Ekonomi

Milyonlarca emekliye 2. maaş müjdesi! Siz de bunu yapıp, parayı hemen cebinize koyabilirsiniz! İşte son dakika detayları

Türkiye'de bulunan milyonlarca emekli bulunuyor ancak bununu yanı sıra ülkemizde birçok çalışan emekli de mevcut. İşte detaylar...Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, yasalarımıza göre emekli olduktan sonra çalışmanın önünde hiçbir engel bulunmuyor

Türkiye'de bulunan milyonlarca emekli bulunuyor ancak bununu yanı sıra ülkemizde birçok çalışan emekli de mevcut. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, yasalarımıza göre emekli olduktan sonra çalışmanın önünde hiçbir engel bulunmuyor. Üstelik emeklilere 2. maaş ve tazminat hakkı da mevcut. Fakat bu konuda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcut. 

Sabah gazetesinde yer alan habere göre, daha sonra bir başka işyerinde de 1 seneyi doldurup kendi istek ve kusuru dışında çıkartılırsa bu defa 2. tazminatı da alma hakkına sahip olabiliyor. 

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre, emekli olurken kendi isteğiyle ayrılmasına yani istifa etmesine rağmen kıdem tazminatını alabilen emekli, çalışmaya başladığında istifa ederse herhangi bir para alamıyor. Buna da dikkat etmek gerekli.

Emekli olduktan sonra tazminatını alıp aynı işyerinde devam edenlerin de kıdemi sıfırlandığı için yine 1 sene gibi bir süre beklemesi gerekiyor.

Emekli çalışanın kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Konu ile ilgili olarak kıdem tazminatı diğer çalışanlar gibi son brüt maaşları üzerinden hesaplanıyor. 20 sene çalışıp 1 yıl aynı işyerinde devam edenler eğer emeklilik işlemleri esnasında tazminatını almamışsa 21 yıl üzerinden, almışsa 1 yıl üzerinden kıdem tazminatını alıyor.

Emekli çalışanlar da ihbar tazminatı alabilir mi?

Yine aktarılan detaylara göre, işverenin iş sözleşmesini feshedeceğini belli bir zaman  önce karşı tarafa bildirme zorunluluğu da mevcut. Söz konusu bu süreyi de o işyerindeki kıdem yani çalışma süresi belirlemiş oluyor.

Söz konusu bu süreye uymadan işten çıkartılan çalışanlara kıdemine göre ihbar tazminatı peşin şekilde ödeniyor. Bu bakımdan da emekli yahut emekli olmayan işçi ayrımı da yapılamıyor. Yani emekli işçiler, işvereni tarafından işten çıkartılması durumunda şartları oluşursa ihbar tazminatı almaya hak kazanıyor.

ÇİFT MAAŞ İMKANI

Emekli olduktan sonra SSK'lı olarak çalışanlar da her iki maaş alma hakkına sahip oluyor. Böylesi bir durumda emekli maaşları kesilmez.

Herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra işyeri açan veya ortak olanlar yani Bağ-Kur kapsamında çalışanların maaşları kesilmez ve bir prim de ödemezler.

Yine aktarılan son dakika detaylarına göre, malulen emekli olanlar herhangi bir şekilde çalışmaya başlarlarsa emekli maaşları kesiliyor. Eğer sürekli iş göremezlik ödeneği alanlar çalışmaya başlarlarsa da ödenekleri kesilmez. Yine aktarılan detaylara göre, herhangi bir kurumdan emekli olduktan sonra kamuda çalışanların bazı istisnalar dışında maaşları kesilir.

Verilen son dakika detaylarına göre, vergi indirimi ile erken emekli olan engelliler eğer çalışmaya başlarlarsa maaşları kesilmez. Eşinden dul maaşı alanlar da çalışırsa ödenek kesilmez fakat oranı düşer.

Ünlü ekonomist Selçuk Geçer’den hodri meydan! Dolar 10 liraya düşünce konuşalım

KİPTAŞ'tan İstanbullulara son dakika müjdesi! O projenin yeni etap satışları başladı! Sakın kaçırmayın!

Emeklilere net 6 bin 500 TL verecekler! Bankalar yarışa girdi, 3 günde hesapta olacak