Milyonlarca çalışan zorunlu tutuldu! Son gün 31 Mart! Paralar geri ödeniyor...
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, bugünkü köşesinde çalışanların internetten beyanname doldururken dikkat etmeleri gerekenleri kaleme aldı. İşte Ahmet Karabıyık'ın 'Çalışanlar internetten nasıl beyanname dolduracak?' başlıklı yazısı...
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Ahmet Karabıyık, çalışanların internetten beyanname doldururken dikkat etmeleri gerekenleri kaleme aldığı 'Çalışanlar internetten nasıl beyanname dolduracak?' başlıklı yazısında 2021'de 650 bin TL'den fazla ücret geliri elde eden, birden çok işverenden ücret alan ve 2021'de elde ettiği toplam ücret miktarı 650 bin TL'yi aşan, çalışanların yıllık gelir beyannamesi vermesinin gerekli olduğunu belirtti.
Ahmet Karabıyık, yazısına "Beyanname vermek zorunda olan çalışanlara ‘vergi ödemek’ bir yana ‘vergi iadesi alma’ imkânlarının olduğunu da öncelikle belirtelim. Çalışanların vergi iadesi almak için, (kendilerinin ve eş-çocuklarının) özel hastane faturalarını, özel okul faturalarını, özel sağlık-hayat sigorta belgelerini beyannamelerine yazmaları gerekiyor" ifadelerini kullanarak başladı.
Peki yıllık gelir vergisi beyannamesi hangi çalışanları kapsıyor? İnternetten beyanname nasıl verilir? İşte ayrıntılar...
Beyannamelerin nasıl doldurulacağına ilişkin de bilgi veren Ahmet Karabıyık, elden ya da posta aracılığıyla vergi dairesine beyannamelerin verilebildiğine ve internetten de beyanda bulunabilme imkanının olduğuna dikkat çekti.
Ahmet Karabıyık, internetten beyanname doldurmak isteyen kişilerin şu adımları izlemesini aktardı:
"Beyanname verecek çalışanlar internetten beyanname doldurmak istediklerinde, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesine (gib.gov.tr) girerek, aşağıdaki adımları izleyerek vergi ödevlerini yerine getirebilirler.
1- ‘Hızlı Erişim’ başlığı altında ‘Hazır Beyan’ tıklanıyor. (Hızlı Erişim/Hazır Beyan seçeneğinin üzerine gelindiğinde Kira, Ücret, Menkul Sermaye İradı, Diğer Kazanç ve İratlar olarak görünen 4 seçenekten ‘Ücret’ seçiliyor.)
2- ‘Sisteme Giriş’ tıklanıyor. (Ekranın sağ üst kısmında)
3- ‘e-Devlet Yöntemi ile Giriş’ tıklanıyor. (Ayrıca ‘Kullanıcı Girişi’, ‘Yabancı Kimlik Numarası ile Giriş’ seçenekleri de mevcut.)
4- e-Devlet giriş sayfası kendiliğinden açılıyor, ‘Kimlik No’ ve ‘e-Devlet şifresi ile’ giriş yapıldığında ‘internet vergi dairesi’ sayfası, ‘Hazır Beyan Sistemi’ açılıyor. Buradan ‘Beyanname Doldur’ (Sol üstten ikinci sekme) tıklanıyor.
5- ‘Dönem Seç’ sayfası açılıyor. Ekranın ortasında beliren bölümden ‘2021 Beyanname Doldur’ tıklanıyor."
Beyannamede yer alması gereken bilgileri de yazısında aktaran Karabıyık, şu açıklamaları yaptı:
"GİRİLECEK BİLGİLER
Çalışanlar; işverenlerinin unvanını ve vergi numarasını ‘3.B-Beyan Edilecek Ücret Gelirleriniz’ bölümüne yazdıktan sonra beyannameye ‘Ücretin Gayrisafi (Brüt) Tutarını’ (yıl toplamını) yazdıktan sonra aynı satıra şu bilgileri de girecekler:
- ‘İndirimler’ başlığı altına; SGK işçi payını ve işsizlik sigortası primlerinin yıl toplamını yazacaklar. Eğer yıl içi bordrolarında özel sağlık sigortası ve özel hayat sigortası primleri dikkate alınmışsa bu tutarlar da indirimler bölümüne dahil edilecek.
- ‘Safi Ücret (Matrah)’ başlığı altında yer alacak tutar ise; 12 ay boyunca tahakkuk eden gelir vergisi matrah tutarlarının toplamı olacak.
- ‘Kesilen Gelir Vergisi’ başlığı altında yer alacak tutar olarak; işverenin yıl boyunca brüt maaştan kestiği verginin toplam tutarı yer alacak."
SON GÜN 31 MART 2022
Beyanname dolduracak çalışanların bütün satırları tamamlamalarının ardından ekranın sonuna geldikleri zaman, vergi ödemesi çıkmasa da ya da vergi iadesi alacak olsalar da her durumda ‘Ödenecek Damga Vergisi’ satırında 123,30 TL'yi göreceklerini belirten Karabıyık, "Beyannameyi onaylayıp tahakkuk fişi oluştuğunda da aynı tutar görülecektir. 31 Mart’a kadar beyannamenin damga vergisinin de ödenmesi gerekiyor." dedi.
Milyonlarca kişi ödüyor! İşte kira geliri vergisinde emsal bedel ayrıntısı!
Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Geçmiş kiralarda...
Evini ve iş yerini kiraya verenler dikkat! İşte kira gelir beyanıyla ilgili merak edilenler...
Gelir vergisinde beyan dönemi! Kazançlar nasıl beyan edilecek?