Teknoloji

Milli gözlem uydusu İMECE başarıyla uzaya fırlatıldı

Türkiye'nin yüksek görüntü çözünürlüğüne sahip yerli ve milli ilk gözlem uydusu İMECE, Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı.48'de ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı

Türkiye’nin gururu olan ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE 3 kez ertelemenin ardından Türkiye saatiyle 09.48'de ABD'nin Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü'nden uzaya fırlatıldı. Türkiye'de TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsünün yer takip istasyonunda yapılan program, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

FALCON 9 ROKETİYLE UZAYA GÖNDERİLDİ

Törende Bakan Akar'ın konuşmasının ardından geri sayım yapıldı ve TÜBİTAK’ın geliştirdiği milli gözlem uydusu İMECE, Space X firmasına ait Falcon 9 roketiyle uzaya gönderildi.

İMECE ile birlikte yine TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen görüntüleme uydusu KILIÇSAT, nesnelerin interneti ve görüntüleme uydusu CONNECTA T2.1 ( PLAN-S firması tarafından üretildi) küp uyduları da aynı roketle birlikte uzaya gönderildi.

 

YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖRÜNTÜ SAĞLAYACAK

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve TÜBİTAK 1007 programı ile desteklenen, proje kapsamında geliştirilen İMECE, yörünge üzerindeki testleri tamamladıktan sonra Hava Kuvvetleri Komutanlığı envanterine dahil olacak. Türkiye, İMECE'nin göreve başlamasıyla ilk kez metre altı çözünürlüğe sahip, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen bir elektro-optik uydu kamerasına uzay tarihçesi kazandırmış olacak. 680 kilometre irtifada görev yapacak olan İMECE, Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü uydu görüntüsü ihtiyacını karşılayacak.

 

GÖREV ÖMRÜ 5 YIL OLARAK BELİRLENDİ

Uydu uzayda 5 yıl görev yapacak şekilde tasarlandı. Proje kapsamında Türkiye'de ilk defa uzay uyumlu elektro-optik kamera tasarlayıp üretirken, yabancı uydulardan görüntü alan ülke konumundan kendi kamerasını üretip ihraç eden, sıfırdan yer gözlem uydusunun ve yer istasyonunun tüm alt sistemlerini üretebilecek bir ülke konumuna geldi. İMECE uydusu yaklaşık olarak 700 kilo ağırlığında ve 2 metre x 3.1 metre çapında. Bu uydu ile 1000 kilometre uzunluğundaki bir alan net şekilde görüntülenebilecek ve 320 megabayt/saniye brüt veri hızıyla görüntüleri yer istasyonuna aktarabilecek. Uydunun Elektro-optik kamera dışında, güneş algılayıcı, yıldız izler, küresel konumlandırma gibi özellikleri var.