Yeni Şirketler

Milsan bankalarla sorununu arsa satışı ile kapatacak

`Faizsiz banka' diye anılanlar arasında yer alan Albaraka Türk, 2.4 milyon liralık alacağı için Milli Gazete'yi yayınlayan Milsan Basın Sanayi adlı şirkete sürpriz haciz girişimi başlattı

Milsan da, Albaraka Türk'le `yeniden yapılandırma anlaşması' için harekete geçti.

NECMETTİN Erbakan ve Saadet Partisi'ne yakınlığı ile bilinen Milli Gazete'yi yayınlayan Milsan Basın Sanayi'ye, Albaraka Türk tarafından haciz girişimi başlatıldı. Halk arasında "faizsiz banka" diye bilinen, teknik adı katılım bankası olan Albaraka Türk'ten finansal kiralama yöntemiyle alınan baskı makinesinin taksitlerini ödemekte zorlanan Milsan'ın, uzunca süredir devam eden bu sorunun aşılması için halen uğraştığı belirtildi.

2.4 milyon lira

Milli Gazete yetkililerinden alınan bilgiye göre, Milsan şirketinin Albaraka Türk'e 4.5 milyon lira civarında bir borcu bulunuyordu. Bu borçtan geriye 2.4 milyon liralık bir tutar kaldı. Ancak bu sürede bazı taksitler aksadı. Gazete yetkililerine göre, bu aksamaların nedeni tamamen teknik bir sorundan kaynaklandı. Kalan borcun ödenmesi için sözleşme doğrultusunda 1.5 yıllık süreleri bulunduğunu belirten yetkililer, haczi engellemek ve alacaklıya iyi niyetlerini göstermek için anlaşma yoluna gittiklerini açıkladı. Verilen bilgiye göre, yapılan görüşmeler sonucunda Albaraka Türk ile Milsan yetkilileri, önümüzdeki hafta yeni bir borç yapılandırma anlaşması imzalayacak. Böylece sorun aşılmış olacak.

Kefalet borcu değil

Milli Gazete yetkililerinin vurguladığı bir nokta da, Milsan'ın Albaraka Türk'e olan borcunun kefaletten kaynaklanmadığı oldu. Bu borcun doğrudan Milsan'ın olduğunun vurgulanmasının nedeni ise, Necmettin Erbakan'ın yeğeni Mahmut Rauf Çataklı'nın şirketi Mercek Holding'e olan kefaletler. Abbate gömlekleri ile tanınan Mercek Holding zor duruma düşerek batarken, holdinge kefil olan Milsan da hacizlerle uğraşmak zorunda kalmıştı. Bu sırada da bir başka katılım bankası olan Asya Bank, Mercek Holding ve kuruluşları Öztay Tekstil ve Abbate Giyim'le birlikte Milsan'a da ihtiyati haciz uygulamıştı.

Mercek için arsa satılıyor

Mercek Holding'e kefil olması nedeniyle bankalarla pek çok sıkıntı yaşayan Milsan, bu sorunu da yapılacak bir arsa satışı ile kapatmayı planlıyor. Mercek'ten kaynaklanan haciz nedeniyle banka tarafından el konulan arsa, önümüzdeki günlerde icra yoluyla satılacak. Bu satışla birlikte Milsan da, Mercek'le ilgili kefalet borçlarından kurtulacak. Geçen yıl gerçekleşen haciz işlemleri sırasında bu borcun 3.2 milyon lira olduğu belirtilmişti. 

`Haciz' denilen işlem yasa gereği yapılır

MİLSAN'a hacizle ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, bir süredir yaşanan sıkıntıları doğruladı. Bütün işlemlerin yasal prosedüre uygun olarak devam ettiğine dikkat çeken Büyükdeniz, iki şirket arasında `faizsiz bankacılık'tan kaynaklanan bir bağlantı kurulmasının yanlış olacağını dile getirdi. Albaraka Türk ile Milsan arasındaki sorun üzerine, "Faizsiz finans sisteminin Türkiye'de yerleşmesi için çaba gösteren Milli Gazete, bu sisteme kurban gitti" şeklinde yapılan yorumlara neden olsa da Büyükdeniz, şöyle konuştu: "Bir bankanın tahsili geciken alacaklarını nasıl tahsil edeceğinin yolları kanunla belirlenmiştir. Albaraka Türk'te burada onun ötesinde bir işlem yapmamıştır. Milsan ile bir süredir sıkıntı yaşıyoruz ve banka yönetimi olarak, alacağımızın tahsili için yapılması gereken ne varsa o yöntemi izliyoruz."
Hürriyet