Ekonomi

Milyonlarca SGK'lı kadına müjde! Devlet 16 bin lira ödeyecek!

İş dünyasında kadınların daha fazla yer alması için devlet ve özel sektörden çalışma olanaklarını kolaylaştıracak hamleler gelmeye devam ediyor. Sigortalı kadınlar, doğumdan sonra bir süre iş hayatından uzak kalıyor. Bu kapsamda 112 gün üzerinden en az 16 bin lira ödemesi yapılıyor. İşte detaylar...Bu süre zarfında yasal izin süresinde ihtiyaç duyulan maddi destek ise devlet kanadından geliyor

Sigortalı kadınların hamilelik dönemde işverenler, kadınların iş sözleşmesini feshedemiyor. Bu süre zarfında yasal izin süresinde ihtiyaç duyulan maddi destek ise devlet kanadından geliyor. Bu kapsamda 112 gün üzerinden en az 16 bin TL ödeme yapılıyor. 

Kadınların iş dünyasında daha fazla istihdam etmesi için hem devlet hem de özel sektör önemli çalışmalarına devam ediyor. Çünkü iş dünyasına katılanların sadece üçte biri kadın. Oysa gelişmiş ülkelerde kadın çalışan oranı daha yüksek. Kadınların çalışma hayatına daha çok girmesi için Türkiye’nin hukuk ve sosyal güvenlik sistemi çalışan veya çalışmayan tüm kadınlara birçok haklar sunuyor. Peki devlet kanadı kadınlara hangi hakları sunuyor? Doğumdan sonra verilecek parayı alma şartı neler? İşte detaylar...

TEMMUZ 2022'NİN BAŞINDA ARTTI

Posta'nın haberine göre, Annelere her doğumda en yüksek katkıyı, izinli olduğu dönemi kapsayan "doğum parası" (rapor) sağlıyor. En düşük miktar ise asgari ücrete endeksli. 1 Temmuz’a kadar çalışan yeni anneye 12 bin 454 TL doğum parası ödeniyordu. Ancak 1 Temmuz itibarıyla asgari ücrete yapılan yüzde 29.3’lük ara zamdan sonra bu tutar da arttı. 31 Aralık 2022 tarihine kadar doğum iznini tamamlayan asgari ücretli anneye en az 16 bin 106 TL ödenecek.

16 HAFTA ÜZERİNDEN HESAPLANIYOR

Doğum izni ödemesi, doğum sonrası ve öncesi toplam kullanılan 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanıyor. İkiz ve üçüz çocuk olunca bu süreye 2 hafta daha ek zaman ekleniyor. Söz konusu para, anne adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bittikten sonra yatıyor. Paranın yatıp yatmadığı "turkiye.gov.tr" adresinden kontrol edilebiliyor.

PARA HANGİ ŞARTLARDA ALINIYOR?

Doğum izni başlamadan önce işten ayrılan kadınlar bu ödeneği alamıyor. Kadının bu parayı alabilmesi için işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.
Rapor süresince yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmak gerekiyor.
Doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması isteniyor.
Kadın çalışan doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmekle mükellef. Diğer işlemler işyeri tarafından yapılıyor.

Emeklilere TOKİ’den müjde geldi! Her beş evden biri emeklilerin olacak! Ucuz konutları kaçırmayın

Ayçiçek yağı, dana, tavuk, kıyma fiyatları dip yaptı! Duyan poşetini alıp Migros'a koştu! 10 Ağustos 2022 fiyat listesi

118 bin TL’ye ev sahibi olmak imkansız değil! Prefabrik ev fiyatları ne kadar? 10 Ağustos 2022 fiyat listesi....