Ekonomi

Milyonlarca çalışanın geliri artacak! 1.270 TL'lik katkı, çalışması başlatıldı!

Çalışanların kazançları üzerinden ödedikleri vergi olan gelir vergisi dilimlerine düzenleme yapılacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gelen talepler üzerine konuya ilişkin çalışma başlattı. İşte yapılacak çalışmanın ayrıntıları...Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile konuyu gündeme getirerek, çalışanlara müjdeyi verdiğini söyledi

Eylül ve Ekim aylarında vergi nedeniyle personel maaşlarında kesinti yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, geçtiğimiz günlerde Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile konuyu gündeme getirerek, çalışanlara müjdeyi verdiğini söyledi. Bu açıklamadan sonra çalışmalar hız kazandı ve iki bakanlık ilk adımları attı.

ÜCRETTE KAYIP OLUŞUYOR

Asgari ücret Temmuz ayında yükseltildiğinden, gelir vergisi sınıflandırması güncellenmedi ve bu da ücretlerin düşmesine neden oldu. Yıl sonuna doğru çalışanın maaşından kesinti yapılıyor. Örneğin bir çalışan ocakta net 10 bin lira kazanıyor. Vergi dilimine girmesi sebebiyle bu tutar Aralık ayında 9 bin 143 liraya geriliyor. Ocakta yüzde 15 olan vergi ağustos ayında yüzde 27'ye çıkıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A MEKTUP

Bakan Bilgin, özellikle ücretleri yukarıya çıkarmak için verdikleri mücadeleyi anlamsız hale getiren vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerektiğini açıklayarak, bu konuda olumlu bir yaklaşımda oldukları bildirdi. Türk-İş, Hak-İş gelir vergisinde tarife basamaklarında işçiler lehine düzenleme yapılmasını talep ederken, sendikalar düzenleme talebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup gönderdi. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay'ın aktardığı bilgiye göre aylık 8 bin TL brüt ücreti olan bir çalışanın geliri kesintiler nedeniyle ocak ayına kadar net 6 bin 395 TL'ye düşüyor.

10 BİN TL'DE 1.270 TL CEPTE KALACAK

Mevcut uygulamada 10 bin lira maaş alan işçilere Ocak ayında 630 lira, Eylül ve Ekim aylarında ise maaşlarından 1.900 lira kesinti yapılacak. Bu örneğe göre düzen, çalışanın cebine 1.270 lira bırakıyor. Bu düzenleme, yüksek vergi oranlarının ücret kalitesini ve satın alma gücünü zayıflatmasını engelleyecek.

 

BRÜT ASGARİ ÜCRETİN ÜSTÜNDE OLMASI PLANLANIYOR

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin gelir vergisini düzenlemek için bir araya geldi. Birgin, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, ancak hem işverenlerin hem de çalışanların birinci kademe gelir vergisinin brüt asgari ücretten biraz daha yüksek olmasını talep ettiğini söyledi.

GELİR VERGİSİ NEDİR?

Bir vergi türü olan gelir vergisi, bireylerin ve işletmelerin gelirleri üzerinden ödedikleri vergiyi ifade eder. Kişiden alınan gelir vergisi, yıl içinde elde edilen gelir üzerinden alınır. Vedat Bilgin gelir vergisini düzenlemek için bir araya geldi. Birgin, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, ancak hem işverenlerin hem de çalışanların birinci kademe gelir vergisinin brüt asgari ücretten biraz daha yüksek olmasını talep ettiğini söyledi.

İŞTE 2022 YILI GELİRLERİNE UYGULANAN GELİR VERGİSİ TARİFESİ

Ücret gelirleri

Gelir dilimleri                                                                                  Vergi oranı

32.000 TL'ye kadar                                                                              %15

70.000 TL'nin 32.000 TL'si için 4.800 TL, fazlası                                %20

250.000 TL'nin 70.000 TL'si için 12.400 TL, fazlası                            %27

880.000 TL'nin 250.000 TL'si için 61.000 TL, fazlası                          %35

880.000 TL'den fazlasının 880.000 TL'si için 281.500 TL, fazlası      %40

Altın fırtınaya kapıldı! Gram altın sert zemine çakıldı!
Benzin ve motorin fiyatları herkesi şok etti! İşte 13 Ekim Perşembe güncel benzin, motorin ve LPG fiyatları!
Bugün çeyrek, yarım, ata altın ne kadar? 13 Ekim Perşembe 22 ayar bilezik kaç TL?