Kent Haberleri

Milyonlarca kişi bekliyordu! İlk maaş bu tarihte hesaplarda! Bakan resmen açıkladı, hemen bakın! 

Milyonlarca EYT'li, 'EYT'de ilk maaşlar ne zaman yatacak?' sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den konuyla ilgili son dakika açıklaması geldi. İşte ayrıntılar...  Bakan Bilgin, yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gelebileceğine dikkat çekti ve ilk maaşların da hesaplara yatacağı tarihi resmen açıkladı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, milyonlarca vatandaşı ilgilendiren Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi ile ilgili son durumu paylaştı ve merak edilen soruları yanıtladı. 

Bakan Bilgin, yasa teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'na ay sonunda gelebileceğine dikkat çekti ve ilk maaşların da hesaplara yatacağı tarihi resmen açıkladı.

EYT ile ilgili vatandaşlar tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) iletilen tüm dosyaların bir ay içinde sonuca bağlanacağına vurgu yapan Bakan Bilgin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sorunun kökten çözülmesi için talimat verdiğini dile getirdi. 

Milyonlarca kişi bekliyordu! İlk maaş bu tarihte hesaplarda! Bakan resmen açıkladı, hemen bakın

Sabah'tan Barış Şimşek'in haberine göre; Bakan Bilgin, EYT'den yararlanacak vatandaşların yaş ortalamasının 49.9 olduğuna vurgu yaptı ve "Bu bizim açımızdan avantaj ve sürdürülebilir bir durum. EYT'den faydalanacak kişi sayısı şu anda 2 milyonun üzerinde. Şubat sonu itibarıyla bu sayı 2 milyon 250 bin kişiye ulaşacak" diyerek bunların 600 bin civarının kamu görevlisi olduğunu aktarı. 

Kamu görevlilerinin maaş ortalamasının en düşük 11 bin TL olduğunu belirten Bakan Bilgin, "Şimdi ortalaması 13 bin civarında olacak. Yani hemen emekli olmak için cazip bir sebebi yok" dedi. Bilgin, ilk etapta kamuda 51 bin kişinin emekli olacağını düşündüklerini, kamuda 500 bin kişinin emekli olmayacağının düşünüldüğünde aylık bağlanacak EYT'li rakamının düşeceğini de dile getirdi. 

Kamu çalışanlarının yanı sıra bir de EYT'ye hak kazanan fakat yüksek maaşını kaybetmemek için emekli olmayı istemeyecek kalifiye işçilerin olduğuna dikkat çeken Bilgin, konuyu "Mesela büyük kuruluşlarda çalışan kalifiye işçiler, işverenleri ile oturup anlaşacaklar.

Bunlar ya emekli olmayacaklar ya da işveren onlara diyecek ki 'emekli olduğunuz tarihteki rakamlar üzerinden kıdem tazminatınızı vereceğiz, şimdi emekli olmayın' oradan da emekli olmayacak olanlar olabilir" diyerek açıkladı. 

Milyonlarca kişi bekliyordu! İlk maaş bu tarihte hesaplarda! Bakan resmen açıkladı, hemen bakın

ORTALAMA EMEKLİ AYLIĞI YÜKSELDİ 

EYT çerçevesinde bağlanacak aylıkların yeni maaş düzenlemesi sayesinde arttığını da belirten Bakan Vedat Bilgin, en düşük emekli maaşının 5 bin 500 liraya yükselmesinin çok işe yaradığının altını çizerek, "Çünkü mevcut EYT'lilerin aylığı çok düşüktü. Yüzde 60'a yakını 3.500-4.500 arasında olacaktı" açıklamasında bulundu. 

EYT'li olabilecek insan sayısının 4 milyon 700 bin civarında olduğunu belirten Bilgin, EYT kapsamında yer alan fakat yeterli prime sahip olmayanların da bulunduğunu söyledi ve prim gün vesaireleri doldurmalarıyla 2027'yi bulacağını söyledi. 

Düzenlemenin başında tartışılan yaş sınırı probleminin ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatı ile çözüldüğünü vurgulayan Bakan Bilgin, "50 yaş sınırını koysak ilk yıl 1 milyon kişi emekli olabiliyordu. 48-50 yaparsak kadınlara pozitif ayrımcılıkla o zaman 1 milyon 200 bin kişi emekli olabiliyordu. Diğer 1.5 milyon kişi ise sonraki sene emekli oluyordu" diyerek, düzenlemeyi yaşa takılanların çözülmesi üzerine hazırladıklarını dile getirdi. 

BAKAN TARİH VERDİ

"Milletvekillerimiz gelen taleplerle ilgili uzman arkadaşlarımızla konuşuyorlar. Komisyon aşaması ay sonunu bulabilir, ayın sonunda Plan ve Bütçe Komisyonu'na gitmiş olur diye düşünüyorum" açıklamasında bulunan Bilgin, ilk maaşların da şubat ya da martta bağlanabileceğini vurguladı. 

Dolar 16 gün içinde tam anlamıyla bu kadar olacak! Hemen bakın! Yastık altında doları olanlar şimdiden hazır olun

Aile Destek Programı için resmen Ocak 2023 müjdesi geldi! Hesaplara peş peşe tam 1.250 TL yatırılıyor! Aman kaçırmayın!

Çiftçiler dikkat! Peş peşe hesaplara yattı! Hemen destek ödemelerinizi alın!