafi veri altyapısının güçlendirilmesi amaçlanıyor.


Milliyet