Milyonlarca EYT'liye şok! Tek tek açıklandı! Borçlanma, zorla emeklilik, yaş şartı... Bu detaylara dikkat!
EYT'liler yeni düzenleme için gün sayıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklamaları ile beraber EYT düzenlemesine ilişkin detaylar büyük oranda netleşti. İşte EYT düzenlemesi ile ilgili merak edilen her şey... EYT'liler yeni düzenleme için gün sayıyor
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemede artık sona yaklaşıldı. EYT'liler yeni düzenleme için gün sayıyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklamaları ile beraber EYT düzenlemesine ilişkin detaylar büyük oranda netleşti.
8 Eylül 1999 öncesi sigortalı çalışmaya başlayanlar, o tarihteki prim günü ve sigortalılık süresi şartları ile emekli olmaya hak kazanacak. Fakat, EYT ile ilgili merak edilen daha pek çok detay bulunuyor.
Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç, EYT ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.
İşte EYT ile ilgili merak edilenler...
İŞVEREN EYT’Lİ ÇALIŞANI ZORLA EMEKLİ ETME HAKKINA SAHİP Mİ?
Mevzuata göre emekliliğin yazılı talebe bağlı olduğunu dile getiren Habertürk Gazetesi'nden Ahmet Kıvanç, "Emeklilik koşullarını yerine getiren kişiye, kendisi talepte bulunmadıkça Sosyal Güvenlik Kurumu’nca doğrudan emekli aylığı bağlanmaz" diye konuştu.
"Emeklilikte yaş haddi uygulaması sadece Emekli Sandığı Kanunu’na tabi kişiler ve 5510 Sayılı Kanun kapsamında 4/1-c statüsündeki kamu çalışanları için söz konusudur" diyen Ahmet Kıvanç, kamuda yaş haddinde genel olarak 65 yaş kuralının uygulandığını, bununla beraber asker, polis, doktor, akademisyen, büyükelçi gibi mesleklerde farklı yaş hadlerinin uygulandığını; yaş haddini dolduranların emekli olabildiğini belirtti.
"EYT’den yararlanarak emekli olan kişi ile emekli olduktan sonra çalışmaya devam edip etmemek tarafların karşılıklı anlaşmasına bağlıdır" açıklamasında bulunan Kıvanç, emekli olmuş işci ile çalışmaya devam edip etmemenin de işverenin insiyatifinde olduğunu vurguladı. "İşçi emekli olduğunda işveren kıdem tazminatı ile kullanılmamış yıllık izin ücretlerini öder. İşveren açısından ihbar tazminatı sorumluluğu doğmaz" diyen Kıvanç, emekli olurken kıdem tazminatını alan işçinin ynı işyerinde çalışmayı sürdürmesi durumunda, sonraki çalışmalarının karşılığı olan kıdem tazminatı konusunda normal işçiler ile aynı hükümlere tabi olacağının altını çizdi. Kıvanç, "İşveren işten çıkartırsa veya kendisi haklı bir sebeple iş akdini feshederse kıdem tazminatını alır" açıklamasında bulundu.
EYT’LİNİN PRİM GÜNÜ ŞARTI E-DEVLET’TE NEDEN YÜKSEK GÖZÜKÜYOR?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) yasası çıktığında 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlamış olanların o tarihteki koşullar ile emekli olacaklarına, SSK’lıların 5000 güne tabi olacaklarına, prim günü ve sigortalılık süresi koşullarını değiştirmeyeceklerine dikkat çekmişti.
Konuya ilişkin "E-Devlet’te görünen 5975 prim günü, yürürlükteki 4447 Sayılı Kanuna göre tamamlamanız gereken süre. EYT yasası yürürlüğe girdiğinde ise 5000 güne tabi olacaksınız" şeklinde konuşan Kıvanç, EYT düzenlemesi hayat geçtiğinde 1999 öncesi emeklilik koşullarına göre güncelleme yapılacağının altını çizdi.
DOĞUM BORÇLANMASIYLA EYT’DEN NASIL FAYDALANILIR?
EYT yasası çıktığında iki yolla emekli olunabileceğini vurgulayan Ahmet Kıvanç, normal emeklilik için 5000 günün tamamlanması gerektiğini belirterek, "Her çocukta 720 gün olmak üzere 3 çocuk için toplam 2160 güne kadar doğum borçlanması yapma hakkınız bulunuyor. İhtiyacınız olan 1920 günü borçlanmanız yeterli" diyew konuştu.
İkinci yolun ise 50 yaşını doldurmak şartıyla 3600 gün ile emeklilik olduğunu ifade eden Kıvanç, "Bunda daha az doğum borçlanması yapmanız yeterli olur. Muhtemelen, emekli aylığı bakımından iki yöntem arasında bir fark olmayacaktır. Borçlanma konusunda karar vermeden önce emekli aylığı bakımından iki yöntem arasında ne kadar fark olduğunu SGK’ya sormanızı tavsiye ederim" açıklamasında bulundu.
EYT’Lİ GURBETÇİLERİN BORÇLANMA DETAYI
Ahmet Kıvanç, konuya ilişkin yazısında; EYT düzenlemesinin, sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesi olan gurbetçileri de kapsadığını; gurbetçilerin yaş koşulunun kaldırılmayacağına dikkat etmesi gerektiğini aktardı ve "4447 Sayılı Kanun ile kademeli artırılmış olan prim günleri de kaldırılacak. Daha az prim günü ile emeklilik mümkün olacak" ifadelerini kullandı.
Gurbetçilerin dikkat etmesi gereken hususun Türkiye’deki prim günlerinin asgari koşulları sağlamaya yetmesi halinde yurt dışı borçlanması yapmamaları olduğuna dikkat çeken Kıvanç, "Yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanlar, aylıklarını kestirmeden hiçbir işte çalışamıyorlar. Çalıştıkları tespit edilenlerin de emekli aylıkları kesiliyor" diye konuştu.
"EYT düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde 8 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi bulunanlar SSK’dan kadın ise 20 yıl, erkek ise 25 yıl sigortalılık süresi ve 5000 prim gününü tamamladıklarında emekli olabilecekler" ifadelerini kullanan Kıvanç, yazısını "Emekli aylığını artırmak için yapacağınız yurt dışı borçlanma ise hem emekli olduktan sonra çalışmanızı engeller hem de elde edeceğiniz emekli aylığı artışı yatıracağınız paraya değmez" diyerek sonlandırdı.