Kent Haberleri

Milyonlarca EYT'liye şok! EYT kimleri kapsayacak? Şimdi bu şartlara bakın! 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili son açıklaması konuyla ilgili bilgileri biraz daha netleştirdi. Peki EYT'deki son durum ne? EYT'den kimler faydalanabilecek? EYT düzenlemesi kimleri kapsayacak? İşte ayrıntılar... EYT ile ilgili tüm soru işaretleri Aralık ayında düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle giderilecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili son açıklamasından sonra detaylar yavaş yavaş netleşmeye başladı. EYT ile ilgili tüm soru işaretleri Aralık ayında düzenlemenin Meclis'e gelmesiyle giderilecek. 

Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, bugünkü köşesinde EYT düzenlemesini ve son durumu kaleme aldı. EYT'deki son durum, EYT'den kimlerin yararlanabileceği ve düzenlemenin kapsamı sık sık araştırılıyor. 

 

Noyan Doğan, konuyla ilgili yazısına "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in EYT ile ilgili son açıklamaları üzerine okuyuculardan, ‘düzenleme beni de kapsıyor mu, ben de yararlanabilecek miyim, şartları yerine getiriyor muyum?’ benzeri çokça soru alıyorum" diyerek başladı. 

EYT'de gelinen son noktayı anlatacağını belirten Noyan Doğan, Vedat Bilgin’in son açıklamasından sonra konuyla ilgili eksikliklerin olduğunu ancak durumun biraz daha netleştiğini dile getirdi. 

Peki EYT'deki son durum ne? EYT'den kimler faydalanabilecek? EYT düzenlemesi kimleri kapsayacak? İşte EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen tüm ayrıntılar...

Aralık ayında düzenlemenin Meclis’e gelmesiyle eksik bilgilerin netleşeceğine dikkat çeken Hürriyet Gazetesi köşe yazarı Noyan Doğan, "EYT düzenlemesinden ilk sigortalı olduğu tarih 1999 yılının Eylül ayından önce olanlar yararlanacak" açıklamasında bulundu. 

Eylül 1999 öncesi SSK’lı, yani 4/A statüsünde, sigortalı olan kadın çalışanların 20 yıllık sigortalılık süresi ve 5 bin prim gün sayısını doldurması gerektiğini belirten Doğan, "Erkek çalışanların ise 25 yıllık sigortalılık süresini ve 5 bin prim gün sayısını tamamlamaları gerekiyor" dedi ve bu şartları yerine getiren SSK’lı erkek ve kadın çalışanlarda yaş koşulu aranmayacağını belirtti. 

 

EYT düzenlemesinden Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Bağ-Kur’luların da faydalanaacağına vurgu yapan Noyan Doğan, 1999 Eylül ayı öncesi sigortalı olan Bağ-Kur’lu kadın çalışanların 7200 prim gün sayısını, erkek çalışanların da 9000 prim günü tamamlamaları durumunda emekli olabileceğinin altını çizdi. 

Doğan, "EYT düzenlemesi Eylül 1999 öncesi sigortalı olan Emekli Sandığı’na bağlı memurları da kapsayacak" ifadelerini kullandı ve Eylül 1999 öncesi sigortalı olan kadın memurların 7200 prim gün sayısını, erkek memurların da 9000 prim gününü doldurduklarında EYT düzenlemesinden yararlanabileceğine vurgu yaptı. 

Yeni düzenlemede prim gün sayısı ve çalışma yılında herhangi bir değişiklik yapılmayacağını aktaran Noyan Doğan, konuyla ilgili olarak "SSK’lı kadınlar için 20 çalışma yılı 5000 prim gün, erkek çalışanlar için 25 yıl hizmet süresi ve 5000 prim gün sayısı aynı kalıyor. Memur ve Bağ-Kur’lularda erkek çalışanlar için 9000, kadın çalışanlar için de 7200 prim gün sayısı aynı kalıyor" açıklamasında bulundu ve bu koşulların yerine getirilmesi durumunda düzenleme ile emekli olunabileceğinin altını çizdi. 

2024'E KADAR DEVAM EDECEK

Yapılacak düzenlemenin prim gün sayısı ve çalışma yılı şartlarını yerine getirmeyenleri de kapsayacağının altını çizen Doğan, "Prim gün sayısı ya da çalışma süresi eksik olanlar, bu şartları yerine getirdikleri anda EYT düzenlemesinden yararlanıp emekli olabilecek" dedi.

Noyan Doğan, örneğin, Ocak 1999'da sigortalı erkek çalışanın 25 çalışma yılının 2024'te dolacağından, bu çalışan 2024 Ocak'ta EYT düzenlemesinden faydalanarak emekli olabileceğini dile getirdi. 

Memur Ocak 2023 zammında yeni hesap! Memur ve memur emeklisi zamlı maaşları bir bir hesaplandı! Hemen bakın!

Ziraat’ten çiftçiye müjde! 600 bin TL’ye kadar uzun vadeli ve düşük faizli tarım kredisi verilecek!

Tapu sahipleri dikkat! Geri sayım başladı! Bu tarihi sakın kaçırmayın!

Hesaplara 3 bin 340 TL yatacak! 16 Kasım evde bakım parası yattı mı? Hemen bakın!