Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiriyor! Geçmiş kiralarda...
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, bugünkü köşesinde geçmiş kira dönemi artış bedelini ve Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz'ın konuyla ilgili açıklamalarını kaleme aldı. İşte Oya Armutçu'nun 'Kira farkına dikkat' başlıklı yazısı...
Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Oya Armutçu, geçmiş kira dönemi artış bedelini ve Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı avukat Ali Güvenç Kiraz'ın konuyla ilgili açıklamalarını kaleme aldığı 'Kiralık evde açık arttırma dönemi' başlıklı yazısında geçmiş kira farkları konusunda Yargıtay'ın değerlendirmelerine, konut sahibinin bir seneden sonra tarihli tahliye taahhütnamesi imzalatılırsa ne yapılabileceğine, mülk sahibinin içinde kiracı bulunan evi satıp satamayacağına ilişkin değerlendirmeler yaptı.
İşte kiracıların ve ev sahiplerinin merak ettiği o sorular ve yanıtları...
Oya Armutçu'ya okuyucusunun sorduğu "Geçmiş kira dönemi artış bedeli kiracı tarafından ödenmemişse ev sahibi farkı isteyebilir mi? Kira tespit davası ne zaman açılabilir? Bu konuda Yargıtay ne diyor?" sorusunu Avukat Ali Güvenç Kiraz şu şekilde yanıtladı:
"Kira artış oranı konusunda sözleşmelerde genel olarak yazan hüküm TÜFE 12 aylık ortalamayı geçemeyeceği yönündedir. Eğer bir sözleşmede böyle bir hüküm yok ise mal sahibi kiranın belirlenmesi için dava açabilir. Ancak bu kira bedelindeki artış oranı da TÜFE 12 aylık ortalamayı kanun gereği geçemeyecektir. Bu durum bir kira sözleşmesinin başlangıcından beşinci yıl sonuna kadar geçerli olan bir durumdur. Beşinci yıl sonunda ise mal sahibi TÜFE 12 aylık ortalamayı artık kabul etmek zorunda değildir. Kiracı ile anlaşamazsa kira tespit davasını 5. yıl bitmeden 1 ay önce veya yine 1 ay önce ihtar göndererek, o yıl içinde açabilir."
Bir başka okuyucu da Eylül 2021'de kiracı şeklinde taşındırken, konut sahibinin bir sene sonrası tarihi belirtilmiş olan tahliye taahhütnamesini imzalattığını, merak edilecek bir şey olmadığını ve oturmaya devam edebileceklerini söylediğini belirtti. Okuyucu şimdi endişelenmeye başladığının altını çizerek "Aynı yerin kirası bugün 6 bin TL’den 15 bin TL’ye çıktı. Acaba bu kadar fazla kira artışı yaşandığı ve evini yeni kiracıya 15 bin veya Eylül 2022’de 18 bin liradan kiralayabileceği bir piyasada bizi tahliye etmek isteyebilir mi? Çünkü elinde tahliye taahhütnamesi var. Her ay başı düzenli kirasını ödüyorum. Biz ne yapabiliriz? Daireden çıkmama hakkımız nasıl olabilir?" sorularını yöneltti.
Ali Güvenç Kiraz, bu soruya "Tahliye taahhüdü imzalanması kiracının tahliye edilebilmesinin en hızlı yoludur. Bu noktada tahliye taahhüdü ile ilgili Yargıtay iki önemli kısıtlama getirmiştir. Eğer tahliye taahhüdü kira sözleşmesinin özel şartlar bölümünde yazıyor ise veya ayrı bir belge olarak düzenlenmiş ancak düzenlenme tarihi kira sözleşmesi düzenlenme tarihi ile aynı gün ise geçersizdir. Tahliye taahhütnamesinin ayrı bir belge olarak makul bir süre sonra düzenlenmiş olması gerekir. Bu noktada örneğin kira sözleşmesi 1 Ocak 2022 tarihli, tahliye taahhüdü ise 1 Mart 2022 düzenlenme tarihli ise geçerli olacaktır. Bir diğer soru da tahliye taahhüdü tahliye tarihi boş olarak düzenlenebilir mi? Evet geçerli koşulları taşıması halinde düzenlenebilir ve geçerlidir" yanıtını verdi.
Eve taşınalı 2 ay olduğuna dikkat çeken başka bir okuyucu da konut sahibinin ben evi satıyorum, alan kişi oğlunu evlendirecek dediğini ve bu nedenle tahliyesini istediğini belirtti. Okuyucu, Ben de “Sen sat. Daireyi alan kişi ile konuşalım. Bir yıllık kontratım var” dedim. Beni rahatsız ediyor. Daire hacizli. “Bu şekilde satamazsın” da dedim. Ama ev sahibi, “Alan kişi bu şekilde kabul ediyor” dedi. Ne yapabilirim?" sorusunu yöneltti.
Bir mülk sahibinin kirada olan gayrimenkulünü istediği gibi satabileceğine vurgu yapan Ali Güvenç Kiraz, "Yeni mal sahibi de ihtiyacı olması zorunlu olmak kaydı ile kendisi veya aile fertlerinden birisinin içeride bulunan kiracısını aşağıdaki koşullara uymak kaydı ile tahliye ettirebilir.
a) Yeni mal sahibi taşınmazı satın aldığı tarihten itibaren 1 ay içinde kiracısına ihtar göndermelidir.
b) Yeni mal sahibi kiracısına ya “6 ay burada otur” demeli ya da “Eski kira sözleşmesinin bitim tarihinde çık”
c) Mal sahibi hangi yolu tercih ettiyse 6 ay süre verme veya kira sözleşmesinin bitim tarihinde bu sürenin bitim tarihinden itibaren edinim sebebiyle tahliye davası açmalıdır. Mahkeme yeni maliki doğrudan haklı görmeyecek onun da taşınmaza gerçekten ihtiyacı olup olmadığını araştıracaktır.
Okurun sorusuna gelince, taşınalı 2 ay geçmiş olsa da mal sahibi taşınmazı içinde kiracı olsa da satabilir. Yeni malik ise kiracıyı hemen çıkaramaz. Altı ay süre vermeli ya da sözleşme süresinin bitmesini beklemelidir. Her halükârda bu süreler bittiğinde de tahliye etmezse kiracıya tahliye davası açan mal sahibinin davanın istinaf dahil 2 yıl civarında süreceğini de düşünmesi gerekir" açıklamasında bulundu.
Ev sahibi ve kiracı hakları 30 maddede tüm detaylarıyla!
Ev sahipleri dikkat! Kiracınız kirayı ödemiyorsa...
Yüksek zam isteyen ev sahibiyle nasıl uzlaşılır?
Kiracı ve mülk sahiplerinin fahiş kira anlaşmazlığı: Sular durulmuyor!