Genel

Milli Saraylar restorasyon faaliyetleri ile dikkat çekiyor!

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı,  sergilediği tarihi eserler ve sultanlara ait eşyalarla dikkat çekiyor. Yaptığı faaliyetlerle göz dolduran Milli Saraylar son olarak Beykoz Kasrı'nın restorasyon ve onarım çalışmalarını yaptı...  

İstanbul'daki birçok kasrı elden geçirip eski ihtişamına kavuşturan TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Saray Koleksiyonları müzesinde sergilediği tarihi eserler ve sultanlara ait eşyalarla dikkat çekiyor. Yaptığı faaliyetlerle göz dolduran Milli Saraylar son olarak Beykoz Kasrı'nın restorasyon ve onarım çalışmalarını yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Saraylar Daire Başkanlığı yaptığı faaliyetlerle göz dolduruyor. 19. yüzyıl Osmanlı saray ve kasırlarında yenilenme ihtiyacı doğarken, saray ve kasırlar öz değerleri korunarak onarılıyor. Milli Saraylar, 1999 yılında Beykoz Kasn'nın kendilerine bağlanmasının ardından, kasrın tarihi görüntüsü ve ihtişamını tekrar kazanması amacıyla 2006 yılında restorasyon ve onarım çalışmaları başlattı. Uzun süre hastane binası olarak kullanılan kasrın, sadece iç meknı değil, geniş bahçesi de restorasyon ve onarım çalışmaları kapsamında yenileniyor.

Kasrın restorasyon çalışmalarında sona gelindi.
Milli Saraylar Daire Başkanlığı; Dolmabahçe Sarayı'nda kullanılan eşyaları, dönemin hayat biçimini ve saray ortamındaki gündelik ilişkileri topluma anlatmak amacıyla Saray Koleksiyonları Müzesi'nde bir araya topladı. Saray Koleksiyonları Müzesi'nde bulunan tüm eserler, Osmanlı sarayının dünyadaki gelişmeleri yakından takip ettiği bir dönemin ürünleri ve özgün örnekleri olarak görülüyor, imparatorluk dönemine ait koleksiyon, yalnız Dolmabahçe Sarayı'nda kullanılmış eser ve eşyaları değil, zamanında Osmanlı hanedanının kullanımında olan Aynalıkavak, Küçüksu, Ihlamur ve Maslak Kasırları ile Beylerbeyi ve Yıldız Sarayı'nda kullanılmış eser ve eşyaları da kapsıyor.

BİRÇOK DÖNEME İLİŞKİN ESERLER SERGİLENİYOR
Sultan II. Mahmud dönemine ait bir grup eser dahil olmak üzere, Saray Koleksiyonları Müzesi'nde sergilenen koleksiyonda, Sultan Abdülmecid, Sultan Abdülaziz, Sultan V. Murad, Sultan II. Abdülhamid, Sultan V. Mehmed Reşad, Sultan VI. Mehmed Vahideddin ve Halife Abdülmecid Efendi dönemine ait eserler de bulunuyor. Saray Koleksiyonları Müzesi; Pazartesi ve Perşembe hariç haftada beş gün saat 09:00-17:00 saatleri arasında gezilebiliyor.
Akit/Hüseyin Kulaoğlu