Ekonomi

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor! Çırak ve staj sigortası olana emeklilik yolu açılıyor...

Emekli olmayı bekleyen milyonlarca kişi EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) yasasının detaylarını merakla araştırıyor. Çırak ve staj sigortasının emeklilik hesabına dahil olup olmadığı en çok merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki EYT'de çırak ve staj için gelişmeler olacak mı? İşte detaylar..  fakat küçük bir detay işin rengini değiştiriyor

5 milyon kişi çırak ve staj sigortasıyla erken emekli olma hayali kuruyor. 
fakat küçük bir detay işin rengini değiştiriyor. Emekli olmayı da geciktiren staj ve çırak sigortası ile ilgili düzenleme gündemde. EYT (emeklilikte yaşa takılanlar) yasası kapsamında düzenleme yapılırsa milyonlarca kişinin mağduriyeti giderileceği öngörülüyor.

KONULAR YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in staj sigortasına yönelik yaptığı son açıklamalar milyonlarca kişiyi emeklilik konusunda heyecanlandırdı. Bakan Bilgin bir soru üzerine "Biliyorsunuz stajda sağlık sigortası yapılıyor ama emeklilik sigortası yapılmıyor. Çok eski bir düzenleme. Bu konunun yeniden ele alınması gerekiyor" dedi ve sözlerine şu şekilde devam etti, "Ben bu konuda bir çalışma yaptırıyorum. Bunun sonuçları ne olur? Bu EYT kapsamında da bunu değerlendirmek gerekir çünkü. EYT çalışmamız tamamlandığı zaman o dosyamız bittiği zaman bu soru da aydınlanmış olur." Peki, çıraklık ve staj döneminde ödenen primler emeklilikte sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir mi? İşte yanıtı...

ÖDENEN PRİMLER EMEKLİLİKTE SİGORTA BAŞLANGIÇ TARİHİ OLARAK KABUL EDİLİR Mİ?

Posta Gazetesi'nin haberine göre, Bakan Bilgin’in bu açıklaması, ‘Acaba çıraklık ve staj döneminde ödenen primler emeklilikte sigorta başlangıç tarihi olarak kabul edilir mi?’ sorusunu akıllara getirdi. Zaten staj yada çırak sigortası olanlar bir hizmet dökümü aldıklarında ilk işe giriş tarihinde çırak veya staj başlangıç tarihi bulunuyor. Kafaları karıştıran bir durumdu buydu. Fakat çırak veya staj sigortasında kişileri emekli eden ve uzun vadeli sigorta kolları olarak adlandırılan ‘malullük, yaşlılık ve ölüm sigortalarına’ prim ödenmediğinden emeklilik açısından, çırak veya staj sigortası emeklilik açısından sigorta başlangıc olarak sayılmıyor.

MESLEK KAZASI, HASTALIK...

Çıraklık veya stajyerlik süresince çırak ya da stajyer adına işveren, yalnızca kısa vadeli sigorta kollarına, yani iş kazası-meslek hastalığı ve analık sigortasına prim ödemesi yapılıyor. Bu primin ödenme amacı, staj yapılan dönemde çırakların ve stajyerin iş kazası veya meslek hastalığına maruz kalması riskine karşılık sigorta kollarından sağlanan yardımlardan yararlanması, bir başka ifadeyle stajyeri koruma altına almaktır.

KIDEMDE DE HESAPLAMA OLUYOR MU?

Çıraklık veya staj döneminin emeklilik konusunda dikkate alınmamasının sebebi, çıraklık veya staj süresince stajyer ve çırak adına malullük, yaşlılık (emeklilik) ve ölüm sigortalarına, yani uzun vadeli sigorta kollarına prim ödenmemiş olması. Çıraklıkta ve stajda emeklilik için prim ödenmesi yapılmadığından bu dönem emeklilik hesabında dikkate alınmıyor. Bu dönemler emeklilik için dikkate alınmadığından hem şahsın emekli olacağı tarih uzuyor hem de kıdem tazminatı alarak işten ayrılma şartları ağırlaşıyor. Yani; sigorta başlangıç tarihine göre bazı sigortalılar ‘3600, 4500 ve 7000 gün prim şartı’yla işten ayrılıp kıdem tazminatı alması da mümkün hale geliyor.

DOĞUM YAPAN KADINLARA BORÇLANMA VAR MI?

Staj başlangıç tarihi emeklilik primi ve yaş hesabında dikkate alınmıyor fakat kadın sigortalılar staj sonrası doğumlarını borçlanabiliyor. Bu durumda, stajdan sonra doğum yapan kadınların sigortalılık süresini geri çekmesi mümkün oluyor. Doğum borçlanmasıyla sigorta başlangıç tarihini geri alabilen kadınlar, böylece daha erken emekli olabiliyor. Bu durum bütün sigortalılar için geçerli olmuyor.

SİGORTA İLK GİRİŞ NUMARASIYLA DEVAM EDİYOR!

Çırak ya da staj girişinin emeklilikte dikkate alındığı algısını uyandıran diğer bir konu da çıraklık veya staj yapan sigortalıların sigorta kartlarındaki numaranın, daha sonra SSK’lı başlanan yeni işte aynı şekilde kullanılmaya devam edilmesi. Yani primler alınan bu numara üzerinden yatıyor, bir kişiye iki farklı numara verilmiyor. Bu durumdaki kişilerde çırak veya staj girişinin emeklilikte dikkate alındığı algısı oluşuyor.  Fakat bu, çırak veya stajın emeklilikte dikkate alındığı anlamına gelmiyor.

KANUN TEKLİFİ DE VERİLMİŞTİ

Geçmiş dönemlerde bazı milletvekilleri tarafından çırak ya da staj döneminde ödenen sigorta primlerinin ilk sigorta başlangıç tarihi olarak dikkate alınması ve emeklilik yaşının öne çekilmesi yönünde kanun teklifleri verilmişti. Ancak verilen tekliflerinin hiçbirisi kanunlaşmadı. Şimdi EYT düzenlemesi kapsamında çırak veya staj başlangıç tarihlerinin emeklilik başlangıcı olarak kabul edilmesine yönelik bir düzenleme yapılabileceği ifade ediliyor.

Bu gerçekleşirse milyonlarca vatandaşın sigorta başlangıç tarihi öne çekileceğinden erken emeklilik yolu da açılacak. Emekliliği yaklaşan birçok sigortalının 1999 yılından önce staj ve çırak sigortası bulunuyor. Sırf çırak ve staj sigortası emekli başlangıcı sayılmadığından EYT haklarından faydalanamayacak kişiler de belki de bu yolla EYT kapsamında değerlendirilip emekli olabilecek. Tüm merak edilen detaylar aralıkta Meclis’e gelecek EYT düzenlemesiyle netleşecek.

Vakıfbank ve Halkbank'tan emekli promosyonu açıklaması! Rakamlar peş peşe geldi!

KİPTAŞ 2 dev kampanyası başladı! Yüzde 20 indirimli!

Altın fiyatlarında deprem! Görenlerin aklı çıktı! 1 gram altını bile olanlar hemen bakın! 24 Eylül 2022 altın fiyatları