Ekonomi

Milyonlarca işçinin gözü kulağı bu haberde! Asgari ücret zammı maaşlara ne zaman yansıyacak?

Milyonlarca işçi asgari ücrete temmuz ayında yapılan ara zammın maaşına ne zaman yansıyacağını merak ediyor. Emekçiler, ¨Asgari ücrete yapılan ara zam maaşıma ne zaman yansıyacak?¨ sorusuna cevap arıyor. Peki asgari ücret zammı maaşlara ne zaman yansıyacak? İşte detaylar…Emekçiler, ¨Asgari ücrete yapılan ara zam maaşıma ne zaman yansıyacak?¨ sorusuna cevap arıyor

Milyonlarca işçi asgari ücrete 2022 Temmuz ayında yapılan ara zammın maaşına ne zaman yansıyacağını merak ediyor. Emekçiler, ¨Asgari ücrete yapılan ara zam maaşıma ne zaman yansıyacak?¨ sorusuna cevap arıyor. Peki asgari ücret zammı maaşlara ne zaman yansıyacak? Asgari ücrete yapılan ara zamma dair yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi. Yeni düzenlemeye göre asgari ücret zammının maaşlara ne zaman yansıyacağı ise merak konusu. Asgari ücrete yapılan ara zam Temmuz maaşlarında hesaba yatmaya başlayacak mı? İşte merak edilen tüm bu soruların cevabı haberimizde…

Her geçen gün artan hayat pahalılığı ve yüksek enflasyon sebebiyle hükümet, asgari ücrete 1 Temmuz gününde ara zam yaptı. Böylece asgari ücret, yapılan ara zamla yüzde 30 oranında yükseldi. Yeni yılda asgari ücrete yapılan zam sonrası asgari ücrette yılda ikinci kez artış yapılmış oldu. İşçi sendikaları, işveren sendikaları ve hükümet temsilcilerinin oluşturduğu Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılan ara zam oranına karar verdi. Komisyondaki temsilcilerin ara zam oranında anlaşmasından sonra milyonlarca işçiye verilecek yeni maaşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan duyurdu. Temmuz 2022’de asgari ücrete yapılan ara zam oranının açıklanmasının ardından işçiler, maaşlarında nasıl bir değişiklik olacağını merak ediyor. Milyonlarca emekçi, ¨Asgari ücrete yapılan ara zam oranı maaşıma yansıyacak? Ara zammın yansıdığı asgari ücret ne zaman yatırılacak?¨ gibi sorulara cevap arıyor. Peki, asgari ücrete yapılan ara zam oranı işçilerin hesaplarına ne zaman yansıyacak? İşte detaylar…

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ'NDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği yeni asgari ücret tutarı, başka bir yürürlük tarihi ifade edilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girecek.

İçeriğinde bu düzenlemeye de yer verilen Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

ZAMLI MAAŞLAR HESAPLARA NE ZAMAN YATACAK?

İşçi, işveren sendikaları ve hükümet temsilcilerinden oluşturulan Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun belirlediği ara zam oranı Resmi Gazete'de yayımlandı ve komisyonun aldığı kararda başka bir yürürlük tarihi gösterilmediği için de yayımlandığı tarih itibarıyla yürürlüğe girdi.

Önceki düzenlemede ise komisyonun belirlediği ücretlerin, kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihten sonraki ayın ilk günü itibarıyla yürürlüğe girmesini öngörüyordu.

Yapılan bu değişiklik sayesinde işçilerin komisyonun belirlediği tarihten itibaren ya da düzenlemenin Resmi Gazete'de yayımlanmasıyla birlikte yeni asgari ücret düzenlemesinden faydalanması sağlanacak.

TAZMİNATLAR 1 TEMMUZ’DAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Asgari ücrete yapılan ara zamdan sonra mevcut maaşı asgari ücretin altında kalan ya da asgari ücretle çalışan işçiler, 1 Temmuz günü veya bu tarihi izleyen günlerde işten çıkarılmaları durumunda tazminatını zamlı asgari ücret üzerinden hesaplayıp alacak.