Ekonomi

Milyonlarca emekli bu habere kilitlendi! Emekli bayram ikramiyesini 3 formül belirleyecek!

Emekli bayram ikramiyesine dair araştırmalar son sürat devam ediyor. İkramiyelerin arttırılması gündemde yer alıyor. Peki emekli bayram ikramiyesi ne kadar olacak? İşte detaylar!İkinci bayram ikramiyesi de Haziran ayında Kurban Bayramı öncesinde olacak

EYT'lileri de yakından ilgilendiren emekli bayram ikramiyesi ödemelerinin 2023 yılı için ilk Nisan ayında Ramazan bayramının hemen öncesinde ödenecek. İkinci bayram ikramiyesi de Haziran ayında Kurban Bayramı öncesinde olacak. Peki emekli bayram ikramiyeleri ne kadar olacak, zam gelecek mi?

İşte haberin ayrıntıları…

EMEKLİ BAYRAM İKRAMİYESİ 2023 NE KADAR OLACAK?

Her yıl Ramazan ve Kurban Bayramı öncesi ödenen emekli bayram ikramiyesi gündemde yer alıyor. Emekli bayram ikramiyesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, dernekte bir görüştüler. Görüşmenin gündeminde emekli ikramiyesi için yapılacak zam konusu vardı.

İKRAMİYE ZAMMI İÇİN 3 AYRI İHTİMAL!

Emekli ikramiyeleri son olarak 1000 TL'den 1.100 TL'ye yükseltilmiş ve geçtiğimiz sene toplamda tüm emeklileri 2.200 TL ödeme yapılmıştı. Bu süreçte emeklilere hem Temmuz hem de Ocak ayında refah payı ödenmiş ve taban maaşlarında artırıma gidilmişti. Buna paralel olarak da ikramiyelerde de zam beklentisi artmış durumda. Bu aşamada üç ayrı ihtimal devreye giriyor.

1.  ENFLASYON

İlk ihtimale bakıldığı zaman emekli ikramiyelerine yapılacak zam oranında enflasyon göz önüne alınmalıdır. Burada yıllık enflasyon dikkate alındığı zamanda Şubat ayında Yüzde 55.18'lik veriler açıklandı. Bu oran dikkate alındığında 1.100 TL'lik ikramiye 1.750 TL'ye denk geliyor. Toplamda her emekli yılda 3.500 TL'lik ikramiye almış demektir.

2. REFAH PAYI

Sonraki ihtimalde de Ocak ayında emeklilere yapılan enflasyon artışı ve refah payına bakılmalıdır. Buna göre emeklilere yapılan 6 aylık artış oranını Hükümet refah payı ile beraber de yüzde 30'a yükseltildi. Bu oran dikkate alındığında da 1.1100 liralık ikramiye 1.430 liraya yükselir. Bunun 1.500 TL'ye tamamlandığı düşünülür ise toplam ikramiye yıllık 3.000 TL'ye denk gelir.

3. TABAN MAAŞ

Bu ihtimale bakıldığı zaman toplam ikramiyenin 5.500 TL yapılması. 1.100 TL'lik ikramiye 2.750 TL yapılması halinde ve toplamda da 5.500 TL ile en düşük emekli maaşına eşitlenmesi gerekir.