Kent Haberleri

Milyonlarca emekliye vergi şoku! Eviniz 200 metrekareyi aşmıyorsa hemen bakın! Vergi Mahkemesi resmen duyurdu!

Vergi Mahkemesi, milyonlarca emekliyi ilgilendiren bir karar aldı. Emlak vergisi ile ilgili olan bu karar, emeklilerin bir şartla vergiden muaf olduğunu ortaya çıkardı. İşte ayrıntılar...  Kararda, emekli vatandaşın, indirimli emlak vergisi oranından faydalandırılması istemiyle yaptığı başvurunun idarece reddedilerek, kendisinden emlak vergisinin alınmasının hukuka uygun olmadığına dikkat çekildi

Vergi Mahkemesi, tapuda işyeri olarak geçen fakat ikamet şeklinde kullanılan, brüt 200 metrekareyi aşmayan konutlarda yaşayan emeklilerin, emlak vergisinden muaf olduğu kararını verdi. 

Kararda, emekli vatandaşın, indirimli emlak vergisi oranından faydalandırılması istemiyle yaptığı başvurunun idarece reddedilerek, kendisinden emlak vergisinin alınmasının hukuka uygun olmadığına dikkat çekildi. 

İşte milyonlarca emekliyi ilgilendiren o muafiyet kararı...

Hürriyet'ten Mesut Hasan Benli'nin haberine göre; dava dosyasına göre, emekli Kazım Ulusoy, Ankara Yenimahalle’de 1+1, 50 metrekarelik bir konutta oturuyordu. 

Ulusoy’un, oturduğu taşınmazın tapuda ofis olarak gözükmesi sebebiyle, 2022 yılı ilk 6 ayı için kendisinden 704 Türk Lirası emlak vergisi alındı. 

Ulusoy, emekli olduğu için indirimli bina vergisi oranı (sıfır) uygulamasından faydalanmak için su ve elektrik mesken aboneliğini gösteren faturalarla Yenimahalle Belediyesine başvuruda bulundu. Ulusoy’un yaptığı başvuru idare tarafından, “söz konusu taşınmazın tapu kayıtlarındaki niteliğinin işyeri olduğu” gerekçe gösterilerek reddedildi. 

Ulusoy, Ankara 2. Vergi Mahkemesine, söz konusu kararının iptali edilmesi amacıyla avukatı aracılığıyla dava açtı. Yenimahalle Belediye Başkanlığı da davanın reddi gerektiğine dikkat çekti. 

Mahkeme ise “2022 yılı için tahakkuk ettirilen emlak vergisinin iptaline” ilişkin hüküm verdi. 

Mahkeme kararındaki gerekçede ise taşınmazın mesken olarak kullanıldığının kabul edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, "2022 yılı için tahakkuk ettirilen emlak vergisinde hukuka uyarlık bulunmamaktadır" ifadeleri kullanıldı. 

EMLAK VERGİSİNE NE KADAR ZAM GELECEK? 

Yeniden değerleme oranının yüzde 122.93 olarak açıklanmasıyla emlak vergisinin de ne kadar zamlanacağı ortaya çıktı.

2023'te ödenecek emlak vergilerine yeniden değerleme oranının (yüzde 122.93) yarısı kadar yüzde (61,5) otomatik zam yapılacak. Şayet Cumhurbaşkanlığı karar almazsa 2023'te emlak vergileri 2022 yüzde 61.5 oranında zamlanacak. Fakat, ilgili madde metninin Cumhurbaşkanlığına verdiği yetkiye dikkat edildiğinde, Cumhurbaşkanı yüzde 61,5 artış oranını, yüzde 122.93 ile sıfır artış oranı arasında herhangi bir noktada belirleyebiliyor. 

Anneler e-Devlet'ten başvuruyor paralar çocuklara bağlanıyor! Çocuk desteği yeni ay ödemeleri hesaplara yattı mı?

65 yaş aylığı, engelli aylığı ve evde bakım maaşında zam depremi! Ocak maaşları peş peşe hesaplandı! Şimdi bakın!

Altın frene bastı! Resmen tepetaklak oldu! Elinde altını olanlar acilen baksın! 12 Aralık 2022 altın fiyatları

Benzin ve motorinde deprem! Yeni indirim geldi mi? BP, PO, Opet, Total 12 Aralık 2022 fiyat listesi