Kent Haberleri

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiriyor! Yıllık izinle ile alakalı flaş karar verildi

 Senelik izinler ile alakalı son dakika karar verildi. Yargıtay, işçinin kullanmadığı senelik iznine ait parasından indirim yapılmasının mümkün olmadığına hükmetti. İşte haberin ayrıntıları.Yıllık izin, işçinin çalışma koşullarını düzenleyen iş hukuku ve iş sözleşmeleri tarafından belirlenir

Yıllık izin, bir işçi veya çalışanın bir yıl boyunca çalıştığı süre boyunca hak kazandığı ve kullanabileceği izin türüdür. Yıllık izin, işçinin çalışma koşullarını düzenleyen iş hukuku ve iş sözleşmeleri tarafından belirlenir.

Türkiye'de, İş Kanunu'na göre işçiler, çalıştıkları her tam yıl için en az 14 iş günü yıllık ücretli izin hakkına sahiptirler. Bu süre, işçinin çalışma süresine göre artabilir. Örneğin, 5 yıldan fazla çalışan işçiler için yıllık izin süresi 20 iş günüdür.

Yıllık izinler genellikle işçinin talebine bağlı olarak veya işveren tarafından belirli bir takvime göre kullanılır. İşçinin yıllık izin kullanımı, işverenin iş planlamasını etkileyebileceği için, taraflar arasında önceden anlaşılan bir takvim veya prosedür takip edilir. İşçi, yıllık izin kullanımını işverenine önceden bildirerek, planlamada uygunluk sağlamalıdır.


Milyonlarca özel sektör personelini yakından ilgilendiren karar. Özel güvenlik firmasında çalışan bir kişi, iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini söyleyerek İş Mahkemesi’ne gitti. Kıdem ve ihbar tazminatı ile senelik izin ücreti alacaklarının hüküm altına alınmasını istedi.

Bilirkişi, sözleşmesi feshedilmiş personelin, senelik izin parası alacağından yüzde 30 indirim olmasına hüküm verdi. Kararı her iki taraf avukatının da temyiz etmesi üstüne konu Yargıtay'a iletildi.

Milyonlarca işçiyi yakından ilgilendiriyor! Yıllık izinle ile alakalı flaş karar verildi

TRT Haber'de yer alan habere göre; Yargıtay, çalışanın kullanmadığı senelik iznine ait parasınan indirim yapılmasının mümkün olmadığı kararına vardı.

Kararı değerlendiren Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Tarkan Zengin, işçinin iş sözleşmesi sürerken dinlenme hakkını ya da senelik iznini ücrete dönüştüremeyeceğini, bu hakkından vazgeçemeyeceğini ifade etti.

Zengin, "İş sözleşmesi bittiği an itibari ile de bu kullanmadığı izin varsa bu izinlerinin ücretlerini işveren ödemek zorunda." dedi.

Çalışanların randımanlı çalışması için hafta tatilleri ve senelik izinler de hukuki bir hak.

Zengin, Yargıtay'ın çalışanın uzun zaman dinlenme hakkını kullanmadan çalışmasının yaşamın olağan akışına ters olduğuna dair hükmünün olduğunu da hatırlattı.