Milli Emlak'tan 6 ilde kiralık 1.287 arazi!
Milli Emlak Genel Müdürlüğü altı ilde toplam bin 287 tarım arazisini 10 yıl süreyle topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralamak üzere ilana çıkardı. Araziler için, taşınmazın bulunduğu köy, mahalle nüfusuna kayıtlı veya ikamet edenler başvuruda bulunabilecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü, altı ilde Hazine'ye ait bin 287 adet tarım arazisini, 10 yıl süreyle topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmak üzere ilana çıkardı. Bu araziler için, taşınmazların bulunduğu köy, mahalle nüfusuna kayıtlı olan veya buralarda ikamet edenler başvuruda bulunabilecek. Başvurular, 19 Ekim Pazartesi günü mesai bitimine kadar devam edecek.
Para Dergisi'nden Hülya Genç Sertkaya'nın haberine göre; ilk etapta Konya, Aksaray, Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya ve Samsun'da ilana çıkarılan toplam 41 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine arazileri, 60 dönüme kadar kiralanacak. İlk yıl kira bedeli taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1.5'i kadar olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Hazine taşınmazları; taşınmazın bulunduğu köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan veya o köyde/mahallede ikamet eden topraksız veya yeterli toprağı olmayan (60 dönümden az) çiftçilere, nüfus kaydı, ikamet durumu, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu kriterleri esas alınarak yapılacak puanlama sonucunda yüksek puan alanlar arasında kura çekmek suretiyle, taşınmazın rayiç bedelinin yüzde 1.5'i üzerinden kiralanacak.
KONYA'DA 828 ARAZİ İLANA ÇIKTI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre proje kapsamında, Konya'da 27.6 milyon, Aksaray'da 8 milyon, Kütahya'da 3.7 milyon, Samsun'da 1.1 milyon, Afyonkarahisar'da 618 bin ve Eskişehir'de 570 bin metrekare olmak üzere yaklaşık 41 milyon metrekarelik tarım arazisi, topraksız ve yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiralanmak üzere ilan edildi. Konya kiralanacak tarım arazilerinde yüzölçüm ve taşınmaz sayısıyla ilk sırada yer aldı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün yayımladığı ilana göre; Konya'da Akören, Akşehir, Beyşehir, Bozkır, Cihanbeyli, Çeltik, Çumra, Derbent, Derebucak, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Karapınar, Karatay, Kulu, Meram, Sarayönü, Selçuklu, Taşkent ve Yunak ilçelerinde toplam 828 tarım arazisi kiralanacak. Aksaray'da Eskil, Gülağaç, Güzelyurt, Merkez ve Ortaköy ilçelerinde toplam 347 tarım arazisi kiraya verilecek.
Samsun'da Alaçam, Yakakent, Ladik, Vezirköprü ve Havza ilçelerinde toplam 66, Kütahya'da Altıntaş, Aslanapa, Merkez, Dumlupınar, Emet, Şaphane ve Tavşanlı ilçelerinde toplam 19, Afyonkarahisar'da Bolvadin, Çay, Dinar, Emirdağ, Hocalar, İhsaniye, İscehisar ve Sandıklı ilçelerinde toplam 16, Eskişehir'de Alpu, Günyüzü, Mahmudiye, Odunpazarı, Seyitgazi ve Sivrihisar ilçelerinde toplam 11 tarım arazisi kiralanmak üzere ilana çıkarıldı.
20 GÜN İLAN EDİLİYOR
Proje çerçevesinde ilk etapta ilan edilen tarım arazileri listesine Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasından ulaşılabiliyor. Şunu da hatırlatalım; Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiralanması proje çerçevesinde, Bakanlıkça kiraya verilmesi uygun görülen taşınmazlar, milliemlak internet sayfasında ve hükümet konaklarında 20 gün süreyle ilan ediliyor. Bu taşınmazlara ilişkin bilgiler çiftçilere duyurulmak üzere Tarim idaresi'ne de gönderiliyor. Ayrıca, ilan edilen taşınmazlar ilgili muhtarlık ile ziraat odalarına da bildiriliyor. flan edilen bu taşınmazlardan köy ve belde sınırları içerisinde bulunanlar aynı süre içerisinde ilgili köy ve beldede uygun görülen vasıtalarla duyuruluyor.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından ilan edilen tarım arazilerinde tarımsal üretim yapmak isteyen çiftçiler, tarım arazisi kiralama talep formunu eksiksiz doldurup ilan süresince idareye başvuruda bulunacak. flan edilen Hazine'ye ait tarım arazilerinin hangi başvuru sahibine kiraya verileceği, nüfus kaydı, ikamet durumu, arazi varlığı, medeni durumu ve aile nüfusu kriterleri esas alınarak yapılacak puanlama sonucunda yüksek puan alanlar arasında kura çekmek suretiyle belirlenecek.
