01 / 05 / 2024

Milyon dolarlık dev arazide sır perdesi aralandı! Bir grup milyoner sıfırdan şehir inşa etmek istiyor!

Milyon dolarlık dev arazide sır perdesi aralandı! Bir grup milyoner sıfırdan şehir inşa etmek istiyor!

California’nın kuzeyinde bulunan kırsal alandaki büyük bir arazi 2018’de satın alınarak ayrıntıları sırra kadem basarken, milyon dolarlık dev arazi hakkındaki sır perdesi bu hafta aralandı. Peki bu araziye ne olacak? Bu araziyi kimler, niçin aldı?



California'nın kuzey bölgesinde yer alan kırsal alandaki büyük bir arazi 2018 yılında  milyonerler tarafından satın alındı. Milyon dolarlık dev arazi ile ilgili sır perdesi bu hafta aralandı. Silikon Vadisi’nden bir grup milyoner, sıfırdan bir şehir inşa etmek istediği ortaya çıktı. 

MİLYON DOLARLIK DEV ARAZİ  İÇİN NE PLANLANIYOR?

Silikon Vadisi’nin şirket  yöneticilerinden oluşan bir grup, Sacramento ile San Fransisco arasında, günümüzde sığırların otlatıldığı tarımsal arazide bir şehir kurmak istiyor. Bu şehir normal herhangi bir şehir kategorisinde olmayacak...

Planlanan şehir taşıtlara kapalı, yetişkinlerin ve çocukların bisikletleriyle gezebilecekleri, yeşil alanlar ve teraslı restoranlarla dolu, etrafı ormanlar, kırlar ve göllerle çevrili bir yer olacak.

Oluşturulacak şehirde insanların, çevreyi koruduğu, erişilebilir konutların ve yeterli istihdamın olması planlanıyor. 

California Forever adı verilen bu projenin internet sitesinde, “Çocuklarımızın bizi bırakıp gittiği değil, yeni çalışanlara cazip gelecek, yürünebilir mahallelerin ve iyi maaşlı iş imkanlarının olduğu yeni bir topluluk yaratma fırsatımız var” ifadeleri yer alıyor.

DEV ARAZİDE SIR PERDESİ ARALANDI!

2018 yılında California’nın kuzeyinde bulunan kırsal alandaki büyük bir arazi ile ilgili planlar kuran milyoner ve planın başındaki kişi projenin arkasında ABD teknoloji ve finans sektörünün ağır topları olarak bilinen şirketlerde yöneticilik geçmişi olan Jan Sramek.

Proje için yatırım yapan diğer milyonerler ise;

Michael Moritz; Apple, Google, Instagram, Paypal, Whatsapp ve Zoom’a da yatırım yapmış olan Sequoia Capital şirketinin ortağı diğer isim ; Reif Hoffman, LinkedIn’in kurucularından ve Paypal’i yaratan kurulun da direktörü. Lauren Powell Jobs; İş kadını, yardımsever, Apple’ın hayatını kaybeden kurucusu Steve Jobs’un eşi, aynı zamanda Forbes dergisine göre teknoloji sektöründeki en zengin kadın. Son olarak ise John Doerr: Amazon, Google ve Twitter’a yatırım yapan Kleiner Perkins girişim şirketinin başkanı. Forbes’a göre 9.8 milyar dolarlık bir servete sahip.

Projede aynı zamanda 1.7 milyarı aşan servetiyle yatırımcı Marc Andreessen, finansal hizmetler şirketi Stripe’ın kurucuları Patrick ve John Collison kardeşler ve yatırımcılar Daniel Gross ile Nat Friedman gibi isimler de yer alıyor. 

Milyon dolarlık dev arazide sır perdesi aralandı! Bir grup milyoner sıfırdan şehir inşa etmek istiyor!

20 BİN HEKTARLIK TARIM ARAZİSİ SATIN ALINDI!

Flannery Associates isimli gizemli şirketin Solano bölgesinde 20 bin hektarlık bir tarımsal araziyi satın almasıyla bölgedeki arazi sahipleri ve bölge sakinleri arasında dedikodular ortada gezinmeye başladı.

Flannery şirketinin Çin ya da başka yabancı ülkelerle bir bağlantısı var mı? sorusu merak ediliyor. Arazinin aynı zamanda ülkede hava trafiğinin en fazla olduğu askeri üs olan Travis’e yakınlığı da projenin, ABD ordusu ve Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) dahi ilgisini çekmesini sağladı. 

'MÜKEMMEL ŞEHİR'

Projenin arkasındaki grup, internet sitesindeki açıklamada 800 milyon dolarlık anlaşmalarının endişe, ilgi ve spekülasyonlara sebep olmasını normal bulduklarını, “sürdürülebilir ve tam bir topluluk kurtabilmek için” planlarıyla ilgili detayları açıklamadan önce bölgede arazi satın alımını tamamlamayı beklediklerini söyledi.

Solano’da yaşayan binlerce kişi arasında anket yapılarak danışma hattı kurulacağı ve bazı bölgelerde ofisler açılacağı kaydedildi. Öte yandan tarıma elverişli bir arazide şehre benzer bir yapı kurmak için aşmaları gereken bir engellerin olduğı görülüyor. 

BBC Türkçe'de yer alan habere göre; 1984’ten beri bölgede uygulanan koruma kanunlarına karşı, öncelikle bu toprakları kentsel arazi kullanımına açmaları için yapılacak halk oylaması ile bölgedekilerin onayını almaları lazım.Yerel yetkililerin, bu grubun asıl amacının ne olduğuna dair soru işaretleri sürüyor.California Forever projesi temsilcileri, bu nedenle bölgedeki yetkililerle görüşmelere başladı.

2009’dan beri bölgeyi temsil eden isimlerden biri olan Demokrat olan John Garamendi ise AP haber ajansına yaptığı açıklamada, Silikon Vadisi zenginlerinin şeffaf davranmamasına tepki gösterdi ve “Böyle mi faaliyet göstereceksiniz?” diye sordu.

Rio Vista Belediye Başkanı Ronald Kott da, proje temsilcilerinden bir görüşme daveti aldı. BBC Mundo’ya konuşan Kott, Rio Vista nüfusunun yarıdan fazlasını oluşturan yaşlı kesimin bu projenin getireceği gürültü ve trafikten hoşlanmayabileceğini ancak bir başka kesimin de yakınlarında sofistike bir şehir kurulmasından hoşnut olabileceğini söyledi.

Flannery, Rio Vista’nın hemen hemen tamamını çevreleyen araziyi satın aldı. Kott ve bölge sakinleri, yeni kurulacak şehrin buradaki otoyollarda trafiğe sebep olması ve su kaynaklarına erişimde sorunlar yaratması ihtimalinden endişe ederken, California Forever, ABD basınındaki eleştirileri göz önüne alarak Salı günü bir açıklama daha yayınladı ve “çözümlerin bir parçası olmak istediklerine” dikkat çekti.

Türkiye’deki dolar milyoneri sayısı açıklandı! Bu rakamı görenleri dudağı uçuklayacak!

Milyoner sayısı dört ayda 132 bin arttı! Milyoner sayısı neden yükseliyor? 

 


Geri Dön