Vergi

Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiriyor! İşte emlak vergisinden muaf tutulacaklar...

Gayrimenkul sahibi vatandaşların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi için son tarih 31 Mayıs 2022. Peki emlak vergisinden kimler muaf tutulacak? İşte detaylar...Peki emlak vergisinden kimler muaf tutulacak? İşte detaylar

Gayrimenkul sahibi vatandaşların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisi için son tarih 31 Mayıs 2022. Peki emlak vergisinden kimler muaf tutulacak? İşte detaylar...

Gayrimenkul sahibi vatandaşların ödemekle yükümlü oldukları emlak vergisinin ilk ödemesi 1 Mart itibari ile başladı. Son ödeme tarihi ise 31 Mayıs olarak belirlendi. Aylığı dışında geliri olmayan emekliler,  şehit yakınları, engelli vatandaşlar, vefat eden emekli, geliri olmayanlar, gaziler, gazi, engelli yakınları brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf bulunuyor. Muafiyet için ücret,  mesleki, ticari,  konut kira, işyeri, faiz geliri olmaması şartı bulunuyor.

Eşten aylık alanlarda yararlanıyor

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre, 2021 yılına yönelik yıllık gelir vergisi ile bu yıl emlak ve çevre temizlik vergisinin ilk taksit ödeme dönemi 1 Mart itibariyle başladı. Emlak vergisi, taşınmazın yer aldığı belediye tarafından senelik olarak tahakkuk ettiriliyor.

Evlere ait çevre temizlik vergisi su faturalarıyla birlikte ödenirken iş yeri ve diğer şekilde kullanılan konutlara ait çevre temizlik vergisinin ise her yıl emlak vergisinin taksit sürelerinde belediyeye ödenmesi gerekiyor.

Gayrimenkul vergisinde ödeme, hesaplama,  muafiyet, cezalar milyonlarca konut sahibini doğrudan ilgilendiriyor. İkinci taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona erecek. Bir konutta muafiyetten yararlanmak için ücret,  mesleki, ticari, konut, işyeri, kira, faiz geliri olmaması şartı bulunuyor.

Geliri olmayan ev hanımları

Gelir elde etmediği arazisi olan emekli vergi avantajından yararlanırken, emekli aylığı dışında gelir elde etmeye başlayanların ise vergi ödemesi gerekiyor. Geliri olmadığını belgeleyen ev hanımları, işsizler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabilir.

Kiraya çıkanlar

Emekli aylığının yanı sıra eşten dolayı ölüm aylığı alanlar, yasada belirtilen şartları taşıyorsa sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanabiliyor. Kendi adına tapuda kayıtlı bir konutunu kiraya verip başka dairede kirada oturanlar için de muafiyet söz konusu olabiliyor. Öte yandan tek evini karaya vererek oğlu, kızı, eşine ait evde oturan ise vergi avantajından faydalanamıyor.

 

Bu yıl emekli olanlar

2022 yılında emekli olanların emlak vergisini yatırması gerekiyor. Muafiyet emekli olunan tarihi izleyen sene ile başlıyor. 2022 yılında emekşi olanlar 2023 yılında vergiden muaf olacak.

Muafiyetten yararlanmak için ücret, konut ya da işyeri, tarımsal ve mesleki faaliyet, mevduat, faiz gelirinin olmaması koşulu bulunuyor. Fakat 2022 yılı için sayılan bu gelirlerin 49 bin Türk Lirası'nı geçmemesi durumunda tek konut için muafiyetten faydalanılabilir.

Tapu alındıktan sonra en geç içinde bulunulan yılın sonuna kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Örneğin bu yıl Şubat ayında ev aldıysanız 31 Aralık 2022 tarihine kadar emlak vergisi bildiriminde bulunulmanız gerekiyor.

Emlak ve çevre temizlik vergisini kim öder?

Büyükşehir emlak vergisi oranı 2022 nedir?

Bir tane evi olan emlak vergisi öder mi?