TALEP OLMAZSA...
Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiralanmasına yönelik proje çerçevesinde usul ve esaslar 16 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile belirlenmişti. Tebliğe göre sözleşmenin başlama ve bitiş tarihleri, mümkün olduğu hallerde ekim ve hasat dönemleri dikkate alınarak tespit edilecek. Kira süresi sonunda yükümlülüklerini yerine getirdiği tespit edilen ve talepte bulunan kiracıların kira süresi, kontrol ekibinin uygunluk raporu üzerine yeniden bedel belirlenmek suretiyle İdare tarafından 10 yıl daha uzatılabilecek. Kiraya verme işlemlerinde geçici teminat alınmayacak. Topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçiler bu tebliğ kapsamında sadece bir kez hak sahibi olabilecek. Tarım arazileri; köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ve ikamet eden, nüfusa kayıtlı olmamakla birlikte en az üç yıl süreyle o köyde/mahallede ikamet eden, köy/mahalle nüfusuna kayıtlı olan ancak o köyde/mahallede ikamet etmeyen topraksız veya yeterli toprağı olmayan çiftçilere kiraya verilebilecek.
Bu arada çiftçilere kiraya verilmek üzere ilan edilen ancak kiralama talebinde bulunulmayan Hazine taşınmazları, tarımsal üretim yapılmak amacıyla gerçek ve tüzel kişilere kiraya verilmek üzere yüzölçüm sınırlaması olmaksızın yeniden ilan edilecek. Ilan edilen hazine taşınmazlarını kiralamak isteyen gerçek veya tüzel kişiler Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu'nu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi içerisinde İdare'ye başvuracak. Tebliğ kapsamında düzenlenen kira sözleşmeleri devredilemeyecek ve bu sözleşmelere ortak alınamayacak. Kiracı, kiraya verilen yeri genişletemeyecek, değiştiremeyecek, amacı dışında kullanamayacak ve başkasına kiraya veremeyecek.
Hüseyin DEMİRTAŞ / Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı
"Çiftçiye alım garantisi de verilmeli"
Bu uygulamayı destekliyorum. Bu arazilerin tarımsal amaç dışında kullanılmaması, kiralanırken ve sonrasında takibinin iyi yapılması gerekiyor. Benzeri projeler daha önce de uygulanmıştı. Kiralama yoluyla tahsis edilecek bu taşınmazlarda yapılacak üretimin teşvik edilmesi için, çiftçiye alım garantisi verilmesi yerinde olur. Türkiye'nin toprak sorunu yok. Türkiye'nin üretim sorunu var. Onun için üretim maliyetleri aşağı çekilmeli, üreticinin pazar sorun çözülmeli.
Fehmi KİRAZ /Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Genel Başkanı
"Talebimiz karşılık buldu"
Hazine'ye ait tarım arazilerinin kiralanmasında halihazırda o toprakları eken üreticiye öncelik verilmeli. Çünkü bu toprakların büyük bir bölümünde üretim yapılıyor. Tarım il müdürlükleriyle koordinasyonla, talep etmeleri halinde yıllardır bu arazilere eken kişilere öncelikle verilmesi sağlanabilir. Türkiye'de çiftçilerin yaş ortalaması çok yüksek. Bu arazilerin kiralanmasında tarımsal üretim yapmak isteyen gençlere pozitif ayrımcılık yapılması talebimiz olmuştu. Bu talebimiz karşılık buldu. Bu kiralamalarda başvuruların öncelik açısından değerlendirilmesinde ziraat mühendisi, teknikeri ve teknisyenlerine, 18-40 yaş gençlere yüksek puan veriliyor. Bu da kırsaldaki gençlerimizin ve tarımın eğitimini almış insanların önünü açacak. Stratejik öneme sahip tarımsal üretim ve gıdada sürdürülebilir üretime katkı sağlanacak.
5 bin 882 hazine arazisi satışa hazırlanıyor!