Ekonomi

Milyonlarca çalışanı ilgilendiriyor! 30 Haziran'da sona eriyor!

Milyonlarca çalışanı ve işvereni ilgilendiren ücretsiz izin süresinde son aya gelindi. İş Kanunu’nun geçici 10’uncu maddesine göre işletme sahiplerine tanınan çalışanlarını ücretsiz izne çıkarma hakkı 30 Haziran tarihinde sona erecek.

Türkiye, Haziran ayının gelmesi ile birlikte yeni bir normalleşme dönemine geçiş yaptı. Normalleşme ile sosyal hayatta yenilikler olurken, çalışma hayatında da bazı değişiklikler gerçekleşecek.

A Haber'de yer alan habere göre; Pandemi sürecinde İş Kanunu'na geçici 10'uncu madde ile fesih yasağı eklenmişti.  Bu yasak daha sonra pansmi sürecindeki gelişmelere göre uzatılarak son tarih olarak da 30 Haziran olarak belirlenmişti.

 

Fesih yasağı, yani işten çıkarma yasağı işverenler için zorluk teşkil edeceğinden, kanun koyucu işverene tek taraflı ücretsiz izin gönderme hakkı da tanınmıştı. Yasa gereği ücretsiz izin  işveren ve işçinin karşılıklı rızası ile oluyor. Ancak bu dönemde fesih yasağı olduğu için bu hak geçici olarak tanındı. Bu durum karşısında çalışanların mağduriyet yaşamaması için  bu kez yasa koyucu nakdi ücret desteğini getirerek ücretsiz izinde olan çalışanlara karşılıksız maaş ödemesi yapılmasına karar verildi.

Böylece işveren işçiyi işten çıkartmayıp, ücretsiz izinden faydalandırdı. işçiler ücretsiz izinde yapılan son artışla birlikte aylık bin 500 lira ücret aldı.

 

AY SONUNDA NE OLACAK?

Maddenin feshi ve dolayısıyla tek taraflı ücretsiz izin hakkını yasaklayan hükümleri kaldırılacaktır. Yeni bir uzatma kararı alınmazsa bu tarihten sonra normal düzene geçilecektir.

Kısa çalışma ödeneği de sona ereceğinden, işçilerin primleri 30 gün üzerinden ödenecek, vardiyalar haftada 45 saat olarak uygulanacak ve maaşları tam olarak ödenecek.

 

 

İşten çıkarma uygulaması da geçmişte olduğu gibi kanun çerçevesinde gerçekleşecek. Yine işçiler kendi rızaları ve kusurları ile işten çıkarılırlarsa kanunun çizdiği çerçevede kıdem tazminatı alacaklar.

Ücretsiz izin başvurusu da İş Kanununda belirtildiği şekilde yapılacak. İşçinin rızası olmadan ücretsiz izin uygulanmayacak ve yapılırsa işçi haklı fesih ile tazminata hak kazanacak.

Milyonlara müjde! Ücretsiz izin desteği verilen sektörler genişletildi!

Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve işten çıkarma yasağı uzayacak mı?