Ekonomi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren kararda şok gelişme! Bu vergiler...

Milyonları yakından ilgilendiren asgari ücrete vergi iadesinin detayları belli oldu. Buna göre asgari ücret miktarı olan 5 bin 4 liradan sigorta kesilerek, gelir ve damga vergisi alınmayacak.Tebliğ'e göre ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde; prim, kazanç, ikramiye, huzur hakkı, fazla mesai, döner sermaye ve ek ders ücreti gibi ödemeler ile birikimli bir matrah üzerinden vergilendirilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından binlerce işletmenin merakla beklediği asgari ücrete vergi iadesinin ayrıntıları belli oldu. Tebliğ'e göre ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde; prim, kazanç, ikramiye, huzur hakkı, fazla mesai, döner sermaye ve ek ders ücreti gibi ödemeler ile birikimli bir matrah üzerinden vergilendirilecek.

A Haber'de yer alan habere göre; Yönetim kurulu üyelerine ve denetim kurulu üyelerine ödenen huzur hakkı, bilirkişilere, resmi arabuluculara, uzmanlara, spor hakemlerine ve sporculara yapılan ödemeler de istisnadan yaralanacak.

Asgari ücrete vergi muafiyetinin ardından ilgili Gelir İdaresi Başkanlığı yasal düzenlemesinin uygulama tebliği yayınlandı. İşletmeler Ocak ayı maaş bordrolarını düzenlemek için bu tebliği bekliyordu. Bu yıl için belirlenen 5 bin 4 lira asgari ücret tutarından sadece sigorta kesintisi yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacak. Asgari ücret net 4 bin 253,40 lira olarak ödenecek.

Milyonları ilgilendiren gelişmenin detayları haberimizde...

 

750 TL PRİM ÖDENECEK

Asgari ücretten fazla kazananlar için asgari ücrete tekabül eden ücretlerinden gelir ve damga vergisi alınmayacak. Buna göre işçiye 750,60 lira sigorta primi ödenecek.

Ücreti asgari ücretin üzerinde olan çalışanların ücretleri asgari ücret matrahı kadar gelir vergisinden istisna edilecek. Brüt asgari ücrete tekabül eden kısım da damga vergisinden istisna edilecektir. Örneğin, muafiyet nedeniyle brüt ücreti 8 bin lira olan işçiden 638 lira gelir vergisi ve 37,98 lira damga vergisi alınmayacak.

İstisna, birden fazla işveren için çalışanlar için en yüksek ücrete uygulanacaktır. Kısmi süreli çalışıp tam zamanlı çalışmayan örneğin ayda 15 gün çalışan işçiye 4 bin 253 lira tam istisna uygulanacak. Taksici, terzi, kuaför gibi basit işlemlere tabi mükelleflerle birlikte çalışan mükellefler ve diğer ücretli mükellefler de muafiyetten yararlanacak.

AGİ KALKTI

Tebliğde istisnanın kapsamı ile ilgili detaylar belli oldu. Buna göre, istisnayı aşan ücret gelirlerinin vergilendirilmesinde, hizmet erbabının ilgili aya ait kazancı üzerinden verginin hesaplanacağı gelir kesimi tutarları ve oranları, aşağıdaki kapsam dahilindeki tutarlar dikkate alınarak belirlenecektir.

İstisna nedeniyle tahsil edilmeyecek vergi, ilgili ayda aylık asgari ücret üzerinden hesaplanması gereken vergiyi aşamaz. Düzenleme ile 1 Ocak 2022'den  itibaren yapılan ücret ödemelerinde asgari geçim indirimi uygulanmayacak. Maluliyet indirimi ile ilgili işlemler de Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılacaktır.

Çalışanlara 618 lira iade! AGİ gitti, vergi istisnası geldi!

4.250 Lira ve üstü maaş alanlara şok haber: AGİ kalktı mı?

Vedat Bilgin'den AGİ ve emekli zammı açıklaması!

AGİ dönemi sona eriyor!

2022 AGİ ne kadar oldu?

Kripto paralara Fed engeli!

Dolar ve euroda son durum ne?

İslam Memiş altın yatırımcısını uyardı: Bunu yapanlar batacak!

Kripto paralar değerlenecek mi? İşte Bitcoin beklentileri...

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?