Kent Haberleri

Milyonlarca çalışana müjde! Maaşa ek 1000 TL destek verilecek! Elektrik, doğalgaz desteğinden kimler faydalanacak?

İşverenlerin maaşa ek 1000 TL'lik desteği milyonlarca vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki 1000 TL'lik destek kimlere verilecek? 2022 fatura desteği hesaplara ne zaman yatırılacak? İşte detaylar...Özel sektör çalışanlarına 1000 lira değerinde ısınma, elektrik ve doğalgaz yardımı yapılmasına ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra detaylar da netleşiyor

İşverenlerin çalışanlarına verebileceği 1000 lira ısınma yardımı, milyonlarca vatandaşın gündeminde bulunuyor. Özel sektör çalışanlarına 1000 lira değerinde ısınma, elektrik ve doğalgaz yardımı yapılmasına ilişkin düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonra detaylar da netleşiyor.

 

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren özel sektör çalışanlarına verilecek maaşa ek ısınma yardımı desteği, milyonlarca vatandaşın merak ettiği konular arasında yer alıyor. Düzenlemeye göre, doğalgaz, elektrik ve diğer ısınma giderleri için verilen 1000 liraya kadar ödemelerin, çalışana mevcut ücretine ilave olarak yapılması gerekiyor. Peki, Özel sektöre elektrik, doğalgaz desteği ne zaman verilecek? Isınma yardımı nasıl alınır, başvuru şartları neler? İşte 2022 fatura desteği ödemelerine ilişkin merak edilen tüm detaylar...

 

1000 TL ISINMA, ELEKTRİK VE DOĞALGAZ DESTEĞİNDEN KİMLER FAYDALANACAK?

Ahaber'de yer alan detaylara göre, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca hazırlanan taslağın Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla, özel sektör çalışanlarına yapılan ve 1000 lirayı aşmayan ısınma yardımlarının gelir vergisinden muaf tutulması karara vardı. 9 Kasım 2022 itibarıyla uygulamaya giren düzenlemeye göre, mevcut ücrette bir artış olmaksızın bu istisnadan faydalanması mümkün olmayacak.

Özel sektör de çalışanlar için yapılan düzenlemeye göre hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 lira gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 liradan vazgeçiyor. 633 liralık bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.

Öte yandan, işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 liraya kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 lirayı 2023'ün haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

DOĞALGAZ DESTEĞİNE KİMLER BAŞVURACAK?

İşverenlerin personellerine elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapacakları ödemelerdeki vergi ve SGK istisnasının koşulları ise şu şekilde:

Aylık toplam 1000 lirayı aşmayan ödemeler istisna kapsamına giriyor. İşverenler tarafından personellerine elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1000 liraya kadar olan kısmı istisna kapsamında bulunuyor.

 

1000 lirayı aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi. Bu ödemelerin personellerin mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekiyor.

Bu istisnadan yararlanabilmesi için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek takviye olarak yapılması gerekiyor. Çalışan vatandaşların ücretinde bir artış oluşturmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün değil.

DOĞALGAZ VE ELEKTRİK DESTEĞİ NE ZAMAN VERİLECEK?

İstisna 9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak ödemeler için geçerli olacak. Yani çalışanlar, 9 Kasım'dan sonra aldıkları ücrette 1000 liralık ısınma yardımını da alabilirler.

Öte yandan işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1000 liraya kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemeyecek, yani işveren bu kadar parayı, yani 1000 lirayı 2023 yılı Haziran ayına kadar çalışanların maaşına ekleyebilecek.

Başvurusu onaylanan herkese PTT'den 2500 TL'lik destek verilecek! Doğalgaz destek ödemesi ne zaman başlıyor?

1250 TL başvurusu onaylanan herkese hemen peş peşe verilecek! Aile Destek Paketi ödemeleri başladı mı?