Ekonomi

Milyonlarca emeklinin beklediği bayram ikramiyeleri açıklandı! Yeni bayram ikramiyeleri ne kadar oldu?

Uzun zamandır beklenen emekli ikramiyelerindeki artış oranı açıklandı. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, milyonlarca emeklinin beklediği zamlı bayram ikramiyelerini açıkladı.En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarılırken, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca emeklinin gözünün bayram ikramiyelerinde olduğunu vurgulayarak bin 100 liralık bayram ikramiyelerinin günümüz şartlarına uygun bir şekilde güncellenmesini istedi

Emekli vatandaşlar her geçen gün zorlaşan hayat koşulları ve pahalılık nedeniyle geçimini zor sağlıyor. En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraya çıkarılırken, Türkiye Emekliler Derneği Genel Başkanı Kazım Ergün, milyonlarca emeklinin gözünün bayram ikramiyelerinde olduğunu vurgulayarak bin 100 liralık bayram ikramiyelerinin günümüz şartlarına uygun bir şekilde güncellenmesini istedi.

Emekli bayram ikramiyelerinin 2021 yılında yüzde 10 artırılarak bin 100 liraya çıkarıldığını anımsatan Kazım Ergün, Türkiye Emekliler Derneği Araştırma Merkezi tarafından yapılan çalışmaya göre, yaklaşık 5 yıl önce 2 bin 20 lira olan asgari ücretin yarısına denk gelen bayram ikramiyelerinin, günümüz şartlarında 8 bin 506 lira olan asgari ücretin yüzde 12,93’üne denk geldiğini söyledi. Ergün, buna göre halen bin 100 liralık bayram ikramiyesinin 5 bin 500 liraya çıkarılmasını talep ederken, bayramlarda ödenecek yeni ikramiye miktarı da belli oldu.

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emekliye ödenecek bayram ikramiyesinin bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarıldığını bildirdi. Buna göre emekliler Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı’nda ikişer bin lira ikramiye alacak.

Öte yandan en düşük emekli maaşının 7 bin 500 liraya çıkarılması ve geçici işçilere kadro verilmesini de kapsayan yasa teklifi TBMM’ne sunuldu. En düşük emekli aylığı alanların maaşının 7 bin 500 liraya yükseltileceğini söyleyen Elitaş, bundan hem Bağkur hem de SGK'lıların faydalanacağını aktardı. Elitaş’ın verdiği bilgilere göre, EYT kapsamındakiler de bu düzenlemeden yararlanabilecek. Toplamda 11 milyona yakın emeklinin yeni ücret artışından yararlanması, 6 milyonluk kesimin ise 2 bin liralık artıştan faydalanması bekleniyor.

Elitaş, 2023 yılının başında en düşük emekli maaşının 5 bin 500 lira olması konusunda bir kanun teklifini genel kuruldan geçirdiklerini belirterek 2022 yılının haziran ayında yapılan düzenleme ile de en düşük emekli maaşının 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya çıkarıldığını, 2023 yılının başında ise bu rakamın 5 bin 500 liraya yükseltildiğini hatırlattı.

Kök maaş ayrıntısına da dikkat çeken Mustafa Elitaş, kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emeklilerin, maaşları bu rakama ulaşana kadar yapılacak zamları, kök maaşlarına eklenecek şekilde alacağını belirtti. Örneğin; kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekli vatandaş, temmuz ayında yapılacak zammı 7 bin 500 lira üzerinden değil, 5 bin 500 lira üzerinden alacak.