Genel

Milyonerlerden 'Bizden servet vergisi alın' çağrısı!

Dünya çapında 100'ü geçkin milyoner ve milyarderden meydana gelen "Vatansever Milyonerler" grubu, zenginlere servet vergisi getirilmesini talep etti. Böylece, dünya çapında 2,3 milyar insanın yoksulluktan kurtarılabileceğine dikkat çekildi. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; grubun İsviçre'nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu için toplanan siyasi liderlere bulunduğu çağrıda, süper-zenginlerin dünya ekonomisinde salgın sonrası toparlanma sürecine katkıya zorlanmadığına dikkat çekilirek, "Biz zenginleri derhal vergilendirin" ifadelerine yer verildi

Dünya çapında 100'ü geçkin milyoner ve milyarderden meydana gelen "Vatansever Milyonerler" grubu, zenginlere servet vergisi getirilmesini talep etti. Deutsche Welle Türkçe'de yer alan habere göre; grubun İsviçre'nin Davos kentinde Dünya Ekonomik Forumu için toplanan siyasi liderlere bulunduğu çağrıda, süper-zenginlerin dünya ekonomisinde salgın sonrası toparlanma sürecine katkıya zorlanmadığına dikkat çekilirek, "Biz zenginleri derhal vergilendirin" ifadelerine yer verildi. 

Konuya ilişkin yayımlanan açık mektupta, "Milyonerler olarak mevcut vergi sisteminin adil olmadığını biliyoruz. Son iki yılda dünyada son derece acılı bir süreçten geçilirken bizim servetimiz pandemi sırasında arttı. Ancak dürüst olmak gerekirse çok azımız vergiler yoluyla adil bir katkıda bulunduğunu söyleyebilir" denildi. Mektupta zenginlerden servet vergisi alınmasının dünyadaki aşırı eşitsizliğin düşürülmesine, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlerin finansmanına yardımcı olacağına vurgu yapıldı. 

Hükümetlere eleştiri

Süper-zenginlerin kriz döneminde servetlerini katladıklarına dikkat çeken veriler üzerine 130'dan fazla ülke, büyük şirketlerin vergiden kaçmalarını engellemek için asgari yüzde 15'lik küresel vergi getirilmesinde anlaşmmaya varmıştı. Açıklamada, milyonerlerin, söz konusu vergi planlarının ötesinde daha da fazla katkı sunmalarının gerekli olduğuna vurgu yapıldı. 

Avrupa ve Güney Amerika'daki bazı ülkeler dışında zenginlerin emlak, hisse senedi, sanat eserleri gibi varlıkları için vergileri ödemesi gerekli değil. Vergi, mülkün satılması halinde isteniyor.

Açık mektupta Davos'ta toplanan siyasilere yönelik eleştirilerde bulunan milyonerler, "Sorunun yanıtını bu özel forum içinde bulamayacaksınız. Siz sorunun parçasısınız" dedi. 

İki yıl boyunca saniyede 15 bin dolar kazandılar

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam tarafından bu hafta yayımlanan rapora göre; iki senelik Kovid-19 salgını sürecinde dünyanın en zengin 10 kişisinin serveti ik katına çıktı. Zirvedeki 10 ismin serveti saniyede 15 bin dolar yükselerek iki senelik süreçte 1,5 trilyon dolar oldu. Oxfam, zenginlerden servet vergisi alınması halinde senede en az 2,5 trilyon dolarlık vergi geliri elde edileceğini belirtiyor.

"Vatansever Milyonerler" ile aralarında Oxfam'ın da yer aldığı sivil toplum kuruluşlarının hesaplamalarına göre 5 milyon doların üstünde servet sahiplerine yüzde 2, milyarderlere yüzde 5'ten başlayan servet vergileri kesilmesi kapsamında senede 2,52 trilyon dolarlık vergi geliri yaratılabilir. Kuruluşlar, bu tutarla dünya çapında 2,3 milyar insanın yoksulluktan kurtarılabileceğine ve düşük gelirli ülkelerde yaşayan insanların sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarının giderilebileceğine vurgu yapıyor. 

"Vatansever Milyonerler" grubu üyeleri arasında Disney'in varisi Abigail Disney, Alman kimya devi BASF'ın varisi Marlene Engelhorn, ABD'li (Amerika Birleşik Devletleri) girişimci Nich Hanauer gibi isimler yer alıyor. Dünyanın en zengin isimleri olan ve kamuoyunda da sıklıkla görülen Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, Tesla'nın kurucusu Elon Musk, Microsoft kurucusu Bill Gates, Facebook kurucusu Mark Zuckerberg gibi isimler ise grupta bulunmuyor.

Milyonerlerden milyarderlerin vergileri artırılsın önerisi!

Milyonerlerin gayrimenkul varlıkları 418,3 trilyon oldu!

Pandemide dünyanın en zenginlerinin serveti iki katına çıktı!

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Emekli olmak isteyen kadınlara SSK'dan müjde!

Doğalgaz faturalarında müjde! 120 TL'den fazla gelenler dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kur ve faiz müjdesi!