Ekonomi

Milyonlarca araç sahibi dikkat! Zamlı tarifeye sayılı günler kaldı! Zamlı Zorunlu Trafik Sigortası fiyatları ne kadar?

Milyonlarca araç sahibi zamlı sigorta fiyatlarını merak ediyor ve araştırıyor. Peki  zamlı tarife ile sigorta fiyatları nasıl olacak? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, bu kapsamda otomobiller için 1’den 7’ye kadar olan her basamak için azami prim tutarları aylık yüzde 2

Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ fiyatlarında 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla yeni tarifeye geçiliyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, bu kapsamda otomobiller için 1’den 7’ye kadar olan her basamak için azami prim tutarları aylık yüzde 2.25 oranında artış gösterecek.

Peki zamlı tarifede fiyatlar nasıl olacak? İşte detaylar...
 

Resmi olarak açıklanan rakamlara göre, ülkemizde trafiğe kayıtlı araç sayısı 25 milyonun üzerinde ve söz konusu tüm araçlar için ‘Zorunlu Trafik Sigortası’ yaptırılması gerekiyor. Trafik sigortası yaptırmamanın cezası 
ise 169 TL şeklinde belirlendi. Eğer söz konusu bu ceza 15 gün içerisinde ödenirse yüzde 25 indirimle bu tutar 147 TL'ye iniyor. Eğer söz konusu sigorta yoksa bu cezaya ek olarak trafikten men ve otopark parası da gündeme geliyor.

AYLIK ARTIŞ ORANI NE KADAR?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen trafik sigortasında fahiş fiyat artışlarını kontrol etmek amacıyla 12 Nisan 2017 itibarıyla ‘tavan fiyat’ uygulamasına geçildi. Böylece söz konusu sigorta tutarları şehirlere ve basamaklara göre belli tutarların üzerine çıkamıyor. Söz konusu bu tavan fiyat aylık şekilde güncelleniyor. 31 Aralık 2021 tarihine kadar tavan fiyatlardaki bir önceki aya göre artış yüzde 1 şeklindeydi. 2022 yılının Şubat ayı itibarıyla artış katsayısı yüzde 1.50 şeklinde uygulanmaya başlamıştı. Söz konusu karar geçtiğimiz yılın son gününde Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı.

YÜZDE 20'LİK İYİLEŞTİRME YAPILMIŞTI

Yapılan değişiklikle ayrıca 1 Şubat 2022 tarihinden itibaren Zorunlu Trafik Sigortası tarifelerinde, tek bir seferlik yüzde 20'lik artış gerçekleştirilmişti. Aradan üç ay bile geçmeden tavan fiyat tarifelerine aylık gerçekleştirilecek olan zammı tayin eden katsayıda yeniden artışa gidiliyor.

Vatan gazetesinin aktardığına göre,  Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) 13 Nisan 2022 tarihli genelgesinde azami prim tutarının Mayıs 2022 tarihi itibarıyla aylık yüzde 2.25 olarak artırılacağı belirtildi.

Trafik sigortasında yeni dönem! O tutarı da sigorta şirketleri ödeyecek

25 milyon araç sahibine kötü haber geldi! Trafik sigortasına her ay otomatik zam yapılacak!

Trafik sigortasına rekor zam! Her ay düzenli artacak! İşte trafik sigortası fiyatları 2022...

7 BASAMAĞA GÖRE HESAP

Araçların sigorta primleri 7 basamakta belirleniyor ve ilk defa araç alıp trafiğe çıkanların basamağı 4’ten başlıyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, sürücüler kazaya karıştıkça 1. basamağa kadar iniyor. Eğer art arda üç sene hiç kaza yapmayanlar ise 7. basamağa çıkıyor. 7. basamağa yaklaştıkça sigorta ucuzluyor, 1’e yaklaştıkça ise daha pahalı oluyor. 4. basamaktan 5. basamağa çıkan sürücüye yüzde 15, 6. basamağa çıkan sürücüye yüzde 30, 7. basamaktaki sürücüye yüzde 45 indirim yapılıyor. Söz konusu bu indirim 4. basamak üzerinden yapılıyor. Eğer poliçenin ilk yılı hasarla kapatılırsa, sigorta bedeli de yüzde 50 oranında artıyor. Art arda 3. yılı da hasarlı kapatıp 1. basamağa inenler için fiyatlar yüzde 150 artırımlı oluyor.

İSTANBUL İÇİN ÖRNEK

Nisan ayı itibarıyla mega kent İstanbul’da trafiğe yeni çıkan araç için (4. basamak) uygulanan azami prim tutarı 2 bin 305 TL şeklindeydi. Söz konusu bu tutar 1 Mayıs 2022 tarihi itibarıyla 2 bin 356 TL'ye çıkacak. Yine mega kent İstanbul’da son 2 senedir hiçbir kazaya karışmamış bir sürücü (. basamak), bu ay sigortasını yenilediğinde en fazla 1.267 TL şeklinde ödüyordu. Mayıs ayındaki söz konusu yenilemede tutar 1.295 TL olacak. Her kentte benzer biçimde yüzde 2.25 artış olacak. Bu artışlar bir önceki ayın tarifesine göre gerçekleştiriliyor. Fakat bunlar tavan fiyatlar. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, sigorta şirketleri sürücülere daha düşük tarifelerle trafik sigortası poliçesi kesebilir.

Motorine bu geceden itibaren indirim müjdesi! Akaryakıtta şok! Opet, Petrol Ofisi, Total ve Shell 27 Nisan fiyat listesi

Kredi kullananlar dikkat! Mahkemeden hayat sigortası primlerine iade kararı!

Trafik sigortasına rekor zam! Her ay düzenli artacak! İşte trafik sigortası fiyatları 2022...