Milli Parklar, Abant'taki çalışmalar için izin vermedi
Milli Parklar Genel Müdürlüğü Abant Tabiat Parkı'na yapılan altyapı ve çevre düzeni çalışmaları nedeniyle valiliği uyardı
Bolu Valiliği, Abant'ta çevre hasarına neden olan çalışmayı Milli Parklar Genel Müdürlüğü'yle yürüttüğünü açıklamıştı. Ama Milli Parklar'ın valiliğe izin vermediği hatta raporla uyardığı anlaşıldı
Bolu Valiliği tarafından Abant Tabiat Parkı'na yapılan altyapı ve çevre düzeni çalışmaları nedeniyle Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün valiliğe bir uyarı raporu gönderdiği ortaya çıktı.
Bolu Valiliği'nin Abant Gölü'nde yaptığı çalışmalar, Radikal'in 29 Mart tarihili sayısında `Valilik istedi, Abant hem yükseldi hem de yavruladı' manşetiyle gündeme gelmişti. Radikal'in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Vali Akpınar, alt yapı ve diğer çalışmalarının Milli Parklar'la koordine içinde olduğunu söyledi. Milli Parklar Genel Müdürlüğü ise haberin ardından Radikal'e gönderdiği açıklamada, valiliğe 23 Mart'ta İnceleme Raporu gönderildiğini belirtti. Rapora göre, Bolu Valiliği, Abant'ın yalnız kapı girişi, çadırlı kamp alanı ve köy ürünleri satış ünitelerinin işletmesini devralmıştı. Ayrıca Abant'ın genel saha temizliği ve güvenliğinden de sorumluydu. İnceleme Raporu'nunda Bolu Valiliği'ne yapılan uyarılar şöyle sıralanıyor.
* Tabiat parkındaki tüm faaliyetler Abant Gölü Uzun Devreli Gelişme Planı'na uygun olarak gerçekleştirilmeli.
* Yol genişliğinin, Abant Gölü Tabiat Parkı Uzun Devreli Gelişme Planı'nda öngörüldüğü şekilde drenaj kanalları ve sanat yapıları hariç banket dahil sekiz metre olarak projelendirilmeli.
* Kıyı Kanunu ile güvence altına alınmış olan kıyı kenar çizgisine yapılacak her türlü müdahalelerde çok dikkatli olunması gerekir.
* Abant Gölü yakın çevresinde hazırlanacak projelerin Genel Müdürlüğümüze gönderilmesi ve onay almaları gerekir.
* Su kotunun eski seviyesine getirilmemesi halinde ağaçların kuruması kaçınılmaz olacağından, göl kotunun eski seviyesine getirilmesi gereklidir.
* Yol zeminin toprakla doldurulmasının amacıyla, yol kenarındaki yamaçların kazılmasından önce hazırlanması gereken `Olağanüstü hal raporu' onaylanmadan ağaçlar kesilmiş, ağaçların iş makinesiyle sökülmesine bağlı olarak toprak kaymaları oluşmuş.
* Kıyı düzenlemesi yapılırken, gölde yaşayan ve sivrisinek ve yumurtaları ile beslenen su canlılarının yuvalarının bozulması nedeniyle ekosistemin etkilenecek ve zararlı böceklerle sivrisinekler çoğalacak.
Abant'ta son durum
23 Mart tarihli rapora rağmen, Abant'ta son durum şöyle: Uzmanlar, Abant Gölü Uzun Devreli Gelişme Planı'na uygun olmadığını savunuyor. Banket dahil sekiz metre genişliğinde olmalı denilen yol genişliği kimi yerlerde 10 metreye çıkmış durumda. Kıyı Kanunu'yla koruma altına alınmış hassas kıyı bölgesinde dokunulmadık hiç bir kıyı kalmamış. Milli Parklar'dan onay alınarak yürütülmeli deniyen planlar için Valiliğin sadece sözlü izin aldığı belirtiliyor. `Derhal eski haline getirilmeli' denilen su kotunun eski seviyesine gelmesi için hâlâ çalışılıyor.
Serkan Ocak / Radikal